Dečja Evrovizija 2017

Ukrajina i Belorusija imaju adute za Tbilisi. Holanđani objavili detalje glasanja

[dropcap]D[/dropcap]ok se u Srbiji konkurs za pesmu koja će nas predstavljati na Dečjoj Evroviziji privodi kraju, Belorusija i Ukrajina su u isti dan izabrali svoje adute za Tbilisi.

Isto tako je i Holandija objavila detalje o načinu odabira finalista za svoj tradicionalni izborni festival Junior songfestival, a da bi ugođaj potpurija bio potpun, ovako nešto ne bi moglo da se zamisli bez detalja o konceptu ovogodišnjih razglednica.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ko peva za Belorusiju, a ko za Ukrajinu?

Dve bivše sovjetske zemlje Belorusija i Ukrajina su svoje predstavnike za Dečju pesmu Evrovizije izabrale u isti dan, 25. avgusta.

Ono što je tim dvema zemljama još zajedničko je činjenica da su svoje pobednike izabrale kombinacijom glasova žirija i televoutinga u jednakom odnosu, kao i to da će za obe zemlje pevati devojčice koje su ubedljivo pobedile na izbornim festivalima.

Isto tako je obema devojčicama zajedničko što će pevati balade. Jedina razlika u svemu tome je što su te dve balade stilski krajnje različite.

A ko su te dve devojčice?

Devojčica koja dolazi iz Ukrajine se zove i preziva Anastasija Baginska i ona će u Tbilisiju tog 26. novembra pevati dramatičnu pesmu u pop fazonu Ne odustaj.

S druge strane, Belorusi su poslali devojčicu sa kompozicijom koja se u samom startu zbog dominantnog artistično-melodičnog elektro-pop stila nameće kao glavni favorit za pobedu. U pitanju je Helena Merai koja poručuje Ja sam jedina.

Još jedna njena prednost u odnosu na ukrajinsku predstavnicu je ta što već ima i svoj promotivni video-spot.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nastup [/tab_title] [tab_title] Spot [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Holandija objavila detalje glasanja na Junior Songfestivalu

Sećate li se aktuelnosti iz Holandije? Pre dva meseca su saopštili da će umesto internog odabira idealne grupe izvođača organizovati izborni festival koji će okupiti ukupno dvanaestoro talentovane dece. Oni su bili podeljeni u tri solističke i tri grupne kategorije.

[ads2] Tada je i izvršen proces podele učesnika u polufinala, objavljeni su i voditelji takmičenja i potom je usledela dvo i po mesečna pauza u organizaciji.

Sada je i poznato kako će se vršiti odabir finalista i na koji način će biti izabran pobednik.

U oba polufinala, koja će biti održana 2. i 9. septembra, kao i na finalnoj večeri 16. septembra, biće prisutan tročlani žiri sačinjen od profesionalnih pevača: Kim-Lijan van der Mej, Tim Dausma i Šeron Durson. Njihov zadatak će biti da iz oba polufinala izaberu po jednog kandidata koji će proći u finale.

I preostalih četvoro eliminisanih kandidata će ući u proces dodele wildcard pozivnice za trećeg učesnika finala. Tog trećeg učesnika će odabrati specijalni žiri sačinjen od troje bivših holandskih predstavnika na Dečjoj Evroviziji: Ralf Makenbah (2009), sestre bliznakinje Milena i Rozana (2013) i grupa „Kisses” (2016).

Na finalnoj večeri će odluku o pobedniku donositi takođe samo i isključivo žiri.

Pesma za pobednika će biti izabrana naknadno, posle završetka takmičenja.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Poznat je koncept razglednica za Tbilisi

Gruzijski javni servis GPB je objavio koncept razglednica za ovogodišnju Dečju pesmu Evrovizije. Kreativni koncept razglednica je osmislio Zaza Orašvili koji će snimati razglednice u različitim regionima Gruzije kako bi zemlju, njene ljude i kulturnu raznolikost upoznali sa širom evropskom publikom.

U centru pažnje ovogodišnjih razglednica će biti jedan Gruzijanac koji će putovati do nekog odredišta, gde se potom susreće sa drugom osobom. Ta osoba prikuplja gruzijske artefakte koji će biti poklonjeni svakom učesniku. Jedan takav video biće urađen i sa prošlogodišnjom pobednicom Marjam Mamadašvili koja će imati zaduženje da na početku takmičenja artefakt donese do Olimpijske palate u Tbilisiju.

Pored Gruzijanaca iz svakodnevnog života, u razglednicama će učestvovati i ostale ličnosti iz sfere javnog života te zemlje.

Za sada je poznato da će u revijalnom delu nastupiti spomenuta Marjam Mamadašvili, a u narednih nekoliko nedelja biće objavljeni prezenteri takmičenja, ostali detalji o revijalnom delu i izgled scenografije.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • U ovom komentaru ću samo o Belorusiji. Pesma je zaista moćna; trudim se da shvatim o čemu peva i otprilike razumem. Zanimljivo je to da je ”Ja samaja” pesma koja bi bolje prošla na Velikoj nego na Dečjoj Evroviziji, a pesma koja se takmičila u maju imala više uspeha na Dečjem izdanju. Do 2016. godine smo imali samo dve učesnice koje su dvaput pobedile, a izgleda da ćemo ove godine imati dve učesnice koje su triput pobedile.
    P.S. Od 1:50 me muzika podseća na tizer za In Too Deep tako da mi se pesma još više dopada. 🙂