Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Švajcarci i Finci u potrazi za pesmama. Bugarska vrlo verovatno u Lisabonu

[dropcap]P[/dropcap]olako se privode kraju godišnji odmori i septembar je time pravi mesec za odlazak u nove radne pobede. To isto dobro znaju i zemlje učesnice Evrovizije, a broj zemalja koji objavljuje detalje o pripremama za Lisabon se sve više širi.

Tom bogaćenju su najviše doprinele Australija i Finska, a u ovom „evrovizijskom potpuriju“  se nalaze i informacije iz Bugarske i Švajcarske.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Bez Australije se (ipak) ne može

Iako se činilo da će zbog pokretanja azijske verzije takmičenja za Pesmu Evrovizije Australija reći zbogom centralnom takmičenju, to se neće dogoditi jer je javni servis SBS potvrdio učešće i na majskom nadmetanju za najbolju pesmu Evrope u Lisabonu.

Kada se Australija takmičila prvi put takmičila 2015. u Beču, EBU je njihovo učešće najavio samo za tu priliku. Očigledno je da je status gostujuće zemlje učesnice odavno prevaziđen jer je uprava EBU bila oduševljena jednim njihovim nastupom, pa onda žele da vide još puno toga od njih, i to sve dok ne pobede.

Poslednje takmičenje u Kijevu će Australijanci pamtiti i po promeni komentatorskog tandema. Džuliju Zemiro i Sema Penga su na toj poziciji zamenili Mif Varherst i Džoel Krizi; njih dvoje će komentarisati i predstojeće takmičenje u Lisabonu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Finska ofanzivno krenula u pripreme za Portugal

Finska je na zadnja tri učešća na Evroviziji učešće završila u polufinalu, a da se takav slučaj više ne bi dešavao, javni servis YLE je odlučio da ofanzivno uđe u pripreme za sedmo izdanje tradicionalnog izbornog festivala Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje).

Konkurs za sve zainteresovane izvođače, kompozitore i tekstopisce će biti otvoren sa početkom nove evrovizijske sezone, 1. septembra u 9 časova, a biće završen 4. septembra u 21 sat.

Pravo prijavljivanja će imati državljani Finske ili ljudi sa prebivalištem u Finskoj. Jedan izvođač kao solista može da pošalje samo jednu pesmu, a ako pesmu šalje kao deo grupe izvođača, onda može da bude deo samo jedne grupe.

Nakon toga će selekciona komisija preslušati sve pristigle radove i izabrati određen broj pesama koje će biti izvedene na takmičenju. Pobednik će ponovo biti izabran kombinacijom glasova žirija i publike.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izabran novi generalni direktor bugarskog javnog servisa

Kao što je i ranije bilo najavljeno, 23. avgusta je izabran novi generalni direktor bugarskog javnog servisa BNT. Tu funkciju će u narednom periodu obavljati Konstantin Kamenarov za koga je glasalo četvoro od petoro članova upravnog odbora.

Konstantin je pri komentarisanju izbora najavio da će BNT nastaviti da se fokusira na ostvarljive ideje sa konzervativnim načinom finansiranja, a u programskom smislu će nastaviti da budu prava alternativa komercijalnim emiterima.

Novi generalni direktor je dodao da ne gleda na otpuštanja kao odgovor za rešenje problema, već mu je želja da unese malo optimizma među zaposlenima.

Na dnevnom redu svih planova vezanih za buduće aktivnosti javnog servisa se nalaze i donošenja konačnih odluka vezanih za učešće na Dečjoj Evroviziji u Tbilisiju i „velikoj” Evroviziji u Lisabonu. Očekuje se da će problem oko (ne)učešća biti rešen u danima koji su pred nama.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Muzički kamp u Švajcarskoj

Ranije smo pisali o tome da je Švajcarska za ovu sezonu napravila određene izmene u svom nacionalnom izboru, a da su pripreme shvatili ozbiljnije nego ikad, govori i činjenica da se trenutno u gradu Mauru organizuje muzički kamp za komponovanje 15 pesama koje će ući u proces selekcije odabira pesama za finalno takmičenje Die Entschedigunsshow.

Kamp je organizovan od strane društva za švajcarske kompozitore, tekstopisce i izdavače muzike SUISA.

Kompozitor Pele Lorijano je dao i kriterijume za prisutne kompozitore, a to je da pesme moraju biti autentične i kompatibilne sa radijskim sadržajem.

Kamp radi sa pet grupa koje se sastoje od tri do pet pojedinaca koji dolaze zajedno. Svaka grupa uključuje pevače ili muzičare, producente i autore reklamnih tekstova. Svaki tim nastavlja da producira tri pesme tokom tri dana.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Odabran prvi učesnik švedskog Melodifestivalena

Prvi poznati učesnik švedskog nacionalnog finala za iduću evrovizijsku sezonu jeste Stiko Per Lašon.

Naime, Stiko je pobedio u takmičenju P4 Nästa 2017 – radijskom nadmetanju muzičkih noviteta, za koje glasa isključivo publika. U konkurenciji od osam kompozicija, Stikova je odnela pobedu sa ubedljivih 55% glasova publike.

Pesma kojom je odneo pobedu nosi naziv Kumpaner (Drugari), ali za Melodifestivalen 2018 će morati da se pojavi sa sasvim drugom kompozicijom. Kakva će to kompozicija biti, ostaje da vidimo u narednom periodu.