Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Zaboravljene dame pevaju

[dropcap]U[/dropcap]koliko ste se pitali „pa gde su evrovizijski izvođači posle Evrovizije?” – evo odgovora. Živi su, zdravi su – i uvek iznenađuju novim muzičkim materijalom. Ovoga puta smo vam pripremili dva evrovizijska kvarteta – jedan muški, a drugi ženski.

Ovaj deo teksta posvećujemo ženskim izvođačima, nekadašnjim učesnicama Pesme Evrovizije. Svaka je za svoju domovinu ostavila jedan veliki pečat, po kojem će biti upamćena.

Lara Fabijan (Luksemburg 1988) | Growing wings (Krila koja rastu)

Ko se seća ove dame? Skoro niko. Ali, ona i dalje stvara dobru muziku. Kanadsko-belgijska umetnica i nekadašnja predstavnica malenog Luksemburga se vraća na belgijsku scenu baladom u stilu velikih američkih pop pevačica. Veoma emotivno i veoma napeto. Refren pomalo monoton i dosadnjikav na prvo slušanje, ali sa svakim novim pesma sve više i više očarava. Razlog više zašto je Fabijanova najuspešnija belgijska pevačica svih vremena.

Tereza Kerndlova (Češka 2008) | Přibliž mě blíž (Priđi bliže)

A ko se seća ove nesrećnice iz Beograda? Popularna češka pevačica je 2008. izvela pop hitić sa malom notom orijenta, koji se zvao Have some fun. Sa istim je osvojila jedan od najgorih rezultata za Češku Republiku. Pre tačno četiri nedelje je objavila novi singl. Pomalo neobičnog prizvuka, pomalo infantilna i vrlo bleda. Nije je vredno poslušati više od dva puta. Ravno i glupo.

[ads1]

Stela Muangi (Norveška 2011) | Work (Radim)

Svima nam je poznata Norvežanka afričkog porekla, čiji nas je neprolazak u Diseldorfu baš bacio u depru. Muangijeva je posle Evrovizije imala nekoliko radijskih hitova, a izgleda da će i ovaj imati istu sudbinu. U pitanju je elektro hip-hop diskać pesma, totalno u fazonu današnjih američkih top hitova. Zgodna crnkinja koja sabija hip-hop i malo ritma – gde ćeš više?

Frančeska Mikjelin (Italija 2016) | Vulcano (Vulkan)

Mogla je ’ladno sa ovom pesmom predstavljati Italiju u Stokholmu prošle godine, umesto one presofisticirane gluposti. Frančeska se, za divno čudo, malo poigrala sa bržim ritmom i konačno dobismo osobu vrednu i slušanja i gledanja. S obzirom da je ono što nam je prošle godine prezentovala u Stokholmu bilo veoma bledo, nedovoljno inventivno i tupavo, pesma Vulcano je sušta suprotnost. Moderan prizvuk, italijanski pop, privlačan ženski mecosopran. Cela priča smeštena u noćni život „sa one strane Jadrana”. Očaravajuće.