Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Novo RTS-ovo iznenađenje! Otvoren konkurs za srpsku evrovizijsku pesmu

[dropcap]R[/dropcap]adio-televizija Srbije raspisala je javni anonimni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju na najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju. Konkurs je otvoren do 20. oktobra 2017. godine.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije organizuje izbor predstavnika Srbije za međunarodno takmičenje Pesma Evrovizije 2018, koje će biti održano 8, 10. i 12. maja 2018. godine u Lisabonu, Portugaliji, u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Selekciona komisija RTS-a, sastavljena od muzičkih urednika, od ukupnog broja blagovremeno pristiglih prijava po raspisanom konkursu, izabraće najviše do 10 kompozicija, rukovodeći se isključivo umetničkim kvalitetom tih kompozicija.

Ukoliko od pristiglih radova nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju.

Nakon izbora kompozicija od strane selekcione komisije, stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih stvaralaca izabraće kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na Evrosongu 2018.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Postupak izbora kompozicije, način rada i glasanja stručnog žirija biće detaljno regulisan i sproveden u skladu sa odredbama Pravilnika o glasanju koji će RTS objaviti na svom sajtu kako bi se osigurala javnost izbora.[/box] [ads1]

Najvažnija pravila konkursa

 • na konkursu mogu učestvovati i strani i domaći autori;
 • izabrani izvođač mora biti državljanin Republike Srbije;
 • tekst pesme mora biti na nekom od zvaničnih jezika Republike Srbije;
 • autori treba da prilože gotov snimak kompozicije – play back – i matricu (master) u trajanju do tri minuta, s notnim zapisom i interpretacijom izvođača koji će na takmičenju izvoditi kompoziciju, i tekstom u tri primerka. RTS može sugerisati autorima određene izmene i dopune kompozicije i eventualnu promenu izvođača;
 • radovi moraju biti potpisani šifrom (rešenje šifre dostaviti u zatvorenoj koverti koja će biti sastavni deo predatog materijala po konkursu). Autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom snimka/teksta kompozicije. Nakon izbora kompozicija od strane selekcione komisije RTS-a pristupiće se otkrivanju identiteta autora muzike i teksta;
 • pesme koje bude odabrala selekcione komisija biće prvi put javno izvedene u emisijama koje će realizovati RTS.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]Ovde možete pročitati i preuzeti tekst konkursa i tekst pravilnika:

Prijave na konkurs s radovima dostavljaju se do 20. oktobra 2017. godine na adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
S naznakom „Za Pesmu Evrovizije 2018”

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Nije fer, na “Dečijoj Pesmi Evrovizije” ne mogu učestvovati iznad 14 godina,a na ovoj Evroviziji ne mogu učestvovati ako imaju manje od 16 godina.Šta sa onima što imaju 15 godina???

 • “javni anonimni konkurs”…
  Organizuju izbor predstavnika Srbije za ESC “u cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike…”
  Eh… Tako RTS-ovski.