Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Muška umetnička snaga Balkana

[dropcap]N[/dropcap]e sumnjamo da ste već uveliko čuli nove pesme i videli nove spotove regionalnih zvezda i bivših evrovizijskih „znalaca”. Ipak, za slučaj da niste, naša redakcija vam novim tekstom „poklanja” njihove letnje muzičke vaučere te donosi svoj skroman sud o njima.

Željko Joksimović (SCG 2004. i Srbija 2012) | Milimetar

Uvodnu priču o njemu vredi započeti atipičnim muzičkim projektima za njegovo stvaralaštvo. Kad god se spomene pojam atipičnost, prva asocijacija je njegovo evrovizijsko stvaralaštvo, a druga asocijacija je njegov album „Dva sveta” koji je promovisao zimus, a na kojem je obradio svoje stare pesme i najveće eks-ju hitove kolega iz sveta narodne, zabavne, pop i rok muzike u sving aranžmanu. Taj album je podelio javnost jer neki nisu mogli da se naviknu na činjenicu da je pesme pokojnog Tome Zdravkovića, Predraga Živkovića Tozovca, grupa „Van Gogh”, „Električni orgazam” i „Plavi orkestar” udenuo u sving manir. S druge strane, drugi deo javnosti ga je podržao u ovom poduhvatu i dobio je pohvale za to što je odlučio da pođe putevima Pola Enke i Majkla Bublea, koji su takođe snimali albume u sving maniru.

[ads2]Posle ove avanture se vratio u svoj stari pop manir i snimio novi singl Milimetar za koji je sam Željko napisao muziku i aranžman, dok je za tekst bila zadužena Vjekoslava Huljić. Željko je nedavno izjavio da je ta pesma nastala za jednu noć, čim je saznao da će mu supruga Jovana roditi blizance i sve te divne emocije je pretočio u jednu pitku i dopadljivu pesmu koja je odnedavno pred publikom.

Međutim, iako mi se pesma prvo dopala, zbog toga što je na najbolji način uspeo da spoji fank ritam sa elementima popa osamdesetih godina, što je uz brz tempo čini idealnom kombinacijom za letnji hit, taj utisak je vremenom splasnuo zato što ovo možda i nije najbolje Joksino izdanje. Znao je on ranije i bolje pesme u takvom maniru da napravi. Ova numera je komercijalne upotrebljivosti za jednu sezonu i ne verujem da će trajati duže od tri meseca. Pošto za septembar najavljuje još novih pesama, nadam se da će time popraviti utisak.

Ipak, Milimetar je svakako postala hit bez obzira na moju kritiku, jer je publiku privukao zarazan ritam.

Isto tako je ova pesma mogla da zasluži i bolji spot jer prvih minut i devet sekundi, u kojem glumica Miljana Gavrilović kao glavni akter ide do šoping centra i izlazi iz njega srećna i zadovoljna čim čuje Žekija, nimalo se ne uklapa u radnju većeg dela spota.

Dalje vidimo Željka i njegove prijatelje kako đuskaju uz ritmove aktuelnog singla. Ništa specijalno.

Knez (Crna Gora 2015) | Ona voli

Zajednička stvar između Željka Joksimovića i Nenada Kneževića Kneza je ta što su njih dvojica zajedno sarađivali na Kneževoj evrovizijskoj numeri Adio. Posle učešća na Evroviziji u Beču Knez je napravio dužu diskografsku pauzu iz opravdanih razloga – iako je ranije imao pripremljene nove pesme, dugo se vagao oko toga za koju će diskografsku kuću da ih objavi.

Jedan od kriterijuma za odabir idealne diskografske kuće je bio taj da mu pesme objavi ona koja će mu obezbediti jaku reklamu ne samo na radio-stanicama i društvenim mrežama nego i na televiziji. I upravo jedina kuća koja je mogla da ispuni sve te zahtevane kriterijume je „Grand produkcija” Saše Popovića.

[ads1]

Nepoznavaoci muzike su samo mogli da se začude njegovom dolasku u redove Granda jer opštepoznata činjenica je da se ta kuća proslavila izdavanjem albuma i singlova iz domena folk muzike. Međutim, oni koji prate rad Granda znaju da je ta pre dve godine otvorila i diskografski ogranak za izvođače pop muzike, tačnije „nefolk” pevače.

Njegovo prvo izdanje za Grand je aktuelni singl Ona voli za koju je muziku i tekst radio proslavljeni hitmejker Dragan Brajović – Braja, a aranžman je pisao Alek Aleksov. Pesma je bržeg ritma u modernom pop-dens fazonu, a u njoj peva o tome šta vole današnje devojke.

Razumem ja Kneza da želi da snima nove pesme samo da bi osvežio svoj repertoar, ali tu se postavlja jedno pitanje – pamti li se neka njegova pesma koju je snimio u poslednjih 15 godina, a da je ponela titulu hita evergrinskih srazmera? Naravno da ne. Sve su to bili „poluhitovi” koji nisu trajali duže od jedne sezone.

Pesme koje je snimao od Da l’ si ikada mene voljela do, recimo, Vjeruj ili Trešnje bijele, ponele su titulu „večitih” jer su se više reklamirale. Istina, u to vreme se i drugačija muzika slušala, a mlađa populacija na njegovim nastupima traži da čuje više starijih pesama jer nove nigde do njih ne dopiru. Pitanje je i da li će se ikada pojaviti neka nova koju će i mladi zavoleti…

Dino Merlin (BiH 1999, 2011) | Sve dok te bude imalo

Istina, ova stvar se ne bi mogla svrstati u naše „muzičke vaučere” jer pesma nije nova, ali budući da se o tome mnogo pisalo u medijima, ipak joj dodeljujemo status „ulaznice za užitak” u vrelim letnjim danima.

O čemu se zapravo radi?

Dvostruki evrovizijski predstavnik Bosne i Hercegovine Dino Merlin predstavio je 4. avgusta dugonajavljivani spot za pesmu Sve dok te bude imalo.

Video-spot je sniman punih godinu dana, a da je Dino Merlin posljednjim projektom publici priredio pravu vizuelnu poslasticu, potvrđuje i lista saradnika koja uključuje bh. režiserski dvojac sa adresama u Švajcarskoj i Nemačkoj – Haris Dubica i Edvin Mulalić, talentovani mladi kinematograf i Dubicin dugogodišnji saradnik.

[ads1]

Dubica je javnosti, kao i Dininoj mnogobrojnoj publici, poznat od albuma „Ispočetka” te spotova Deset mlađa i Individualizam, dok je na poslednjem albumu režirao video za pesmu Rane koja je naišla na veliko odobrenje publike i kritičara širom regije.

Fotografiju koju potpisuje Admir Švrakić u raskošnoj postprodukciji obogatili su grafički dizajner Zahid Lagumdžić i korežiser Edvin Mulalić tehnikom „paralaxa” ili tzv. 2.5D, pomoću kojeg slike autora Safeta Hadžimusića naizgled ožive, stvarajući utisak da protagonista lebdi u oblacima ili stoji na vodi.

Pored Dine, glavne uloge u spotu tumače mlade i talentovane nade bh. glumačkog neba Armin Omerović i Aida Bukva.

Sve dok te bude imalo jedna je od najzapaženijih pesama na poslednjem albumu „Hotel Nacional”, koji je pre tačno tri godine ušao u istoriju kao prvi album nekog umetnika iz regiona koji je dospeo na prestižnu top-listu Billboard World Albums.

Svetska turneja „Hotel Nacional” koja je započeta po izlasku albuma 2014. godine do sada je obišla blizu 70 gradova i ugostila preko pola miliona posetilaca.