Dečja Evrovizija 2017

Ukrajinski izbor 25. avgusta. Šta Španiji smeta kod Dečje Evrovizije?

[dropcap]A[/dropcap]ktuelnosti iz sveta Dečje Evrovizije. Te teme sve više će okupirati našu pažnju i u narednom periodu, a poseban akcenat u ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” stavljen je na Bugarsku i Španiju, a tu je i Ukrajina koja je otkrila datum kada će biti izabran njihov adut za Tbilisi.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ukrajinski adut biće poznat 25. avgusta

Kao što smo ranije pisali, 8. avgusta su bile održane audicije za finalno takmičenje izbora za ukrajinskog predstavnika na Dečjoj Evroviziji. Petočlanom žiriju se predstavilo 27 kandidata i od toga je izabrano 10 najboljih koji će nastupiti u završnici 25. avgusta.

Vredi napomenuti da će Ukrajina svog predstavnika izabrati istog dana kad i Belorusija, a obezbeđen je i direktan prenos na Jutjubu.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Šta Španiji smeta kod Dečje Evrovizije?

Španija je bila redovan učesnik Dečjeg Evrosonga tokom prva četiri izdanja takmičenja, a onda se 2007. povukla jer, prema mišljenju čelnih ljudi javnog servisa RTVE, to takmičenje promoviše stereotipe koje nisu po meri uredništva.

U izjavi za evrovizijski sajt ESC+Plus PR služba španskog nacionalnog emitera dala je obrazloženje šta Španiji smeta kod ovog takmičenja u poslednje vreme.

Razloga zaista ima mnogo: takmičenje je manje popularno u odnosu na „veliku” Evroviziju, te je samim tim odavno izgubilo potencijal da postane uspešan format. Štaviše, njima smeta i to što takmičenju fali veliki broj interesanata poput „velike petorke” ili nordijskih zemalja. Čak su hteli i da se vrate na takmičenje, ali su na kraju zaključili da format i posledica njegove primene nisu dovoljno značajni da bi Španija ponovo pomislila na povratak.

Podsetimo se pobedničke pesme Marije Izabel iz 2004. godine koja dovoljno govori o tome koliko je Španija bila jedna od onih zemalja koje su dosta ulagale u prezentaciju dečjih talenata. Zar ne?

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Lista učesnika će možda biti proširena

Mnoge verne evrovizijske ljubitelje je izostanak Bugarske sa ovogodišnjeg takmičenja iznenadio. Ali, kako govore nove informacije koje dolaze iz te zemlje, oni se nisu definitivno odlučili za povlačenje sa ovogodišnjeg takmičenja.

Svi napori koji trenutno postoje u javnom servisu BNT su sada usmereni na izbor novog generalnog direktora i novih članova upravnog odbora, a njihov odabir će biti obavljen 23. avgusta, što nije ništa novo u odnosu na ranije informacije koje smo slušali iz te zemlje. Nakon toga će biti poznata sudbina daljeg učešća Bugarske na evrovizijskim takmičenjima.

Koliko se Evrovizija u poslednje vreme voli u Bugarskoj, govori i činjenica da njihova Tviter stranica posvećena tom takmičenju svaki dan stiče sve više pratilaca, što utiče i na redovnu ažurnost. Samim tim svi fanovi s nestrpljenjem čekaju šta će dalje biti sa Bugarskom.

Sa Izraelom se još uvek ne zna šta će biti, dok je Hrvatska najavila da će odluku o učešću doneti u septembru. Jedna od te tri zemlje će otpasti jer pravilo kaže da maksimalan broj zemalja učesnica ne sme da prelazi više od 18.