Nacionalni izbori 2018

Bez Turske i u Lisabonu. Slovačka se premišlja

[dropcap]L[/dropcap]eto se polako bliži izmaku, svi zaposleni na javnim servisima privode kraju godišnje odmore, a od tada, po nekom ustaljenom običaju, većina zemalja počinje da razmišlja o planovima za narednu evrovizijsku sezonu.

U centru pažnje se nalazi Turska koja je odlučila da se ne takmiči ni naredne godine. S druge strane, Slovačka još nije odlučila o povratku na takmičenje, ali o toj temi u ovoj centralnoevropskoj zemlji se razmišlja. Isto tako i Švedska bira prvog učesnika Melodifestivalena.

Sve ovo možete čitati u ovom izdanju „evrovizijskog potpurija“.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Bez Turske i 2018

Svaki evrovizijski fan, ne samo u Turskoj već i u ostalim zemljama, koji je bio „turkoljubitelj”, iščekuje trenutak kada će se ta zemlja, koja je od uvođenja polufinala 2004. godine pa sve do poslednjeg učešća 2012. godine bila zaštitni znak nove ere takmičenja, vratiti na Evrosong.

Nadu u povratak Turske je najpre ulila pobednica iz 2003. Sertab Erener koja je preko lajv-snimka na Instagram profilu otkrila svojim pratiocima da bi želela da Turska ponovo bude deo ovog prestižnog takmičenja. I vicešampioni iz Osla 2010, članovi grupe „maNga”, istu tu želju su izrazili preko svog statusa na Tviteru, pa su na taj način krenule glasine da bi upravo oni mogli da budu predstavnici Turske u Lisabonu. Međutim, dan kasnije su objavili novi status u kom su napisali da je za njih evrovizijska misija završena.

[ads1]

Međutim, sve te nade je srušio zamenik turskog premijera Bekir Bozdag koji je za tamošnje medije dao izjavu da „od toga nema ništa”. Dakle, time je stavio do znanja da se Turska ni naredne godine neće vraćati.

Pogledajte jedan od antologijskih nastupa turskih predstavnika davne 1989. godine u čijem je centru pažnje – dirigent!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Slovaci još ništa nisu odlučili

Od trenutka kada se Češka vratila na takmičenje 2015. godine, javilo se i čuveno pitanje za milion dolara: Kada će i da li će se i Slovačka vraćati?

Prema rečima PR menadžera javnog servisa RTVS Juraja Kadaša, odluka o učešću bi tek trebalo da bude doneta. Nedavno je Jaroslav Reznik izabran za novog direktora slovačkog javnog servisa, pa će se nakon njegovog stupanja na dužnost razmišljati o planovima za naredni period.

Podsetimo, Slovačka je prvo pojavljivanje na Evroviziji imala davne 1994. godine, a do 1998. su ostvarili tri učešća i to na svake dve godine. Drugi ciklus učešća su ostvarili od 2009. do 2012. godine i u tom periodu nisu nijednom uspeli da se plasiraju u finale.

[ads1]

Poslušajte u nastavku jednu od najlepših slovačkih pesama na Evroviziji – tek 21. mesto u Birmingemu 1998. Nepravda?

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Švedska bira prvog učesnika Melodifestivalena

Nakon nekoliko meseci održavanja regionalnih kvalifikacionih takmičenja festivala Svensktoppen Nästa, koje organizuje radio P4, došlo se do velikog finala koje će biti održano 26. avgusta u Linćepingu. Nastupiće osam kandidata, a selekciona komisija švedskog javnog servisa će odabrati jednog od njih osmoro koji će nastupiti na predstojećem izdanju Melodifestivalena.

Kad smo već kod „Melodija”, uskoro bi trebala da bude objavljena i kompletna lista gradova koje će ugostiti ovogodišnji festivalski karavan. Za sada je poznat jedan grad koji će ugostiti ovogodišnji festival, a to je Karlstad koji je prethodno ovaj karavan ugostio 2004, 2006 i 2013. godine.

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Slovačka uvijek razmišlja, ali nikad ne razmišlja o službenom povratku. Iako bih njih radije vidjela nego Australiju.

  • Super ;)! Jako radosna vest, za sve Evropljane. Imamo već dovoljno zemalja, sa autokratskim režimom, na ESCu. Samo nam je još i revajvel Turske falio.

    “Nedostaje li vam Turska” – niti najmanje ;).

    Ništa protiv naroda, niti slučajno … obožavam tursku muziku, Istanbul, turke, koji su jako gostoljubivi … ali dok tamo vlada režim, koji trenutno vlada, za tu zemlju nema mesta na ESCu.

    Koga 2017. godina, po pitanju ESCa, nije opametila, taj se nikada neće opametiti.