Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Baltik i Mediteran osvežavaju tropske dane

[dropcap]N[/dropcap]astavljamo sa preporukom novih budućih hitova. U ovom izdanju „Vaučera” nam nove pesme predlažu izvođači iz Španije, Litvanije, Letonije i Turske. Zaista šarenolik svet i zaista šarenolika ponuda pesama.

Pastora Soler (Španija 2012) | La tormenta (Oluje)

I pet godina posle učešća na Evroviziji je Pastora Soler ostala verna izvođenju zahtevnih srceparajućih balada, a upravo je takva i njena nova pesma La tormenta koja je u pop-rok fazonu, bogata „živim” instrumentima i s primesama koloritne orkestracije.

Moje mišljenje je da je i ovaj put uradila dobar zadatak, te je stvorila pesmu koja neće trajati samo jednu sezonu. Ova numera spada u kategoriju onih koje traju duže vreme. Možda ova pesma nije preporučljiva za letnje dane, ali je zato ovaj sentiš pogodan za opuštanje posle napornog dana, ili eventualno za neko uživanje u akustičnoj svirci, naravno, pod uslovom da je neko izvodi tim povodom.

[ads1]

Aminata (Letonija 2015) | Your arms (Tvoje ruke)

Letonka Aminata u svojoj novoj pesmi Your arms peva o osećaju kada si zaljubljen i pritom ne prestaješ da misliš o toj osobi. Želju za ljubavlju taj neko oseća kao da je zatvorenik za slobodu, ali ne može glasno reći, jer se boji i ne zna šta tačno voljena misli o njemu. Ukratko rečeno, iskustva su duboko interno i spaljivo iznutra, ali se ne pojavljuju spolja.

Ovu numeru preporučujem svima onima koji misle da može da peva i nešto drugačije od evrovizijske numere Love injected. A taj drugačiji ugođaj nam priuštava ova pesma koja je u nešto bržem elektro-pop fazonu, raspevanija je, a isto prenosi i emociju, ali ne onu ranjivu, već pozitivnu, koja se javlja kada poletiš na „sedmo nebo” i osetiš se zaljubljenim.

Doni Montel (Litvanija 2012. i 2016) | Move your body (Mrdaj se)

Talentovani Litvanac Doni Montel je jedan od onih izvođača koji nikada ne prestaje da iznenađuje publiku. Od njega smo navikli na plesni ritam, a u tom stilu je ostao i u svom novom singlu Move your body koji je u disko-fank fazonu. Idealna je za noćne žurke pod vedrim nebom, pa ne sumnjam da će ova pesma biti veliki letnji hit koji ima potencijal da pređe ne samo lokalne, već i kontinentalne granice, ako je to ikako moguće.

Na ovom singlu je radio sa švedskim autorima, a Montel je učestvovao i u produkciji pesme.

[ads1]

Hadise (Turska 2009) | Şampiyon (Šampion)

Turska zvezda s prebivalištem u Belgiji, nakon nekoliko izleta u nešto mirnije muzičke žanrove, podseća na ono zbog čega mnogi misle da Turska fali Evroviziji. Jedan od najupečatljivijih učesnika Evrosonga u Moskvi 2009. godine, pesmom Şampiyon započeo je promociju svog novog, sedmog po redu, studijskog albuma.

Klisačan orijent-pop, koji od prvih taktova poziva na mrdanje guzom i uvijanje kukova, ima jednostavnu melodiju, repetitivan refren i isto takve lako pamtljive reči i fraze – odličan recept za lagani letnji hit koji ćete upamtiti čak i posle prvog slušanja. Posebno se ističu trube koje se čuju u celoj pesmi, pa je izvesno da će nova pesma Hadise pronaći put do publike i u Srbiji – a sasvim moguće i do domaćih „zvezda”.

Hoćete li je ponovo pustiti – stvar je ukusa, ali 23 miliona pregleda na Jutjubu za nešto više od mesec dana dovoljno govori da se preslušavanje neće završiti samo na jednom kliku.