Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Beloruski izbor 25. avgusta, poljski 1. oktobra

[dropcap]U[/dropcap]češće na Dečjoj Evroviziji u Tbilisiju je zaključno sa Australijom i Poljskom potvrdilo 14 zemalja. Upravo zbog toga se ove dve zemlje nalaze u središtu pažnje „evrovizijskog potpurija”.

Pored spomenutih zemalja, u novom potpuriju se nalaze i aktuelnosti koje su došle iz Belorusije i iz Mađarske koja je, očekivano, odlučila da se ne takmiči ni ove godine.

Iz prošlogodišnje postavke zemalja učesnica fale jedino Bugarska, Kipar i Izrael, a ako ove tri zemlje, zajedno s Hrvatskom, potvrde učešće na ovogodišnjem takmičenju, bio bi to prvi put od 2004. godine da slušamo predstavnike iz 18 zemalja.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Australija po treći put na Dečjoj Evroviziji

I treću godinu zaredom će se na Dečjoj Evroviziji čuti pesma iz Australije. Jedina poznata promena s kojom će Australija ući u pripremu za takmičenje u Tbilisiju je ta da je promenjen emiter koji će biti nadležan za odabir ovogodišnjeg predstavnika, a takva odluka je proizašla iz konsultacija koju su vodili javni emiter SBS, komercijalni emiter ABC i EBU.

Dogovor je takav da će za odabir ovogodišnjeg australijskog predstavnika biti zadužen spomenuti komercijalni emiter ABC. Pošto će ABC takmičenje iz Tbilisija prenositi na kanalu ABC ME, koji je fokusiran na decu i porodicu, procenjuje se da će prosečan broj gledalaca tog popodneva iznositi 1,7 miliona.

Način odabira predstavnika će biti naknadno objavljen, ali je za očekivanje da ni oni neće odstupiti od interne forme.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Poljska predstavnika bira 1. oktobra

Poljski javni servis TVP će svog predstavnika za Tbilisi izabrati putem nacionalnog finalnog takmičenja koje će biti održano 1. oktobra. Trenutno su u toku prijave za svu zainteresovanu decu uzrasta između 9 i 14 godina koja žele da se takmiče, a krajnji rok je 11. septembar.

Za sada nije poznato koliko će kandidata nastupiti na nacionalnom finalu, ali je poznato da će o pobedniku odlučivati glasovi žirija i publike.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Beloruski nacionalni izbor 25. avgusta

Belorusko nacionalno finale će biti održano 25. avgusta, a na njemu će se 10 kandidata boriti za jedno mesto koje vodi u Tbilisi. Njihov redosled nastupanja na nacionalnom finalu je određen 21. jula.

Za sada je nepoznat način na koji će biti izabran pobednik, ali se zna da će i ovaj put takmičenje pratiti vrhunska organizacija. Naime, svaki kandidat će imati i svoju razglednicu u trajanju od 30 sekundi, u kojoj će biti prikazani kulturni i znameniti simboli Belorusije. One će biti prikazivane pred sam nacionalni izbor kao promotivni video-klipovi.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Bez Mađarske i ove godine

Na ranijim izdanjima Dečje Evrovizije je bila prisutna i mađarska delegacija koja je želela da se želela da se upozna s takmičenjem na licu mesta, u nameri da se i oni pripreme za učešće u nekoj od narednih godina. Ali, i ove godine se mađarski javni servis MTVA osetio dovoljno nespremnim da se konačno odazove.

Iako nisu isključili mogućnost debitantskog učešća, ove godine Mađari ipak neće slati svoju pesmu.