Evrovizija

EBU pooštrio pravila Pesme Evrovizije

[dropcap]E[/dropcap]vropska radiodifuzna unija (EBU) modifikovala je pravila budućih izdanja Pesme Evrovizije s ciljem da se dogođaji slični onima na relaciji Ukrajina–Rusija protekle sezone ne ponove.

Naime, EBU je na sastanku proteklog juna u Ženevi uveo određene promene u pravilnik takmičenja, s jasnom indikacijom da želi da predupredi neprijatnosti i situacije poput onih koje su dovele najpre do spornog izbora predstavnika jedne zemlje, do zabrane pojavljivanja na takmičenju.

O ovim promenama EBU je izvestio svoje članice, a one se ogledaju u sledećim detaljima:

[ads1]

Političke poruke

Ističe se da evrovizijske pesme ne smeju sadržati tekstove s nekakvom političkom konotacijom. Psovanje i promovisanje političkih partija je, takođe, strogo zabranjeno. Da bi se „nepolitička” atmosfera i u budućnosti nastavila na ovom takmičenju, emiter domaćin mora osigurati da svaka zemlja može da se takmiči bez ikakvih restrikcija.

Odabir izvođača

Ovaj deo novih pravila se najverovatnije tiče ovogodišnjeg skandala s ruskom predstavnicom. Dakle, ni odabrani izvođač ili osoba iz delegacije ne sme imati prednost/privilegije koje će narušiti autoritet zemlje domaćina.

Nezavisnost žirija

EBU je posebno istakao i da svaki nacionalni emiter treba dobro da odabere članove žirija koji će kasnije imati velikog udela u odabiru evrovizijskog pobednika.

Nijedan član žirija ne sme biti povezan s pesmom ili izvođačem. Glasovi žirija moraju biti rezultat isključivo njihovog sopstvenog iskustva i znanja. Takođe, svaki nacionalni emiter mora osigurati da pre samog Evrosonga nijedan član žirija nije istakao mišljenje o bilo kojoj pesmi učesnici.

Ovaj delić novih pravila odnosi se na pređašnji slučaj Norvežanina Pera Sundnesa koji je bio uklonjen iz norveškog žirija pošto je „ocrnio” irsku pesmu u emisiji Adresse Kiev, koja se bavi komentarisanjem i ocenjivanjem evrovizijskih pesama.

[ads1]

Poštovanje rokova

Nije tajna da su proteklo izdanje Evrosonga u Kijevu obeležila brojna kašnjenja i probijanje rokova u organizacionom i pripremnom postupku, rušenje tenderskih procedura i pokretanja novih, što je eskaliralo kolektivnom ostavkom lokalnog organizacionog tima samo tri meseca pre takmičenja.

Da bi se i ova stvar u budućnosti prenebregnula, EBU će imati stroži pristup prema nacionalnom emiteru koji organizuje takmičenje. Naime, nacionalni emiter organizator Evrosonga moraće da striktno poštuje rokove, EBU će nadgledati usaglašenost sa ugovorenim rasporedom, kako bi se obezbedio nesmetan tok priprema događaja.

U slučaju eventualnog kršenja ugovora između EBU i nacionalnog emitera, EBU će imati pravo da ga poništi i organizaciju takmičenja ponudi onom ko bude spreman da najpopularnije muzičko takmičenje u svetu pripremi bez problema.

Kazne i za Ukrajinu i za Rusiju

Podsetimo da je nakon istog sastanka u junu EBU saopštio da je kaznio NSTU, ukrajinski javni emiter, zbog ozbiljnih kašnjenja prilikom organizacije Evrosonga i zbog toga što nije ispunila svoje obaveze prema učestvovanju ruske predstavnice Julije Samojlove.

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Tada je saopšteno i da je ruska televizija „Kanal 1” dobila „ukor”, zato što nije učestvovala u radu šefova delegacija i zato što je odbila da prenosi takmičenje, ali je EBU nije na isti način kaznio.

Dva meseca kasnije, predsedavajući Referentnom grupom EBU Frank-Diter Frajling, otkrio je u intervjuu za magazin „Bilbord” da Rusija jeste kažnjena, ali se s načinom te kazne nije izlazilo u javnost (baš kao i u slučaju Ukrajine, ali je direktor NSTU Zurab Alasanija otkrio da je reč o novčanoj kazni u iznosu od 200.000 evra).

Ipak, jasno je da EBU ima brojne „alate” kojim kažnjava svoje članice, a u ovom konkretnom slučaju, to bi mogla biti novčana kazna (kao u slučaju Ukrajine), ili pak osporavanje prava na druge programe pod ingerencijom EBU.

Oznake