Nacionalni izbori 2018

Finale izbora u Portugaliji 4. marta. Kiprani (navodno) već izabrali kompozitora

[dropcap]M[/dropcap]noge zemlje već su javno istakle svoj angažman u pogledu priprema za nacionalne evrovizijske izbore naredne sezone. Ovog puta, centralno mesto zauzima zemlja domaćin Evrosonga 2018. u koju će, logično, biti usmerena najveća pažnja.

Ovo izdanje „evrovizijskog potpurija” donosi vesti iz Portugalije, Rumunije, Izraela i s Kipra.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Festival da Canção 18, 25. februara i 4. marta

Radio-televizija Portugalije RTP organizovaće nacionalno takmičenje za evrovizijsku pesmu jubilarni 50. put od 18. februara do 4. marta. Dve polufinalne emisije održaće se 18. i 25. februara u Lisabonu, a finalno veče 4. marta u Gimaraisu.

[ads2]Biće to prvi put da RTP finale poluvekovnog muzičkog festivala organizuje u Gimaraisu, a ceo događaj održaće se u Pavilhão Multiusos – višenamenskoj dvorani kapaciteta 8.000 ljudi, izgrađenoj 2001. godine.

Festival da Canção će okupiti 20 autora i isto toliko izvođača koji će se kroz dva polufinala boriti za 10 mesta u finalu i konačno titulu evrovizijskog predstavnika svoje zemlje na domaćem terenu. Za razliku od prošle godine, RTP je izmenio pravila takmičenja, ali je i dalje akcenat stavljen na autorska dela i kompozitore, a ne na izvođače. Promene se ogledaju u sledećem:

  • RTP će pozvati 17 autora koji će specijalno za ovu priliku napisati pesme i delegirati izvođače;
  • jednog autora delegiraće (ili pozvati) Salvador Sobral, aktuelni pobednik Festival da Canção i Pesme Evrovizije;
  • jedan autor, tj. jedna pesma, biće izabrana sa otvorenog konkursa RTP, na koji će moći da se prijave kako afirmisani, tako i neafirmisani kompozitori;
  • konačno, jedan autor biće izabran u radijskom šou-programu „Master Class”, a fokus će biti na kompozitorima koji do sada nisu imali objavljene radove. Oni će moći da konkurišu do 15. septembra, a selekciona komisija će izabrati pobednika koji će posle napisati i ponuditi pesmu za Festival da Canção 2018.

Još uvek se ne zna kako će finalisti biti izabrani, ali se pretpostavlja da će model glasanja biti isti kao prošle sezone. U polufinalima će glasati publika i žiri (50/50), a u finalu publika i regionalni žiri (50/50).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Kiprani (navodno) interno izabrali kompozitora

U evrovizijskim krugovima već neko vreme se piše o tome da će Kipar u narednu sezonu zakoračiti na velika vrata, organizovanjem nacionalnog finala prvi put posle 2015. godine. Međutim, najnovija saznanja govore o tome da je nacionalni emiter tog mediteranskog ostrva već interno delegirao autora buduće evrovizijske pesme.

Grčki fan-sajt INFE Greece navodi je reč o vrlo poznatom i uspešnom kompozitoru za koga važi da „zna šta znači dobra evrovizijska pesma”. I ne, nije reč o Šveđaninu Tomasu Gustafsonu, proslavljenom evrovizijskom znalcu koji je napisao prethodne dve evrovizijske pesme Kipra.

A šta je onda s nacionalnim izborom?

Po svemu sudeći, Kiprani će slediti izraelski ili jermenski model izbora pevača. Dakle, neka forma rijaliti programa kroz koji će biti izabran samo predstavnik. A on bi onda trebalo da peva pesmu tog interno izabranog kompozitora.

Ipak, sve ove informacije treba prihvatiti s dozom rezerve. Ne samo zbog toga što još uvek nisu zvanične i svode se na pisanje jednog fan-sajta, već i zbog činjenice da je kiparska televizija umela da već ozvaničene planove usred sezone menja, ne dajući nikakva obrazloženja o promenama.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Kluž-Napoka domaćin nacionalne selekcije 2018?

Rumunski javni emiter TVR potvrdio je već učešće na Evrosongu u Lisabonu 2018, te da će tradicionalni izborni festival Selecția Națională ponovo biti metod odabira rumunskog predstavnika.

Pojedini rumunski mediji navode da je TVR zainteresovan da to nacionalno evrovizijsko takmičenje bude održano u Klužu, a portparol Gradske kuće Kluž-Napoke saopštio je da bi prisustvo jednog takvog događaja bilo najvažniji način za promociju grada, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, te da bi i finansijski podržali organizaciju izbornog festivala Selecția Națională sa 555.000 leja, što je oko 121,5 hiljada evra.

Zanimljivost u kontekstu priče o Klužu jeste da je u tom velikom gradu snimljen spot za ovogodišnju pesmu Yodel it! predstavnika Ilinke i Aleksa Floree.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Dozvola za novi izraelski javni servis u decembru

Novi izraelski javni servis IPBC (Israeli Public Broadcasting Corporation) je sa Evropskom radiodifuznom unijom potpisao ugovor po kom će moći ravnopravno da učestvuje u organizaciji svih njihovih projekata, kao i da prenosi velika međunarodna takmičenja poput svetskog prvenstva u fudbalu, bez obzira na to što nisu punopravni članovi EBU.

EBU će odluku o punopravnom članstvu novog izraelskog nacionalnog emitera doneti u decembru, a sva je prilika da će se predstavnička pesma Izraela čuti i u Lisabonu.