Dečja Evrovizija 2017

Miša predstavnik Jermenije. Gruzija i Ukrajina pokrenule konkurse za izbor izvođača

[dropcap]N[/dropcap]ovo izdanje „evrovizijskog potpurija” je posvećeno novim aktuelnostima iz sveta Dečje Evrovizije, a nove informacije nam dolaze iz Jermenije, Gruzije, Belorusije i Ukrajine.

Podsetimo, ovogodišnje izdanje Dečje pesme Evrovizije je 15. po redu, a održaće se 26. novembra u glavnom gradu Gruzije – Tbilisiju.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Devetogodišnjak iz Nagorno-Karabaha predstavlja Jermeniju

Mihael Grigorjan, koji nastupa pod umetničkim imenom Miša, predstavljaće Jermeniju na Dečjem Evrosongu u Gruziji ovog novembra, saopštila je nacionalna televizija te zemlje. Njega je interno izabrao kreativni tim jermenskog javnog TV servisa, a pesmu koju će pevati u Tbilisiju predstaviće početkom jeseni.

[ads2]U zvaničnom saopštenju, poslatom i redakciji našeg sajta, stoji da Miša ima devet godina i da je rođen u Arcahu, što je zapravo drevni naziv današenje Nagornokarabaške Republike, teritorije oko koje se i danas spore Jermenija i Azerbejdžan.

Ako zaobiđemo ovu političku konotaciju, kojom se Jermenija izdašno i vrlo vešto služi na evrovizijskim takmičenjima, iz biografije talentovanog Miše izdvajamo da potiče iz muzičke porodice i da do sada ima zavidno muzičko i festivalsko-takmičarsko iskustvo. Pre dve godine objavio je svoju prvu pesmu, a pored ostalog, prošle godine je predstavljao Jermeniju na međunarodnom takmičenju New Wave Junior na kojem je osvojio 2. mesto.

Kako je već naznačeno, njegova evrovizijska pesma biće naknadno predstavljena, pa je izvesno da će i ona biti selektovana po internom modelu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Konkurs za interni odabir predstavnika

Gruzijska nacionalna TV kuća pokrenula je konkurs za izbor predstavnika na Dečjoj pesmi Evrovizije. Domaćini predstojećeg takmičenja žele da šira javnost bude uključenja u ceo događaj, pa i u selekciju predstavnika, te stoga pozivaju sve zainteresovane dečake, devojčice, grupe i autore da do 1. septembra pošalju svoje radove.

O najboljem će odlučiti stručni žiri.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izabrani finalisti u Belorusiji

Beloruska nacionalna televizija BTRC je finaliste za svoj izborni festival izabrala preko audicije koja je bila održana 7. jula, a na kojoj je učestvovalo 45 klinaca, uključujući i osam vokalnih sastava; žiri je od toga izabrao 10 najboljih za završno finalno takmičenje.

Zanimljivo je da je audicija prvi put u istoriji njihovih nacionalnih izbora bila prenošena uživo, te su gledaoci mogli da vide kako izgleda proces odabira učesnika.

Datum održavanja završne večeri trenutno nije poznat, ali očekuje se da će ono biti održano pre 16. septembra. S druge strane, još uvek nije poznat način na koji će biti izabran pobednik.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ukrajina počela pripreme za izborni festival

Istog dana kada je Belorusija održala audiciju za svoj izborni festival, i ukrajinski javni servis NSTU je pozvao zainteresovanu decu da se prijave za festival putem kojeg će biti izabran njihov adut za Tbilisi.

Konkurs traje do 7. avgusta, a dan kasnije će biti održano polufinalno nadmetanje u kojem će žiri selektovati najbolje učesnike za finalno veče. Nakon održavanja polufinalne večeri će biti objavljen datum održavanja finalnog takmičenja, a u finalu će stručnom žiriju u pronalaženju pobednika pomagati i publika.