Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

[dropcap]T[/dropcap]ri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se njihov kreativni život nije završio sa Evrovizijom. Stoga, poslušajte šta to novo spremili Tijana Bogićević, Papi Joci i Demi i odaberite jedan „vaučer” za letnje dane.

Tijana Bogićević (Srbija 2017) | Ti imaš pravo

Tijana nas je, posle nešto više od dva meseca, otkada je objavila srpsku verziju evrovizijske pesme, obradovala novom numerom. Reč je o jednoj toploj, ljubavnoj, baladičnoj, radijskoj pop-rok kompoziciji koja po stilu i žanru odgovara ranijem Tijaninom repertoaru.

Istina, nije reč ovde ni o kakvom remek-delu i nečemu što se već dosad nije čulo na našim prostorima. Ali, isto tako, vredi istaći da se ovako nešto dugo već nije čulo kod nas – a to je čist pop-rok zvuk, bogat „živim” instrumentima, koloritne orkestracije, ispunjen lepim tekstom i specifičnom, peskovitom bojom glasa.

U određenoj meri, pesma Ti imaš pravo podseća na davno zaboravljenu festivalsku muziku, letnje festivale i hitove s početka 2000-ih godina, pa i u tom kontekstu zvuči kao pravo osveženje nakon poplave elektronskih folk/hip-hop „Frankeštajna”.

Uprkos svemu, nisam siguran da bi ova numera naterala slušaoca na uzastopna slušanja. Pesma nije „na prvu loptu”, mnogo teksta to i ne dozvoljava, to je jasno, ali njen kvalitet ogleda se upravo u tome – beg od zastrašujućeg trenda i jednostavnost (da ne kažem prosek) koji je melem za uši.

[ads1]

Papai Joci (Mađarska 2017) | Özönvís (Poplava)

Momak romskog porekla, koji je ostavio snažan utisak na nacionalnom izboru i kasnije na Pesmi Evrovizije, ponovo je priuštio svojim obožavaocima i publici originalnu i emotivnu kompoziciju.

Kako govori naslov numere, Joci donosi pravu „poplavu” novih emocija, ne samo kroz muziku i reči, već i kroz video-spot. Özönvís je moćna oda ljubavi, modernog aranžmana i ukusne mešavine popa i tradicionalnih, etno-motiva.

Papai Joci je ostao dosledan muzičkom pravcu i žanru koji mu je doneo slavu pobedom na mađarskom izboru za Evrosong, a kasnije i u Kijevu. Nova pesma vrlo liči na Origo – tu su etno-zvuci, savremen beat, tuga u glasu i strast koju dočarava plesačica Virag Aleksandra u video-spotu. Njen ples nikog nije ostavio ravnodušnim ni u Kijevu, tokom evrovizijskog nastupa, a svoju misiju i poruku prenela je kroz pokret i u novom spotu.

Za razliku od evrovizijske numere, u ovoj nema rep deonica, zbog čega verujem da će imati više pristalica, pa ako niste voleli Origo zbog repa, Özönvís je prilika da zavolite Jocija.

[ads1]

Demi (Grčka 2017) | Svetiš mi se

Očekivalo se više od grčke predstavnice ove godine u Kijevu. Ni pesmom, a ni nastupom, nije očarala publiku i žiri, ali je ipak uspela da svoju zemlju vrati u finale. Ipak, skroman učinak grčkih predstavnika poslednjih godina razočarava…

Možda Demi novom pesmom pokušava da popravi utisak. Svetiš mi se nije nikakva vrcava, letnja grčka pesma, kakva se možda očekuje od mlađanih „princezica”. Čak, može se reći da je atmosferična, pomalo mračna pop numera sa elementima baladičnosti.

Muziku je napisao poznati grčki pevač Jorgos Sabanis, a tekst poznata tamošnja autorka Elena Vrahali.

Ne može se ovo porediti ni u jednom pogledu sa evrovizijskom pesmom, ali zaključak koji mogu da izvedem je – ozbiljnije je. Ne uklapa se nikako u vreme i leto koje nas okupira, ne mogu da je zamislim u noćnom provodu grčkih barova, a ponajmanje bih je nekom poklonio kao „vaučer za leto”.

U svakom slučaju, poslušajte i procenite sami.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Svaka ti čast Tićo ;). Da si to otpevala u Kijevu, sada bi bili u top 5.

    Velika šteta, što je joj RTS uvalio “pesmu”, koja joj ne leži i koja je trećerazredna kopija svetskih trendova, umesto da su je pustili da otpeva nešto, po svom izboru, što joj leži.

    Inače … glupost. Pesma jeste “na prvu loptu”! Ima moćnu refrenčinu, koja opija. To su pokazali i komentari, nakon inserta, iz studija, koji je objavljen 23. maja. Svi su bili oduševljeni.

    Užasno tendeciozno komentarisanje redakcije, o trendovima … kao i uvek (a turbo Imri je dobar?). Kao i za Rumuniju i Moldaviju … obe su ušle u top 5, jer su bile inovativne i drugačije. A “bombone”, poput Letonije … su ispale ;).