Nacionalni izbori 2018

Švajcarska, Malta, Danska, Austrija i Rumunija znaju šta će u narednoj sezoni

[dropcap]U[/dropcap] ovom izdanju „evrovizijskog potpurija” pripremili smo informacije o nacionalnim izborima za sezonu 2018. Šta spremaju Švajcarska, Malta, Danska, Austrija i Rumunija, saznajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Danci u novu evrovizijsku sezonu kreću sa dosta promena

Danska se ove godine u Kijevu posle tri godine ponovo našla u finalu takmičenja za Pesmu Evrovizije, ali očigledno je da čelni ljudi danskog javnog servisa DR nisu zadovoljni s pet poena dobijenih od publike, pa zato u ovu evrovizijsku sezonu ulaze s još većim ambicijama nego u prethodnu. Stoga će naredni Melodi Grand Prix doneti velike promene u organizaciji.

Prethodnih godina je postojala pozicija muzičkog urednika festivala na kojoj se nalazio poznati danski muzički producent Cutfather. Ove sezone je ta funkcija ukinuta, a umesto nje ustanovljena je pozicija „supervizora festivala” koju će obavljati Mads Engord. Njegov zadatak će biti da fokus pesama ne bude samo na muzici i tekstu već i na načinu na koji će pesma biti prezentovana, zbog čega će puno vremena morati da provodi s producentima i koreografima koji rade na danskom javnom servisu.

Zato je uvedena još jedna novina, a to je da na konkurs moraju biti poslati samo i isključivo profesionalno isproducirani demo-snimci.

Treći i poslednji novitet se ogleda u tome da se pesme na adresu danskog javnog servisa mogu slati tokom cele godine, a one kompozicije koje budu pristigle posle 15. septembra tekuće godine ući će u konkurenciju za 2019.

Iako grad domaćin predstojećeg Melodi Grand Prixa još nije objavljen, želju za organizacijom je izrazio Olborg koji je za tu priliku pripremio milion i po danskih kruna (200.000 evra).

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Malteški izborni festival u januaru 2018

Još jedna zemlja koja je krenula u potragu za svojim evrovizijskim adutom je Malta koja je 1. jula raspisala konkurs za sve zainteresovane kompozitore, tekstopisce i izvođače koji žele nastupiti na tradicionalnom izbornom festivalu Malta Eurovision Song Contest. Konkurs traje do 1. septembra, a uz jedan prijavljen rad treba da se uplati i novčana naknada od 150 evra.

[ads2]Posle 1. septembra će selekciona komisija malteške televizije preslušati sve pesme i na kraju izabrati 60 pesama koje će ući u uži izbor. U drugoj fazi selekcionog odabira pesama će im se u komisiji pridružiti i inostrani muzički stručnjaci koji će potom broj potencijalnih takmičarskih pesama skratiti na 30. I na kraju će od 30 numera biti odabrano 16 najboljih koji će biti izvedeni na nacionalnom finalnom takmičenju.

Očekuje se da će lista finalista biti objavljena u oktobru, a finale bi trebalo biti održano u januaru naredne godine, na kojem će o pobedniku i drugi put zaredom odlučivati samo glasovi publike.

Ostala interesantna pravila govore sledeće:

  1. pesma ne sme komercijalno biti izvođena pre 1. novembra 2017. godine; u slučaju ranijeg izvođenja, autori i izvođači bi trebalo da se konsultuju sa organizatorom.
  2. učesnici do 1. maja 2018. moraju imati navršenih 16 godina.
  3. pesme mogu slati autori iz svih zemalja sveta, ali izvođači moraju imati malteško ili dvojno državljanstvo.

Takmičarski pravilnik možete pročitati OVDE, a prijavu možete popuniti OVDE.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Švajcarska bira predstavnika 4. februara

Tri uzastopna neprolaska u finale su zabrinula čelnike švajcarskog javnog servisa, pa su odlučili da u narednu sezonu uđu s daleko većim elanom nego do sada. Javni medijski servis SRG SSR pozvao je sve zainteresovane autore i pevače da se prijave na konkurs koji će biti otvoren od 1. do 22. septembra.

Novina je da će u proces selekcije pesama ove sezone biti uključen dvadesetočlani panel sastavljen od muzičara, producenata, medijskih radnika, TV gledalaca, evrovizijskih obožavalaca. Oni će preslušati sve dospele pesme i izabrati šest pesama za finalno veče.

Jako je bitno naznačiti da će Švajcarci u ovoj fazi ocenjivati pesme. Za izabrane numere će potom tražiti adekvatne izvođače, tj. svaku kompoziciju će „testirati” s različitim izvođačima, kako bi pronašli savršen spoj.

I konačno, važna promena ogleda se i u izboru pobedničke pesme na finalnoj večeri 4. februara. Naime, publika će imati 50% uticaj, a preostalih 50% biće u rukama žirija – ali međunarodnog!

Domaći autori imaće prednost nad inostranim, ali su svakako i oni pozvani da učestvuju u najavljenom konkursu.

Organizatori nacionalnog takmičenja su otkrili i da će stručni savetnici u narednom izdanju tradicionalnog izbora Die Entschedigunsshow biti oprobane švedske mesije: Krister Bjerkman i Martin Esterdal, a to je potvrđeno i slikom na zvaničnom Tviter profilu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

I naredne godine interni izbor predstavnika za Austriju

Austrijski javni servis ORF je objavio da će predstavnika za 2018. drugi put zaredom izabrati internim putem. Za razliku od prošle sezone, ove će interni metod odabira predstavnika biti korišćen preko javnog konkursa.

Konkurs za zainteresovane izvođače koji žele da zastupaju boje Austrije u Portugaliji je otvoren 7. jula, a trajaće do kraja avgusta, nakon čega će urednički kolegijum austrijskog javnog servisa započeti proces odabira pravog izvođača za 2018.

Jedina bitna stavka iz pravilnika koju treba istaći je ta da pesma ne sme biti objavljena ni na Jutjubu, ni na društvenim mrežama. Onaj ko prekrši to pravilo će biti diskvalifikovan.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Rumunska zastava će se vijoriti i u Portugalu

Upravni odbor rumunskog nacionalnog emitera TVR doneo je odluku da se rumunska pesma čuje i u Portugaliji 2018. Na sve to je generalna direktorka TVR Irina Radu dodala da će ovim biti ostavljeno više vremena za pripremu, kao i da će tradicionalni izborni festival Selecția Națională ponovo biti metod odabira rumunskog predstavnika.

Ona je kazala i da će TVR pokušati da privuče što više sponzora koji bi mogli učestvovati u realizaciji projekta.