Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2017

Malta u Tbilisi šalje Đanluku. Izbor Albanije i Holandije u septembru

[dropcap]„E[/dropcap]vrovizijski potpuri” ovog puta posvećujemo aktuelnostima iz sfere takmičenja za decu, koje se 26. novembra održava u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Nakon Rusije, Malta je izabrala svog predstavnika. Albanija i Holandija će to učiniti u septembru, a otkrivamo vam i kojim zemljama „ne pada na pamet” da se pojave, a koje su s radošću najavile pojavljivanje u Gruziji.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Đanluka Čilija biće predstavnik Malte

Đanluka Čilija novi je predstavnika Malte na Dečjem Evrosongu. On je pobedio na nacionalnom izbornom takmičenju u konkurenciji 10 vršnjaka i time stekao privilegiju da otputuje u glavni grad Gruzije Tbilisi ovog novembra. Odluku o pobedniku doneli su isključivo glasovi malteške publike.

Sva deca pevala su na takmičenju obrade već poznatih pesama, pa će stoga evrovizijska kompozicija za mladog Đanluku naknadno biti izabrana i predstavljena javnosti.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Albanski izbor predstavnika 30. septmebra

Radio-televizija Albanije RTSH objavila je da će svog predstavnika za Tbilisi izabrati 30. septembra, na festivalu Junior Fest.

Kako je saopšteno, u konkurenciji će biti 16 pesama izabranih s javnog konkursa koji je otvoren do 1. septembra. Ipak, RTSH nije otkrio i na koji način će biti izabran pobednik.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Polufinala 2. i 9. septembra, finale 16. septembra

Holandski izborni festival za Dečji Evrosong Junior Songfestival, poznato je od ranije, održaće se 2, 9. i 16. septembra, a u konkurenciji će biti jedan kvartet dečaka, jedan duet sačinjen od jednog dečaka i jedne devojčice, jedan trio devojčica i tri devojčice koje će nastupiti kao solistkinje. Oni će se kroz dve polufinalne večeri i finale predstaviti obradama tuđih pesama, a za pobedniku će naknadno biti dodeljena pesma.

Nedavno je i žrebom utvrđeno i kom će polufinalu ko pevati, i on izgleda ovako:

Polufinale I

  • trio devojčica „Dreamz”
  • Montana
  • Sezina

Polufinale II

  • kvartet dečaka „Fource”
  • duet Vajke i Dilan
  • Manauk

Organizator takmičenja, televizija NPO3, koja je deo javnog servisa AVROTROS, nije otkrila detalje o samom takmičenju, pa nije poznato kako će finalisti biti izabrani, niti koliko njih.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Makedonija i Italija potvrdile učešće

Nakon početne uzdržanosti, makedonska nacionalna radio-televizija MKRTV odlučila je da u Tbilisi pošalje svog predstavnika, što će biti njihovo 13. učešće na evrovizijskom takmičenju za decu. Ipak, MKRTV nije objavio informacije o izboru predstavnika i pesme, pa se očekuje da u predstojećem periodu to i učini.

Poput Makedonije, i Italija je potvrdila svoje sudelovanje na Dečjoj Evroviziji. Dečji kanal javnog servisa RAI Gulp će po svoj prilici interno izabrati predstavnika i pesmu, a spekulacije su da bi to mogao da bude učesnik popularnog i višedecenijski trajnog festivala „Zlatni Cekin” koji je svojevremeno bio emitovan i na kanalima Radio-televizije Srbije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Estonija, Španija i Island i dalje neće pevati na Dečjem Evrosongu

Kako naslov govori, Estonija i Island neće učestvovati na Dečjem Evrosongu. Precizinije, javne medijske kuće tih zemalja, ERR i RÚV, saopštile su da nemaju nameru da se debituju na tom takmičenju u organizaciji EBU, te će svu svoju pažnju usmeriti na svoje pojavljivanje u Portugaliji naredne godine.

Kada je reč o Španiji, RTVE je zvanično odbio pozivnicu EBU da se pojavi sa svojim predstavnikom 26. novembra u glavnom gradu Gruzije. Španija je nastupala od 2003. do 2006. godine, ostvarila odlične rezultate, uključujući i pobedu 2004. godine, ali se povukla zbog toga što, kako je kasnije otkriveno, „Dečja pesma Evrovizije promoviše stereotipe koje RTVE ne deli”.

Španija se tako pridružila Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Letoniji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, koje su sve odbacile povratak na takmičenje.

S druge strane, osim domaćina Gruzije, Albanija, Belorusija, Irska, Italija, Malta, Holandija, Rusija i Srbija su zvanično potvrdile svoje pojavljivanje u Tbilisiju, dok se očekuje da to učine i Poljska, Bugarska, Australija, Bugarska…