AKTUELNO

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih kašnjenja prilikom organizacije Evrosonga i zbog toga što nije ispunila svoje obaveze prema učestvovanju ruske predstavnice Julije Samojlove.

EBU je u saopštenju istakao da je ceo slučaj naškodio ugledu takmičenja, te da je i rusku televizija „Kanal 1” dobila „ukor”, zato što nije učestvovala u radu šefova delegacija i zato što je odbila da prenosi takmičenje, ali je EBU nije na isti način kaznio.

Odluka o određivanju kazne preneta je ukrajinskoj javnoj televiziji NSTU koja je bila suorganizator takmičenja, istakao je za Frans pres portparol Evropske radiodifuzne unije, ne želeći da navodi o kom iznosu je reč.

Međutim, direktor ukrajinske javne televizije Zurab Alasanija je otkrio da je reč o iznosu od 200.000 evra te da će žaliti na tu odluku kod Komiteta za nadzor Evrosonga.

Zapravo, nije NSTU taj koji je zabranio Juliji Samojlovoj da nastupi. To je odluka ukrajinske bezbednosne službe, ali mislim da niti oni, niti vlada, neće hteti da učestvuju u ovome – izjavio je Alasanija.

Ipak, zanimljivo je i to da je NSTU prošle sedmice saopštio kako su švajcarske vlasti „zamrzle” transfer u iznosu od 15 miliona koje je ta medijska kuća uplatila EBU kao garanciju za uspešnu organizaciju Pesme Evrovizije, a koje je EBU trebalo da im vrati po okončanju takmičenja. Međutim, nema naznaka da ovaj slučaj ima veze s novčanom kaznom.

Podsetimo, ukrajinska tajna služba je na tri godine zabranila 27-godišnjoj ruskoj pevačici Juliji Samojlovoj da uđe u Ukrajinu zbog koncerta koji je juna 2015. održala na Krimu, posle aneksije tog ukrajinskog poluostrva od strane Rusije. Zbog toga Rusija nije imala svog predstavnika i odbila je da prenosi događaj. Osim toga, ukrajinska nacionalna televizija imala je i brojna kašnjenja u sprovođenju javnih tendera, što je usporilo i otežalo celu organizaciju majskog događaja u Kijevu.

Pogledajte i:

Lejdi Gaga i Mila Jovović umalo na Evrosongu. Novi izraelski javni servis traži članstvo u EBU

I dok se i dalje sumiraju utisci o nedavnoj završenoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, nove …