Gde su, šta rade? Nacionalni izbori 2018

Francuska preko javnog konkursa do evrovizijske pesme. Ko bi sve na Evroviziju u Belgiji?

[dropcap]P[/dropcap]osle završetka evrovizijske sezone izvestili smo vas o tome kakve planove za svoje nacionalne izbore imaju potvrđene zemlje učesnice i to je do tada bilo samo to. Posle dužeg vremena se još jedna zemlja oglasila po pitanju plana za nacionalni izbor, raspisavši konkurs za potragu za idealnom pesmom za Portugal.

O tome, kao i o informacijama koji su poznati pevači pokazali interes za narednu godinu, ko je svoju evrovizijsku pesmu preveo na drugi jezik – čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija”.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Francuska objavila konkurs za sezonu 2018

Francuska je jedna od onih zemalja čiji javni servisi imaju zaista velik budžet, da pare mogu slobodno rasporediti u razne svrhe. U slučaju priprema za Evroviziju, u obzir se ne uzima samo budžet za realizaciju projekta, nego i rad na vraćanju interesa medija i gledalaca u poslednje dve sezone.

A rezultati rada u tom slučaju ne bi bili vidljivi, da nisu poslali dve pesme modernog ritma koje su otpevali Amir i Alma, jer je za dobru primećenost Evrovizije kod mlađe publike bitno da zemlja pošalje pesmu koja će biti u skladu sa vremenom u kom živimo.

[ads2]Na krilima tih uspeha je i francuska televizija France 2 21. juna raspisala konkurs za idealnu evrovizijsku pesmu koja će se naredne godine čuti u Portugaliji. Pravila konkursa govore sledeće:

  • pesma ne sme biti izdata pre 1. septembra 2017;
  • ne sme biti komercijalno objavljena, niti bi smela biti objavljivana na društvenim mrežama;
  • najviše šest pevača može otpevati jednu pesmu;
  • pesmu autorski može potpisati najviše četiri autora/kompozitora;
  • ukoliko neko hoće da se opredeli za pevanje na dvojezičnoj varijanti, u tom slučaju bi najmanje 70% teksta trebalo da bude napisano na francuskom;
  • autori i kompozitori moraju biti registrovani (ili ako već nisu, onda treba da se registruju) u SACEM (francusko Društvo autora, kompozitora i izdavača).

Još u maju, posle završetka Evrovizije u Kijevu, počele su spekulacije da je televizija France 2 sa svetski poznatom producentskom kućom Endemol ugovorila saradnju za realizaciju TV formata Mission Eurovision (srp. Misija Evrovizija) putem kojeg je, po tom navodnom dogovoru, trebalo da bude izabran francuski predstavnik. Međutim, objavom konkursa je šef francuske evrovizijske delegacije Edoard Grasi sve to demantovao, stavivši do znanja da će predstavnik biti izabran internim putem.

Još samo da se odabere podjednako dobra pesma, kao poslednje dve, i onda će uspeh ponovo biti zagarantovan! Srećno!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ko bi sve na Evroviziju?

Pisali smo o tome da će belgijski javni servis sa flamanskog govornog područja VRT svog predstavnika i pesmu izabrati internim putem, a uspesi poslednjih belgijskih izvođača na takmičenju podstakli su brojne pevače da se interesuju za učešće. Za sada niko iz tamošnjih verzija šoua The Voice nije iskazao interesovanje, ali je zato želju za učešćem pokazalo nekoliko tamošnjih velikih muzičkih zvezda. Pa, krenimo redom!

Najveći favorit za odlazak na Evrosong, a i ime koje bi privuklo veliki interes medija za takmičenjem, jeste tamošnja velika muzička zvezda Kejt Rajan koja je, uprkos favorizovanosti, davne 2006. u Atini učešće završila u polufinalu. Prethodnih godina je nekoliko puta izjavljivala da bi volela ponovo da ode na Evroviziju. I ne sumnjamo u to što je rekla jer ona je kvalitetna pevačica koja može puno toga da pruži.

Interesovanje je pokazala i drugoplasirana sa izbornog festivala 2004. Natalija Drojc, koja je izjavila da bi volela da ode na Evroviziju, ali sa odgovarajućom pesmom. Ona je jedina sa ove liste koja je muzičku karijeru počela u takmičenjima za mlade talente, i to učešćem u belgijskom Idolu 2003. godine. Od izvođača koji su učestvovali na ranijim belgijskim nacionalnim izborima tu je i Bel Perez koja je sa latino pesmom na španskom jeziku El mundo bailando učešće završila kao trećeplasirana. U tom pravcu je izgradila i svoju karijeru, iako se prvi put na nacionalnom izboru pojavila davne 1999. sa tinejdž-pesmom na engleskom Hello world, kada je ispala u polufinalu nacionalnog izbora.

[ads1]

Ostali pevači koji su zainteresovani su Izabel A, Ozark Anri i muški vokalni trio „De Romeo’s” koji će ponudu da predstavlja belgiju prihvatiti u slučaju da oni budu interno izabrani, ali da između ponuđenih pesama, najbolju izabere publika.

Interni metod izbora obično privlači iskusne muzičke zvezde koje nisu voljne da se takmiče s mladima. Da li će neko od njih postati belgijski predstavnik, saznaćemo do marta naredne godine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nejtan Trent objavio verziju evrovizijske pesme na italijanskom

Kada smo predstavljali ovogodišnje evrovizijske učesnike, za austrijskog predstavnika Nejtana Trenta smo napisali da potiče iz umetničke dvojezične porodice, pa zahvaljujući tome dobro barata i italijanskim i francuskim jezikom.

Kako bi međunarodnoj publici pokazao umeće pevanja na italijanskom, nedavno je objavio singl za pesmu Fino a che volerò što je zapravo verzija njegove evrovizijske pesme Running on air na italijanskom. Poslušajte je klikom na video-link ispod.