Balkan, Balkan! Gde su, šta rade? Nacionalni izbori 2018 Zanimljivosti

Pravila „Melodifestivalena” ostaju ista. Bugarski predstavnici prigrabili nagrade

[dropcap]D[/dropcap]a li vredi počinjati uvod činjenicom da se leti najmanje razmišlja o Evroviziji? I sami znamo da je to bezbroj puta izrečena rečenica. O tome, kao i obično, uvek u to vreme razmišljaju skandinavske zemlje, a poslednja koja je počela da razmišlja na tu temu je Švedska.

To je samo jedna vest iz ovog dela „evrovizijskog potpurija”. Ostale vesti se odnose na OGAE Second Chance takmičenje i na nove aktivnosti muzičara iz Bugarske, Hrvatske i Srbije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nepromenjen format Melodifestivalena

Pripreme za naredni Melodifestivalen su zvanično otpočete. Nakon što se prvi čovek festivala Krister Bjerkman u prethodnom periodu bavio poslovima u EBU, SVT je po njegovom povratku započeo sa pripremama za naredno izdanje ovog glamuroznog festivala.

Format za 2018. će ostati nepromenjen. I dalje će učestvovati 28 izvođača, a selekcija izvođača će biti vršena preko tri konkursa:

 • 14 učesnika će biti odabrano sa dva javna konkursa – jednog za kompozitore i tekstopisce koji imaju objavljene javne radove i drugog za kompozitore i tekstopisce koji do sada nisu javno objavljivali svoj radove;
 • 13 učesnika će biti odabrano sa „pozivnog konkursa” preko kojeg će producenti festivala pozvati određene izvođače, kompozitore i tekstopisce da naprave pesme za festival. Jedan učesnik će biti pobednik letnjeg festivala Svenkstoppen nästa koji organizuje švedski radio P4.

Javni konkurs za kompozitore i tekstopisce će biti otvoren 1. septembra i trajaće do 18. septembra sa završetkom u 17.59 časova.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Bugarski evrovizijski pevači među najboljima na dodeli muzičkih nagrada

Bugarski radio BG iz Blagoevrada, koji se bavi promocijom bugarske muzike, po 15. put je organizovao dodelu muzičkih nagrada u kojima su priznanja dobili najbolji bugarski pevači u proteklom periodu.

Među nagrađenima se nalaze i dvoje poslednjih bugarskih predstavnika – Poli Genova i Kristijan Kostov. Dok je Poli dobila nagradu za pevačicu godine, Kristijan je dobio nagrade za pevača godine, bugarskog ambasadora, debitanta godine, a pesma Podižem nivo (orig. Вдигам level), koju je snimio sa Pavelom i Vencijem Vencom, dobila je nagradu za bugarsku pesmu godine.

Nedavno je Kristijan izbacio i spot za remiks verziju svoje evrovizijske numere Beautiful mess. Spot je isti kao za originalnu verziju, ali se razlikuje po tome što su u ovom dodati još neki kadrovi.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Boris Đurđević progovorio o raspadu „Kolonije”

Hrvatski kompozitor, tekstopisac, aranžer i muzički producent Boris Đurđević regionalnoj publici je poznat kao vođa dens grupe „Colonia” koja je ove godine ušla u 21. godinu postojanja. Evrovizijskoj publici je poznat kao kompozitor pesme Celebrate koju je Daria Kinzer pevala u Diseldorfu 2011. godine. Međutim, ovih dana je došao u žižu interesovanja zbog „delimičnog raspada” ovog popularnog sastava jer je posle duge 21 godine grupu napustila pevačica Indira Levak (ex Vladić), pa na red dolazi uopštena hronologija celog slučaja.

[ads2]Naime, prvo je Indira objavila na svom „Fejsbuk” profilu status da nema više „Kolonije” pa su onda tabloidni portali, kako to obično biva, taj status protumačili kao vest da se grupa raspada. Međutim, Đurđević je tu vest demantovao i poručio da grupa nastavlja sa daljim radom i to u potpuno novoj postavi, a za Iru je rekao da će nastaviti sa radom kao solista.

Nagađalo se koji su razlozi raspada grupe. Spominjali su se i dugovi, i kršenje autorskih prava, ali Đurđević je u intervjuu za „Večernji list” otkrio pravu istinu cele priče.

Izjavio je da je do raspada prve postave došlo do zasićenja u radu, a da li će Indira moći da izvodi pesme koje je pevala u grupi, a koje je on napisao, Boris je izjavio da na tržištu nikako ne mogu postojati dve „Kolonije”, što znači da će Ira morati da se konsultuje sa Borisom oko izvođenja tih pesama, a po pravilu su autori vlasnici svojih radova. Podsetimo, iza prve postave je ostalo 12 studijskih albuma na kojima je zabeleženo 150 snimljenih pesama.

O navodnim dugovima je rekao da je njih napravio bivši član Tomislav Jelić – Kameni, koji je iz grupe izašao 2014. godine, i to preko firme „Kolonija Produkcija” koja je u stoprocentno vlasništvo Kamenog dospela 2011. godine, nakon što se Đurđević povukao iz vlasničkog udela. Dok je bio u grupi, firma se bavila svime što je vezano za rad grupe, a po izlasku iz sastava se bavi delatnostima nevezanim za rad grupe.

Dve nedelje kasnije je objavljeno da će Boris rad „Kolonije” nastaviti sa novom pevačicom, atraktivnom 25-godišnjakinjom Ivanom Lovrić. U narednom periodu će biti izdat prvi singl sa novom pevačicom, kao i Best of album na kojem će se naći najveći hitovi ovog sastava u akustičnoj izvedbi. Nadamo se da će i nova postava izroditi mnogo hitova kao što ih je izrodila ona prva.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Veliki koncerti Marije Šerifović i Zdravka Čolića

Vredi uvek podsetiti se najave novih aktivnosti bivših evrovizijskih učesnika koji se ne odnosi samo na pesme. U tome prednjači naša jedina evrovizijska pobednica Marija Šerifović koja će 7. jula održati veliki solistički koncert na Hipodromu u Šapcu. Sudeći po najavama, biće to još jedan nastup za pamćenje, a Marijine pesme, koje su obeležile njenu karijeru, a i glas, sigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

S druge strane će i velika eks-jugoslovenska muzička zvezda Zdravko Čolić biti jedan od headlinera „Most Festa” u Bajinoj Bašti koji će biti održan u sklopu „Drinske regate”. On će svoj koncert održati 21. jula, a organizatori nimalo ne sumnjaju da Čolin koncert privući veliki broj posetilaca iz cele zemlje. Biće to prilika da se, pored već dobro poznatih hitova, prvi put javno čuje i nedavno objavljena nova pesma Mala koja je propraćena spotom u kom je glavna zvezda popularna glumica Jelena Gavrilović.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Poljska organizuje OGAE Second Chance

Uvek se među pesmama sa evrovizijskih nacionalnih izbora nađe neka koja je bila favorizovana, a nije pobedila. Zato svake godine, počevši od davne 1987, međunarodni klub ljubitelja takmičenja za Pesmu Evrovizije OGAE pravi takmičenje zvano Second Chance Contest u kom članovi lokalnog OGAE kluba biraju pesmu sa nacionalnog izbora koja će ih predstavljati.

U izboru učestvuju sve pesme sa nacionalnog izbora, osim pesme koja je pobednik i koja je zemlju predstavljala na Pesmi Evrovizije. Glasa se evrovizijskim stilom, a zemlja koja te godine pobedi, naredne godine postaje odgovorna za prebrojavanje glasova lokalnih OGAE klubova.

Ovogodišnji domaćin će biti OGAE Poljska sa sedištem u Varšavi, a to pravo su Poljaci stekli zahvaljujući prošlogodišnjoj pobedi njihove predstavnice Margaret sa pesmom Cool me down. Tada je takmičenje organizovao OGAE Italija sa sedištem u Sijeni. Ovo će biti prvi put da Poljaci organizuju takmičenje, a na ovogodišnjem izdanju će biti prisutne 22 zemlje učesnice.

Lista zemalja učesnika i pesama:

 1. Albanija – Diljan Reka | Mos harro
 2. Belorusija – grupa „Nuteki” | Take my heart
 3. Danska – Ida Una | One
 4. Estonija – Kerli | Spirit animal
 5. Finska – Zilke | Perfect villain
 6. Ostatak sveta (Gruzija) – Maliibu | We live once
 7. Nemačka – Aksel Maksimilijan Fajge | Wildfire
 8. Grčka – Demi | When the morning comes around
 9. Mađarska – Totova, Fredi Šuman i Lofti Begi | Hosszú Idők
 10. Island – Dadi Frejr Pjeturson | Is this love?
 11. Italija – Paola Turči | Fatti bella per te
 12. Letonija – grupa „My Radiant U” | All I know
 13. Litvanija – Greta Zaza | Like i love you
 14. Malta – Dženis Mangion | Kewkba
 15. Norveška – Ela | Mama’s boy
 16. Poljska – Karmel | Faces
 17. Portugalija – Pedro Gonsalves | Don’t walk away
 18. Slovenija – duo BQL | Heart of gold
 19. Španija – Leklejn | Ouch!
 20. Švedska – Marijet | A million years
 21. Ukrajina – Tajana | I love you
 22. Ujedinjeno Kraljevstvo – Holi Bruer | I wish I loved you more

Pored toga što će u glasanju učestovati sve 22 zemlje učesnice, bodove će podeliti i 11 gostujućih zemalja koje nemaju svoje učesnike, u čemu se ogleda specifičnost takmičenja. Gostujući žiriji će biti prisutni iz Andore, Australije, Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Irske, Izraela, Luksemburga, Rusije, i naravno – Srbije.

Sve 33 zemlje će imati rok da dostave svoje glasove do 15. jula. Rezultati glasanja će biti objavljeni početkom septembra.

OGAE Srbija je na ovo takmičenje svoje predstavnike slala osam puta – u periodu od 2004. do 2010, 2013 i 2015. godine. Najbolji plasman našeg OGAE kluba je 2. mesto Jelene Tomašević sa kompozicijom Jutro iz 2005. godine. Ostali najbolji plasmani su dva šesta mesta koja su ostvarili Ivana Jordan sa kompozicijom Lazarica iz 2006. i Dušan Svilar sa kompozicijom Spas iz 2013, kao i 9. mesto grupe „Beauty Queens” iz 2008. sa kompozicijom Zavet.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
 • Zašto može opširna vest o Koloniji, koja nikada nije pevala na Evroviziji, dok je vest, o smrti Sandre Reemer, koja je nastupala tri puta, na sajtu, zabranjena? Koja je to “politika” sajta?

  Možda bi redakcija trebala da reaguje, na sugestije čitalaca?! Valjda se sajt pravi za nas, ne za vas?!

  Ne … ovo nije provokacija, već samo moje skromno mišljenje.