Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Putovanje kroz Nemačku, Grčku, Poljsku i Hrvatsku

[dropcap]L[/dropcap]eto je obično period kada se najmanje piše i priča o Evroviziji. Nova evrovizijska sezona je još vremenski daleko, mnoge zemlje ni ne razmišljaju o učešću, a obožavaoci ovog takmičenja i dalje uživaju u numerama sa ne tako davno završenog takmičenja u Kijevu.

Ali, bivše i sadašnje evrovizijske zvezde predano rade na svojim novim pesmama i iskreno se nadamo da će se neke od njih naći na vašim plej-listama.

[ads1]

Nina Kraljić (Hrvatska 2016) | Vir

Ninina nova numera Vir je jedna mračna priča o surovom svetu u kojem ljudi žive. Sve je sakriveno, sve je u tami, a život je hod po žicama i življenje izvan pravila, kako već glase stihovi ove pesme.

Pesma se uklapa u ono što smo navikli da slušamo, kada je Ninin opus u pitanju, ali treba napomenuti da je ovde malo izraženiji taj malo moderniji zvuk sa primesama elektronike. Glas ove talentovane devojke se predivno uklapa u mističnu atmosferu pesme.

Što se spota tiče, on gotovo umetnički kroz scenski pokret dvoje plesača dočarava tu izgubljenost čoveka i njegov strah, ali i borbu u tako surovom i neprijateljskom svetu.

Mihal Špak (Poljska 2016) | Tic tac clock (Tik tak)

Nova numera ovog veoma popularnog poljskog izvođača je jedna vrlo zanimljiva mešavina popa i ambijentalnog zvuka. Mihalov nežni glas se savršeno uklapa u ovu umirujuću numeru u kojoj nam peva kako želi da pobegne iz trenutne veze kojom dominiraju samo laži.

Što se spota tiče, mogli bismo reći da je on svojevrsan kolaž različitih scena blagih pastelnih boja u kojima se smenjuju scene Mihala koji šeta gradom, vozi automobil, šeta pored obale mora ili onih u kojima je u kadru sa devojkom od koje želi da pobegne ili kada je sa drugim devojkama sa kojima bi možda bio srećniji.

Levina (Nemačka 2017) | Stop right there (Zaustavi se tu)

Uprkos neuspehu na nedavno završenoj Pesmi Evrovizije u Kijevu, mlada nemačka muzička nada Levina izdala je svoju novu numeru. Nekakav utisak, dok slušamo ovu pop pesmu bržeg tempa sa vrlo malim primesama džez-rok elemenata, jeste taj da bi ova numera na evrovizijskoj sceni zapaženije prošla od pesme Perfect life.

Levina nam u ovoj pesmi peva o samostalnosti i samopouzdanju, ali i poručuje da se svi zaustave u širenju predrasuda o drugim ljudima. Spot je uobičajeno urađen tako da akcenat bude na pevačici na različitim lokacijama.

Lena (Nemačka 2010, 2011) | If I wasn’t your daughter (Da nisam tvoja ćerka)

Za razliku od veselih modernih pop pesama, na koje nas je navikla evrovizijska pobednica iz 2010. godine i jedna od velikih nemačkih pop zvezda, njena nova numera jeste jedna emotivna balada. Nova Lenina numera se žanrovski ne razlikuje od njenog muzičkog opusa; i dalje je u pitanju moderni pop zvuk, ali je ova pesma, kako ona sama kaže, veoma lična.

[ads1]

Ovo je priča o ocu koji se ne javlja svojoj ćerki i o njenom zamišljanju kako bi lepše bilo da je sve drugačije, te njenoj poruci kako je ona tu za njega. U spotu vidimo Lenu kao devojku koja šeta noću gradom i kako deluje da traži odgovore na svoja pitanja.

Elena Paparizu (Grčka 2001, 2005) | Haide (Hajde)

Nekadašnja evrovizijska pobednica, koja je Grčkoj za sada donela jedinu pobedu na ovom takmičenju, predstavlja nam se ovog puta svojom novom pesmom. U pitanju je potencijalni letnji hitić u dens maniru, ali moramo dodati, da je numera daleko ispod Eleninih ranijih hitova, a da zvuči kao nekakva reciklaža pesama od pre desetak godina.

I spotom preovladavaju letnji motivi: palme, bazeni, devojke koje plešu i sl., a akcenat je i na Eleninoj pojavnosti.

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar