Evrovizija 2018

Zvanično započele pripreme za Evrosong 2018

[dropcap]R[/dropcap]adio-televizija Portugalije (RTP) i Evropska radiodifuzna unija održali su prvi zajednički sastanak u sedištu EBU u Ženevi povodom početka priprema narednog Evrosonga.

Samo dva dana nakon pobede u Kijevu proteklog maja, čelnici Radio-televizije Portugalije održali su prvi sastanak na kojem se diskutovalo o planovima za organizaciju 63. Pesme Evrovizije. Mesec dana kasnije, na sastanku u Ženevi sa članovima Referentne grupe EBU, ozvaničen je i početak priprema sledećeg takmičenja.

Sastanku je prisustvovalo i nekoliko članova ukrajinskog producentskog tima koji su dali korisne savete novim organizatorima. Naravno, na sastanku je bio i Jon Ola Sand, izvršni supervizor, koji je istakao da je „organizacija događaja poput Pesme Evrovizije mamutska i počinje odmah pošto država pobedi”.

[ads1]

Predstavnici RTP, među kojima su bile i šefica evrovizijske delegacije i šefica finansijskog sektora, nisu krili sreću i zadovoljstvo zbog pobede i izazova koji su pred njima, rekavši da su se s procedurom i uputstvima EBU već upoznali.

Njihov prvi zadatak biće da najpre odrede mesto i datum održavanja takmičenja. RTP je na svom prvom sastanku posle pobede u Kijevu odlučio da Lisabon bude grad domaćin, no nekoliko drugih manjih gradova izrazilo je negodovanje zbog takve odluke, budući da se, u skladu s praksom prethodnih godina, nije sprovelo javno nadmetanje. Među tim gradovima su Gimarais, Faro, Porto i Santa Marija da Feira. Stoga je predsednik nacionalnog emitera Gonsalo Reis izjavio ranije da će ta kuća pažljivo razmotriti i analizirati sve opcije koje budu u saglasnosti sa zahtevima EBU, a to su odgovarajuća dvorana, blizina aerodroma i dobra povezanost, infrastruktura, hoteli… Gonsalo Reis je dodao da je važno da se izabere „bezbedna opcija i uvek, uvek s nacionalnim karakterom”.

Tim RTP se iz Ženeve vratio u Portugaliju pun optimizma i s porukom da „moramo biti tamo iduće godine, kako bismo uživali u divnom događaju”.

Oznake