AKTUELNO

Dečja Evrovizija: Rusija ima predstavnicu. Neizvesno učešće Bugarske i Kipra

Uobičajeno je za letnji period evrovizijske sezone da neke zemlje koje su redovni učesnici takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije razmišljaju samo o tome da potvrde učešće, a letnji period koriste da bi obavili tajne pripreme za metod odabira izvođača za Tbilisi.

Izuzeci u ovom letnjem periodu, u kojem serviramo nove informacije u vezi sa svetom Dečje Evrovizije, jesu Rusija koja je prva odabrala izvođača i pesmu i Holandija koja je u zadnjem trenutku odlučila da promeni plan odabira svog aduta za Tbilisi.

Maltu smo već spomenuli i sada čekamo 1. jul da saznamo ime novog izvođača koji će zastupati ovu mediteransku zemlju 26. novembra u Tbilisiju, tako da su sada završne pripreme u potonjoj zemlji više usmerene ka organizaciji završnice izbornog festivala. Belorusija je trenutno u procesu odabira idealnih učesnika i pesama za nacionalno finale.

Gledano s druge strane, dve zemlje koje su prvo unapred potvrdile svoje učešće „resetovale su” priču i odlučile da odluku o učešću malo preispitaju. Ovo su bili mali uvodni segmenti o kojima ćemo vas izvestiti u narednim redovima.

Polina Bogusevič za Rusiju

Kao što smo vas u uvodnim redovima izvestili, Rusija je 1. juna postala prva zemlja koja je izabrala ne samo svog aduta za susednu Gruziju, već i pesmu koja će zastupati našu dragu braću. Nacionalno finale je bilo održano u dečjem kampu „Artek” na Krimu, publici se predstavio 21 učesnik, a odluku o pobedniku su donosili glasovi stručnog žirija i internet glasača u omeru 50/50.

Titulu najbolje je ponela Polina Bogusevich koja će u Tbilisiju pevati emotivnu, a ujedno i energičnu baladu Krila.

Ako je Rusija prva izabrala ovakvu pesmu, pitanje je hoće li konkurencija uspeti da je nadmaši?

Promena plana u Holandiji

Taman kada se činilo izvesnim da će Holanđani ostati pri odluci da u Tbilisiju nastupi grupa odabranih učesnika sa interno izabranom pesmom, javni servis AVROTROS je, sasvim iznenađujuće, odlučio da promeni plan i završnu fazu nacionalnog izbornog festivala Junior Songfestival organizuje u formi televizijskog takmičenja.

Tako će Holanđani posle godinu dana pauze organizovati festival, a ova odluka je saopštena 7. juna preko video-klipa na oficijelnom „Jutjub” kanalu.

Za završnu fazu izbora je odabrano dvanaestoro talentovane dece, od toga sedmoro njih čine devojčice, a sve ostalo su dečaci. Devetoro učesnika raspoređeno je u dve grupe i jedan duet, a preostalih troje takmičara će nastupiti kao solisti. Drugačije rečeno, ovogodišnji kandidati su za izbor ovako raspoređeni: jedan kvartet dečaka, jedan duet sačinjen od jednog dečaka i jedne devojčice, jedan trio devojčica i tri devojčice koje će nastupiti kao solistkinje.

Za razliku od ranijih izdanja izbornih festivala, u kojima su učesnici pevali sopstvene pesme, ovogodišnji kandidati će se kroz dve polufinalne večeri i finale predstaviti sa obradama tuđih pesama. Polufinala će biti održana 2. i 9. septembra, dok će finale biti održano 16. septembra.

S povratkom izbornog festivala na mesto voditelja programa vraća se Jan Smit koji od 2011. godine obavlja funkciju komentatora evrovizijskih takmičenja za Holandiju (Dečju Evroviziju komentariše od 2014). Njemu će društvo praviti mlada i talentovana pevačica Romi Monteiro koja je pažnju na sebe skrenula 2014. godine učešćem u popularnom talent-šouu „Glas Holandije”.

Romi je u intervjuu za portal Mediacourant.nl izjavila da joj je velika čast da vodi ovaj festival i dodala je da se Junior Songfestival prethodnih godina pokazao kao odskočna daska za talentovanu decu te da će i ove godine scenom prodefilovati dečaci i devojčice koji važe za zaista obećavajuće talente.

Ako se po jutru dan poznaje, ne samo da ćemo čuti fenomenalnu decu, nego ćemo uživati i u spektaklu koji su Holanđani i ranijih godina znali da prirede za svoj izbor, zbog čega su svojevremeno stara izdanja festivala po načinu organizacije bila upoređivana sa švedskim Melodifestivalenom.

Bugarska i Kipar neizvesni za Tbilisi

Taman kada se činilo da su stvari u Bugarskoj po pitanju Evrovizije krenule dobrom putanjom, došlo je i do krize u bugarskom javnom servisu BNT. Iako je Bugarska prvo potvrdila učešće na Dečjem Evrosongu, planove je poremetila činjenica da se trenutno u bugarskom javnom servisu biraju novi generalni direktor i novi upravni odbor, tako da su sve snage trenutno usmerene ka tome.

Prema izveštaju koji je dostavio bugarski javni servis, o učešću na Dečjoj Evroviziji u Tbilisiju i na seniorskoj Evroviziji u Portugaliji će se razmišljati tokom avgusta, pa je zbog toga resetovana priča o takmičenju u Gruziji.

Predlozi o planovima za naredni period biće dostavljeni u avgustu, kada budu izabrani novi generalni direktor i članovi novog upravnog odbora.

Iako je septembra prošle godine predsednik upravnog odbora kiparskog javnog servisa Tanasis Cokos izjavio da će Kipar u 2017. biti deo ne samo seniorskog nego i dečjeg evrovizijskog takmičenja, planovi o učešću su i tamo izmenjeni iz za sada nepoznatih razloga.

Mi se nadamo da će se stvari u njihovim javnim servisima vratiti na staro te da ćemo gledati i Kipar i Bugarsku u Gruziji. Bilo bi šteta da dobro započeta priča u tim dvema zemljama propadne…

Pogledajte i:

Poslušajte hit „Kad voliš” u izvođenju Tošeta Proeskog

Izdavačka kuća „Mascom” s ponosom predstavlja jedinstveni demo-snimak pesme Kad voliš iz 2002. godine u …