Nacionalni izbori 2018

Nova pravila slovenačke EME. Španci se pripremaju za „Operaciju Trijumf”

[dropcap]V[/dropcap]ećina evropskih javnih servisa, ako ne računamo zemlje skandinavskog bloka i još neke, ne razmišljaju u ovo vreme o planovima za narednu Evroviziju u Portugalu. A u ovom „evrovizijskom potpuriju” je upravo reč o tim pojedinim državama za koje nije nimalo čudno što već razmišljaju o narednom maju.

Jedino što vam možemo reći u uvodu jeste to da nijedna od zemalja koja će biti spomenuta u narednim redovima ne dolazi iz Skandinavije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nova pravila za EMU 2018

Slovenija je, kao i prošle godine, sa svojim pripremama za 2018. započela u letnjem periodu. I taj period služi za osmišljavanje pravilnika za narednu „Evrovizijsku melodiju” i raspisivanje konkursa za zainteresovane izvođače, kompozitore, tekstopisce i aranžere. Međutim, ove godine će doći do malih promena, i to onih jezičkih.

Kako navodi lokalni evrovizijski sajt Evrovizija.com, zainteresovani izvođači koji hoće da konkurišu za učešće na EMI 2018. moraće da se prijave s pesmama koje su u celosti napisane i otpevane na slovenačkom ili na nekom od sledeći priznatih manjinskih jezika: hrvatskom, nemačkom, mađarskom, italijanskom, romskom i srpskom, i u takvom obliku pesme moraju biti izvedene na polufinalnim večerima izbornog festivala. Izvođačima koji se budu plasirali u finale će biti dopušteno da na finalnoj večeri otpevaju svoju takmičarsku pesmu na jeziku po sopstvenom izboru.

Iz koncepta jezičkog pravilnika se može zaključiti da je identičan onom koji se godinama unazad primenjuje na Islandu, a to ujedno oslikava i želju javnog servisa da se na izboru čuje više pesama na maternjem jeziku. I evrovizijski fanovi bi voleli od Slovenaca pesmu na slovenačkom…

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Počinju pripreme za „Operaciju trijumf”

Krajem leta se posle 12 godina na TV kanale španskog javnog servisa RTVE vraća svetski popularan muzički TV format, koji je originalno osmišljen u Holandiji, ali je u Španiji stekao svoj vrhunac – Operación Triunfo (srp. Operacija trijumf). Sa emitovanjem će startovati krajem leta, a trenutno su u toku audicije za sve zainteresovane talentovane ljude željne dokazivanja.

[ads2]Od kada je objavljena ova vest, počelo je neizbežno nagađanje oko toga da će ova sezona tog takmičenja poslužiti kao metod izbora za španskog predstavnika 2018, ali je direktor šoua Toni Sevilja na pitanje novinara odgovorio da ta opcija i dalje postoji, ali da prvo moraju detaljno proučiti formu, te za sada ne može ništa ni da potvrdi ni da negira.

Ne bi bilo čudno da se „Operacija Trijumf” i Evrovizija spoje, uzimajući u obzir da je putem tog šoua u periodu od 2002. do 2004. bio biran španski predstavnik. Da se ta metoda u to vreme pokazala uspešnom, govori i činjenica da su se njihovi predstavnici sa Evrovizije vraćali sa redovnim TOP 10 plasmanima.

Među mnogobrojnim zemljama koje su pravile lokalnu verziju šoua su se svojevremeno našle i sve zemlje s područja bivše Jugoslavije, izuzev Slovenije, a pravila šoua koja važe za sve svetske verzije su nepromenjena: 16 odabranih kandidata tokom 100 dana trajanja takmičenja boravi u kući od 1.200 metara kvadratnih, pripremajući se nedelju dana za nastupe na tzv. gala-večerima pod kontrolom vokalnih stručnjaka i koreografa.

Tokom trajanja šoua će biti emitovano 14 gala-večeri u kojima će učesnici publici pokazati sve ono za šta su se pripremali prethodnih nedelju dana. Pobednik šoua će dobiti nagradu od 100.000 evra i eventualno mogućnost da predstavlja Španiju na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Moguć povratak nacionalnog finala 2018

Marti Wilan, čovek koji komentariše takmičenje za Pesmu Evrovizije za Irsku poslednjih 19 godina, prilikom gostovanja na javnom servisu RTÉ osvrnuo se na bilans irskih učešća na Evroviziji u poslednje vreme.

Na poslednja četiri učešća Irska nije uspela da se domogne finala, što je za njega vrlo zabrinjavajuć podatak, uprkos tome što je po njegovom mišljenju Brendan Mari bio među boljim pevačima s pristojnom pesmom. Podstaknuti tim neuspehom, najavio je da će čelnici irskog javnog servisa morati dobro da razmisle o načinu pripreme za 2018. i dodao da je možda došlo vreme da se ponovo organizuje nacionalno finalno takmičenje, pošto im interni izbor nije doneo nešto puno uspeha.

[ads1]

Tako mnogi ljudi steknu mišljenje da Irska radi lošu stvar, ali to nije tako. Marti je izjavio da Irska radi najbolje što može, a da uspeh zavisi od toga na kakav će način pesma biti primljena kod publike. Dodao je da je portugalska pesma ove godine pobedila samo zato što je predivna, a to je slučaj koji se ne dešava svake godine jer obično, prema njegovom mišljenju, pobeđuje onaj izvođač koji se pri kreiranju više bazira na atrakcije.

E pa neka u 2018. urade puno bolju stvar koja će im pomoći da se lagano izdvoji od konkurencije, pa će onda biti vredno i većeg interesa od strane medija, a i boljeg plasmana.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Veća odgovornost EBU u organizaciji takmičenja

Uzimajući u obzir dešavanja koja su pratila organizaciju takmičenja u Kijevu, može se zaključiti da je u prošloj sezoni uloga EBU bila pasivna, ali u narednoj, prema rečima šefa referentne grupe EBU Franka-Ditera Frajlinga, to neće biti slučaj. U intervjuu za nemački evrovizijski sajt Eurovision.de on je izjavio da će Portugal morati naredne godine da odgovori na sve izazove organizovanja ovakvog šoua, te je najavio veću ulogu Referentne grupe u organizaciji takmičenja. To znači da će to telo konstantno nadzirati organizaciju i vršiti interakciju sa zemljom domaćinom ne samo za ovo takmičenje, već i za naredna izdanja.

Na pitanje da li će jednoga dana i male zemlje poput Moldavije ili San Marina moći da organizuju takmičenje, izjavio je da će i takvim državama biti otvoren poziv za organizaciju jer svi koji pobede se obavežu na organizaciju narednog takmičenja i taj princip se nikada neće menjati.

Iako se činilo izvesnim da će Evrosong naredne godine biti održan u Lisabonu, on je izjavio da ta informacija još zvanično nije potvrđena. Nastojaće da podstaknu više gradova da se prijave za organizaciju, pa će onda razmatrati sve prijave i odlučiti koji grad i koja dvorana ispunjavaju sve uslove za idealnu organizaciju takmičenja.

Pred nama su vrlo zanimljivi meseci koji će biti započeti sa definisanjem datuma održavanja takmičenja, a potom će biti objavljeni grad domaćin i arena koji će „udomiti” takmičenje. Lisabon još nije zvanično potvrđen kao grad domaćin.