Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Ko se čeka i koga ne očekujemo?

[dropcap]U[/dropcap]češće na Dečjem Evrosongu krajem novembra u Tbilisiju zvanično su potvrdile Jermenija, Bugarska, Kipar, Irska, Malta, Rusija, Ukrajina, Belorusija i Holandija. Ako ste se pitali šta je s nekadašanjim učesnicima i zašto ih više nema, da li će se vratiti na festival ili ne, kao i ko bi mogao da debituje – na pravom ste mestu. Ovde je upravo reč o tome…

Nekada su na ovom takmičenju učestvovale i zemlje koje su dosta ulagale u svoje talente, kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska. Zna se odavno zašto Britanci i Danci sada imaju animozitet prema onom u šta se razvio Dečji Evrosong prethodnih nekoliko godina, a razlozi u tim dvema zemljama leže i u tome što je slabo interesovanje medija za ovo takmičenje (recimo u Britaniji), neslaganje s konceptom (što je slučaj u Danskoj), ali i nedostatak finansijskih sredstava ima udela.

Švedska se poslednji put takmičila 2014. godine, i posle toga su najavili pauzu od godinu dana, ali se ta pauza na kraju odužila… I sada, čelni ljudi sa švedskog javnog servisa nemaju planove za povratak. Normalno, razlog leži u tome što je velika Evrovizija u toj zemlji popularnija od one za decu, te interesovanje medija nije baš na zavidnom nivou, kao što je to bilo, recimo, od 2006. do 2009, kada su za ovu skandinavsku zemlju pevale sestre Sanden.

Švajcarska se samo jednom takmičila, i to 2004. godine, kada je za odabir predstavnika bio odgovoran javni servis sa italijanskog govornog područja RSI. Jedinu ozbiljnu nameru da se opet pojave imali su 2005. godine, ali je tada podrška javnih emitera s francuskog i nemačkog govornog područja izostala. Može se zaključiti iz toga da nisu želeli da se svake godine švajcarska pesma peva na italijanskom, nego su hteli i svoje parče u organizaciji.

Povratak ne planira ni Letonija, a i naši susedi Slovenci se neće takmičiti drugu godinu zaredom.

Ljubitelji i poznavaoci ovog takmičenja verovatno znaju da od 2013. nema ni Belgije, zemlje koja je bila neizostavan deo tokom prvih 10 izdanja. Možda se pitate zašto ih više nema… E pa, javni servis sa flamanskog govornog područja VRT, koji je najviše preuzimao kompletnu odgovornost za odabir predstavnika, konačno se oglasio saopštenjem.

Naime, javni medijski servis VRT, odnosno njegov dečji kanal „Ketnet” od te 2013. i dalje je nastavio potragu za novim talentima kroz svoje emisije. Ta metoda im je, kažu, pomogla tako što u centar pažnje nije dospelo samo jedno dete, već više dečaka i devojčica koji su dobili podjednak prostor u medijima. Povratkom na Dečju Evroviziju bi dobili suprotan efekat, te za sada i ne pomišljaju na povratak

Stvarno šteta za jednu nekada uglednu zemlju…

[ads1]

Ali zato nadu u povratak na takmičenje uliva Hrvatska. Od 2003. godine su Hrvati ostvarili pet učešća, i to u periodu od 2003. do 2006. i 2014. godine, a ono po čemu hrvatski ljubitelji pamte ovo takmičenje jeste pobeda njihovog predstavnika Dine Jelusića na prvom takmičenju u Kopenhagenu 2003. godine. Prethodne dve godine ih nije bilo, ali je HRT nedavno dao saopštenje po kojem je povratak moguć ove godine, ali će konačna odluka biti doneta u septembru.

Za Izrael još nije poznato hoće li se takmičiti ove godine. Pisali smo već da je ugašen stari, a s radom je startovao novi javni servis IPBC (Israeli Public Broadcasting Corporation) koji je nedavno aplicirao za članstvo u EBU pa prvo treba sačekati odluku o pristupanju u članstvo.

Podstaknuti poslednjim velikim evrovizijskim uspesima u prethodnom periodu, Bugari su, očekivano, odlučili da se i četvrti put zaredom takmiče na Dečjoj Evroviziji. Više detalja o njihovom izboru biće poznato u narednom periodu, ali može se očekivati da će izvođač, kao i prošle godine, biti izabran putem televizijskog takmičenja, a takmičarska pesma internim putem.

Isto važi i za Poljsku i Irsku, s tim da se u toj zemlji očekuje nacionalni izbor – a pre toga, i zvanična potvrda učešća.

U međuvremenu, Austrija i Finska obznanile su da ne nameravaju ni da debituju.

Ovo je početak jednog vrlo zanimljivog perioda koji će u narednim danima, nedeljama i mesecima dobijati sve zanimljivije obrte. Treba očekivati i službena saopštenja zemalja koje smo viđali minulih godina, poput Makedonije, Italije, Australije, Azerbejdžana, ali i Srbije.

Do tada, stay tuned!

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Ja sam poprilično neodlučan po pitanju našeg učešća…sa jedne strane bilo bi lepo da budemo deo dečije evrovizije još jednom i promovišemo naše mlade talente,ali sa druge strane mislim da bi trebalo da se preskoči ovogodišnje izdanje zarad uštede para za evroviziju 2018 i bolje pripreme,a i da se nakon prošlogodišnjeg poslednjeg mesta smisli sta će i kako će se ubuduće postupati sa ovim takmičenjem.