Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: U toku selekcije u Rusiji, Belorusiji, Holandiji i na Malti

[dropcap]G[/dropcap]ruzija je domaćin ovogodišnjeg jubilarnog 15. takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije, a pojedine zemlje su odlučile da iskoriste ove letnje mesece da izaberu najpre izvođače, a potom u kasnijoj fazi i pesmu s kojom će se predstaviti publici u Tbilisiju.

Iako je u ovom tekstu prevashodno reč o zemljama koje su se već pripremile za učešće, najpre moramo spomenuti da je EBU odlučio da promeni neka pravila takmičenja. Od 2011. godine je po zvaničnom pravilniku dozvoljeno učesnicima da pevaju delove svojih takmičarskih pesama na nematernjem jeziku. Do prošle godine je procenat dozvoljenog teksta na nematernjem jeziku iznosio 25%, a ove godine je taj procenat povećan na 40%.

[ads2]Novitet u pravilniku je i u vezi s pratećim vokalima. Ranije je moglo da bude zabeleženo pet vokala u jednom snimku, a sada je broj vokala u nasnimljenoj matrici dozvoljen na maksimalnih šest. Jedino glavni vokali tokom takmičenja moraju svoje deonice da otpevaju uživo.

Pored domaćina Gruzije, učešće na ovogodišnjem takmičenju su za sada potvrdile i sledeće zemlje: Jermenija, Bugarska, Kipar, Irska, Malta, Rusija, Ukrajina i dve zemlje koje su uz samo takmičenje od prve godine održavanja – Belorusija i Holandija.

Sezonu nacionalnih izbora za Dečji Evrosong su pored netom spomenutih Belorusa i Holanđana, počele i Rusija i Malta.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nacionalno finale u Rusiji 3. juna

Za razliku od prethodne dve godine, kada smo prvog učesnika i pesmu dobili iz Albanije, ove godine će Rusija biti ta koja će „otvoriti” izbore predstavnika. Za završno televizijsko takmičenje koje će biti održano 3. juna u dečjem kampu „Artek” na Krimu, sa audicija je odabran 21 učesnik koji će se publici predstaviti sopstvenim pesamama, a odluku o pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i televoutinga u omeru 50/50.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Malteški izbor 1. jula

Malta će svog predstavnika, kao i u prethodne dve godine, izabrati takođe putem nacionalnog finalnog takmičenja. Naime, za izbor se prijavilo 84 talentovane dece, od čega je selekciona komisija najpre izabrala 20 kandidata koji su ušli u uži izbor, da bi potom bilo izabrano 10 najboljih za finalno veče 1. jula.

Koncepcija malteškog nacionalnog finala ostaje ista – finalisti će se publici predstaviti sa obradama svetskih muzičkih hitova evergrin srazmera, ali za razliku od prethodne dve godine, kada je i žiri zajedno s publikom donosio odluku o pobedniku, ove godine će odluka o pobedniku u potpunosti biti prepuštena samo i isključivo televouting glasačima.

Te večeri biće izabran samo izvođač, a pesma s kojom će se predstaviti publici u Tbilisiju će, kao i u prethodne dve godine, biti izabrana internim putem i biće objavljena u septembru ili oktobru.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Holandija ponovo bira interno

Pre Malte ćemo adute za Tbilisi dobiti od Holandije. Zna se od ranije da će za Holandiju, kao i prošle godine, nastupiti grupa izvođača. Ko će biti ta grupa, saznaće se ovih dana.

Naime, 24. maja je otpočet internet muzički rijaliti-šou zvan Junior Songfestival u kojem publika na „Jutjubu” može kroz tri epizode da proprati celokupan proces odabira grupe. U prvoj epizodi su prikazani nastupi kandidata sa audicija, a u drugoj je objavljena lista od 16 finalista raspodeljenih u četiri grupe od po četiri člana: dve grupe dečaka i dve grupe devojčica.

U trećoj epizodi će biti objavljeno koja će od te četiri grupe ići u Tbilisi 26. novembra. A kada se odabere grupa, prelazi se na drugu fazu u kojoj će se birati pesma, a koja će publici biti predstavljena takođe u septembru ili oktobru.

To znači da se i ove godine Holandija opredelila za kompletan interni odabir predstavnika i pesme.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

U toku konkurs u Belorusiji

Belorusi će, kao i do sada, birati svog predstavnika putem nacionalnog finalnog takmičenja. Konkurs za zainteresovane je raspisan 29. maja i trajaće do 30. juna, a pravila su sledeća: pesma mora biti otpevana na beloruskom ili ruskom jeziku, a dozvoljeno je (po novom zvaničnom pravilniku Dečjeg Evrosonga) da željeni zvaničan tekst pesme na engleskom ne sme prelaziti 40%; autori treba da budu državljani Belorusije ili strani državljani koji žive u toj zemlji u poslednjih pola godine do dve.

Takođe, pesma ne sme javno biti izvođena pre 1. maja ove godine, a na sceni ne sme biti više od šestoro ljudi. Od svih prijavljenih pesama, za finalno veče će biti izabrano između sedam i deset kompozicija. Lista finalista neće biti objavljena pre 7. jula, a nacionalno finale neće biti održano pre 16. septembra.