AKTUELNO

Puna podrška portugalske vlade za pripremu Evrosonga

Vlada Republike Portugalije pružiće punu (finansijsku) podršku organizaciji 63. Pesme Evrovizije. To je saopštio ministar kulture Luis Filipe Kastro Mendes, istakavši da će uz državnu, i lokalna vlast imati udela u tome.

On ipak nije želeo da komentariše i eventualne troškove, napominjući da će se o tome detaljnije govoriti na prvom sastanku portugalske televizije RTP i EBU 13. juna.

Podsetimo, ranije je saopšteno da RTP planira da utroši 30 miliona evra na pripremu i organizaciju takmičenja, što je procenjen iznos na osnovu troškova organizacije Evrosonga u Kijevu. Ipak, RTP očekuje i podršku privatnih kompanija kao sponzora.

Generalni direktor nacionalne televizije naglasio je da će Portugalija prirediti šou prepun kvaliteta, elegancije i jednostavnosti, te da od toga neće imati korist samo RTP, već i turizam, budući da će i lokalne vlasti biti na neki način u vezi s takmičenjem. U svojoj izjavi bio je vrlo uzbuđen zbog toga što će Evrovizija ponuditi ne samo dobru zabavu i kvalitetan program za RTP, nego i celoj zemlji mogućnost da promoviše svoj turizam.

Kada je reč o gradu domaćinu, RTP je već saopštio da će prestonica Lisabon biti dom 63. Evrosonga, međutim, predsednik nacionalnog emitera Gonsalo Reis tvrdi da će ta kuća pažljivo razmotriti i analizirati sve opcije koje budu u saglasnosti sa zahtevima EBU, a to su odgovarajuća dvorana, blizina aerodroma i dobra povezanost, infrastruktura, hoteli… Gonsalo Reis je dodao da je važno da se izabere „bezbedna opcija i uvek, uvek s nacionalnim karakterom”.

Nakon što je RTP oglasio da će Lisabon biti domaćin, nekoliko drugih manjih gradova izrazilo je negodovanje zbog takve odluke, budući da se, u skladu s praksom prethodnih godina, nije sprovelo javno nadmetanje. Među tim gradovima su Gimarais, Faro i Santa Marija da Feira. Ipak, nijedan od tih gradova ne ispunjava kriterijume koje EBU postavlja organizatoru takmičenja.

Pogledajte i:

Eurovision Stage 2018

Evrovizijska bina u Lisabonu kao trup broda

Postavka evrovizijske bine i čitava scenografija za Lisabon 2018. imaće izgled trupa broda, objavili su …