Evrovizija 2018

Puna podrška portugalske vlade za pripremu Evrosonga

[dropcap]V[/dropcap]lada Republike Portugalije pružiće punu (finansijsku) podršku organizaciji 63. Pesme Evrovizije. To je saopštio ministar kulture Luis Filipe Kastro Mendes, istakavši da će uz državnu, i lokalna vlast imati udela u tome.

On ipak nije želeo da komentariše i eventualne troškove, napominjući da će se o tome detaljnije govoriti na prvom sastanku portugalske televizije RTP i EBU 13. juna.

Podsetimo, ranije je saopšteno da RTP planira da utroši 30 miliona evra na pripremu i organizaciju takmičenja, što je procenjen iznos na osnovu troškova organizacije Evrosonga u Kijevu. Ipak, RTP očekuje i podršku privatnih kompanija kao sponzora.

Generalni direktor nacionalne televizije naglasio je da će Portugalija prirediti šou prepun kvaliteta, elegancije i jednostavnosti, te da od toga neće imati korist samo RTP, već i turizam, budući da će i lokalne vlasti biti na neki način u vezi s takmičenjem. U svojoj izjavi bio je vrlo uzbuđen zbog toga što će Evrovizija ponuditi ne samo dobru zabavu i kvalitetan program za RTP, nego i celoj zemlji mogućnost da promoviše svoj turizam.

Kada je reč o gradu domaćinu, RTP je već saopštio da će prestonica Lisabon biti dom 63. Evrosonga, međutim, predsednik nacionalnog emitera Gonsalo Reis tvrdi da će ta kuća pažljivo razmotriti i analizirati sve opcije koje budu u saglasnosti sa zahtevima EBU, a to su odgovarajuća dvorana, blizina aerodroma i dobra povezanost, infrastruktura, hoteli… Gonsalo Reis je dodao da je važno da se izabere „bezbedna opcija i uvek, uvek s nacionalnim karakterom”.

Nakon što je RTP oglasio da će Lisabon biti domaćin, nekoliko drugih manjih gradova izrazilo je negodovanje zbog takve odluke, budući da se, u skladu s praksom prethodnih godina, nije sprovelo javno nadmetanje. Među tim gradovima su Gimarais, Faro i Santa Marija da Feira. Ipak, nijedan od tih gradova ne ispunjava kriterijume koje EBU postavlja organizatoru takmičenja.

Oznake