AKTUELNO
Foto: Andres Puting (EBU)

Koliko se gde pratila Evrovizija u Kijevu? (3)

Na pitanje iz naslova već smo odgovorili u prethodna dva teksta. Gledanost Pesme Evrovizije varira od zemlje do zemlje iz godine u godinu, i uslovljena je pre svega atraktivnošću izvođača, a onda i njegovim (ne)uspehom na takmičenju. Međutim, ostali smo dužni da damo osvrt na zvaničan podatak Evropske radiodifuzne unije koja saopštava – Pesmu Evrovizije pratilo je više od 180 miliona ljudi.

Da preciziramo – reč je o kumulativnom broju gledalaca koji su pratili sve tri takmičarske večeri – dva polufinala i finale. I kad se čovek malo bolje zamisli, u tom slučaju to uopšte nije impresivan podatak, ali ipak ostaje da je Pesma Evrovizije najgledaniji nesportski događaj na svetu.

Rusija „krivac”

EBU je u svom saopštenju i sam priznao da je u odnosu na prošlo izdanje u Stokholmu zabeležen drastičan pad od 26 miliona! Podsetimo, događaje iz Stokholma pratilo je 206 miliona ljudi. Ovoliki pad gledanosti posledica je neučestvovanja Rusije u Kijevu, odn. neemitovanje Evrosonga na nacionalnim TV kanalima u toj državi. Ruski „Kanal 1”, koji je ove godine bio zadužen za izbor predstavnika, odbio je da prenosi Evrosong iz protesta, zbog zabrane ukrajinskih vlasti da predstavnica Julija Samojlova uđe u Ukrajinu.

OK, ta priča je davno ispričana i jasna, njome se više nećemo baviti, no drastičan pad broja gledalaca jasna je posledica navedenih poteza. I ako to ne treba da bude „šamar” EBU i kazna zbog njihovog nedelovanja i sprečavanja sličnih stvari, ne znam šta bi drugo moglo da bude. Manja gledanost jednako je manje novca.

Međutim, EBU navodi i da je uprkos tome finalno veče kijevskog Evrosonga imalo u proseku isti share kao prošle godine – 36,2%.

Šta to znači?

To znači da je od svih onih domaćinstava koji imaju TV i koji su u subotu 13. maja gledali neki televizijski program, 36,2% bilo uz finale 62. Pesme Evrovizije. U poređenju s drugim programima u udarnom terminu (kada se i emitovala završnica takmičenja u Kijevu), to je duplo više od proseka koji iznosi 15,8%.

Ipak, i ovde ima jedna začkoljica.

Naime, EBU je naveo da je reč o „istoj grupi kanala”. U prevodu, oni se ograničavaju samo na one televizije koje su njihove članice, tj. na javne/nacionalne TV kanale. Dakle, od istraživanja su izuzeti komercijalni programi koji u udarnom terminu uglavnom emituju rijaliti šou-programe raznih sadržaja i tematike i koji su, po automatizmu, izuzetno gledani.

U tom smislu, EBU bi trebalo da što pre zaboravi ovu godinu, a da pre toga izvuče pouke.

Ima li bar neka dobra strana?

Dobra strana je ta da je, u poređenju sa 2016. godinom, duplo više ljudi pratilo Pesmu Evrovizije online. Na zvaničnom „Jutjub” kanalu Evrosonga zabeležno je 6 miliona live stream gledanja u 233 države tokom sve tri večeri, a 8,5 miliona bilo je na čekanju „na zahtev” (eng. on-demand).

Takođe, dobra je stvar i to što je ovogodišnje finale Pesme Evrovizije bilo najpopularnije kod mlađe populacije uzrasne dobi od 15 do 24 godine (42,9%). Ovaj deo istraživanja sproveden je u sve 42 zemlje učesnice i odnosi se (opet) na javne/nacionalne TV kanale. Imajući u vidu da njihovi programi nisu usmereni samo na zabavne segmente i da ih nemaju često, ne čudi što javni medijski servisi imaju veliku gledanost zabavnih sadržaja – onda kad ih ponude.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …