Balkan, Balkan! Evrovizija 2017 Zanimljivosti

Koliko se gde pratila Evrovizija u Kijevu? (1)

[dropcap]J[/dropcap]edna od važnijih stavki takmičenja za Pesmu Evrovizije je gledanost. Najveća gledanost u svakoj zemlji se beleži onog trenutka kada nastupi njihov predstavnik, pre svega u polufinalu, a onda i u finalu (ako ste plasira).

E sad, može da se desi da neki komercijalni emiter istovremeno ponudi sadržaj koji privuče više gledalaca. To sve zavisi od zemlje do zemlje, ali konkurentskim emisijama će se redakcija ovde manje baviti, a više samom gledanošću takmičenja za Pesmu Evrovizije.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ipak, stvar je vrlo jasna – gledanost je srazmerna popularnosti izvođača u datoj zemlji i njegovom (ne)uspehu.[/box]

Ex-YU: Popularan izvođač = velika gledanost

Počinjemo od zemalja bivše Jugoslavije. Uzimajući u obzir koliko je Žak Houdek velika zvezda u Hrvatskoj, a samo takvi pevači privlače pažnju publike, očekivano je bilo da finale takmičenja za Pesmu Evrovizije privuče velik broj gledalaca. Žakov nastup u finalu je pratilo 666.498 gledalaca, odnosno 16,3% opšteg stanovništva. Može se reći da je on probudio veći interes za Evrovizijom u Hrvata, za razliku od naše Tijane Bogićević.

Kada smo već kod Tijane Bogićević i gledanosti takmičenja u Srbiji, među deset najgledanijih RTS-ovih emisija u toj sedmici je „na mišiće ušlo” i drugo polufinalno veče sa udelom u gledanosti od 8,5%, našavši na 9. mestu.

Nažalost, nije to baš neka značajna gledanost koja bi se mogla porediti sa zlatnim danima Evrovizije u Srbiji, kada su pevali pevači poput Marije Šerifović, Željka Joksimovića ili Jelene Tomašević.

Prvo polufinale i finale, očekivano, nisu ušli u deset najgledanijih sadržaja na nacionalnom javnom servisu Srbije.

Ni u Sloveniji ne cvetaju baš nešto ruže jer je slovenački javni servis RTV SLO objavio da je nastup njihovog predstavnika Omara Nabera u prvom polufinalu pratilo 202.000 gledalaca. Tokom te sedmice je 779.000 gledalaca pogledalo bar jedan minut neke od tri takmičarske večeri, a tome se može dodati i da je putem online streaminga na zvaničnom sajtu RTV SLO prenos pratilo 25.000 gledalaca.

Što se televizijskih gledalaca tiče, prvo polufinale je pratilo 8,2% stanovnika Slovenije, ali je zato finalno veče bilo gledanije, bez obzira na njihovo neučešće – 166.600 gledalaca (gledano u „šerovima” to je 8,8% gledalaca).

A okruženje?

Što se tiče ostalih balkanskih zemalja, u Grčkoj je finalno veče zabeležilo visoku gledanost od 5,5 miliona gledalaca, dok je u Rumuniji nastup Ilinke i Aleksa Floree u finalu pratilo 807.000 gledalaca. Sagledavajući gledanost finalne večeri u Rumuniji u celini, ceo program je pratilo oko 560.000 gledalaca, odnosno 11% opšteg stanovništva, postavši drugi najgledaniji TV sadržaj u toj zemlji tog dana. Najviše je bilo gledano međ’ urbanom, tj. gradskom populacijom.

Bugarska je u Kijevu ostvarila svoj najbolji rezultat u istoriji – 2. mesto, te je izvesno i da je mladog Kristijana Kostova na putu do uspeha pratio veliki broj gledalaca. Čak 650.000 gledalaca pratilo je Evrosong u toj zemlji, što čini 39,4% od svih onih koji su te večeri bili kraj TV ekrana. To predstavlja i najveću gledanost evrovizijskog muzičkog takmičenja u Bugarskoj od 2003, od kada se kod naših suseda gleda Evrosong.

U Mađarskoj je gledanost ovogodišnje kijevske finalne večeri blago porasla u odnosu na prošlogodišnje finale u Stokholmu. Program je pratilo 27,3% gledalaca, što je mali pomak u odnosu na prošlu godinu, kada je šer iznosio 21,2% gledalaca. Najveća gledanost u poslednje četiri godine je bila ona iz 2013, kada je takmičenje pratilo 32,6% gledalaca.

Poljska evrovizijska renesansa

Po gledanosti u Poljskoj se vidi da se interes gledalaca iz godine u godinu povećava, pa su sve tri večeri zabeležile visoku gledanost koja se kretala između 1.300.000 i 1.700.000 gledalaca. Nastup njihove predstavnice Kasje Moš je propratilo 3,1 milion gledalaca, a finalno veče s procentom od 24,9% je bio najgledaniji TV program te večeri u Poljskoj.

Češka je zabeležila najnižu gledanost otkako se 2015. vratila na takmičenje. Martinu Bartu nije uspeo da podrži dovoljan broj ljudi jer je prvo polufinale pratilo 145.000 gledalaca, a nakon što je ona ispala u polufinalu, gledanost finalne večeri je opala za manje od 200.000 gledalaca.

Od zemlje koja je s legendarnom Končitom bila na vrhu, u Austriji je vrlo brzo opalo interesovanje. Koliko je i Nejtan Trent bio nezanimljiv široj publici, govori podatak da je njegov nastup propratilo 896.000 gledalaca.

U 2. delu: Skandinavija, Velika petorka i dr.

7 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ako uopšte budemo učestvovali pošto sam siguran da je RTS uložio sve moguće pare ove godine na sve strano i ‘maestralno’.Kad se setim samo Tijanine izjave pred objavu pesme…Idemo na pobedu u Kijevu….

 • Kako Evrovizija ide napred i postaje bolja,tako mi nazadujemo.Sve je manje ideja i para.Imali smo 2013.onu Beoviziju u pokušaju,pa je bilo jasno da će pobediti Moje 3 jer su imale neverovatnu podršku nakon Prvog glasa Srbije..i tada su sve pesme bile povuci-potegni osim Svilarove.Ja podržavam Beoviziju i mislim da bi to dosta poboljšalo utisak o našoj muzičkoj sceni,ali ukoliko bi kvalitet pesama bio kao nekad i ako ne bi bili u situaciji da trpimo skandale sa izvodjačima i glasanjem kao 2009.zbog navodnog žirija.Svakako ovakav način internog nagadjaja za predstavnika i kompozitora u poslednjem mogućem momentu ne funkcioniše i ne prolazi.

 • Tačno tako. Tada smo em imali izvođače koji su u sami po sebi u žiži interesovanja i festival koji ja privlačio pažnju, ali se i RTS nekako više trudio, promovisao ESC, stvarao pozitivnu atmosferu, promovisao ga mesecima unapred.

  Sada se sve promenilo. Koncept je da izaberu izvođača bliskog RTS-ovim krugovima, s kojim ih neće puno “boleti glava”, koji će da sluša, lepo i korektno tamo sve to da odradi što treba, mirno i dostojanstveno (“dostojanstveno” Duškina omiljena reč). Za uzvrat će, uz honorar, da dobije i nezaboravno iskustvo, 3 minuta o kojima će pričati ceo život i mrvicu medijskog protora tokom aprila i do polovine maja. Pre i posle toga ništa ne postoji.

  Kompletan odnos RTS-a prema našim predstavnicima oslikan je u intervjuu prošle godine Olivere Kovačević i Sanje Vučić nakon Evrovizije u kom Olivera kaže “Evo Sanja će učestvovati i u humanitarnom šou program Teleton. To je još jedna prilika da se predstavi pred širokim auditorijumom”. I okreće se prema Sanji pobedonosno i sa izazom odobravanja, otprilike woooow javljaćeš se na telefon sa još 59 javnih ličnosti, karijera je pred tobom :-))))) Tu scenu ne mogu da zaboravim. Tako je simbolična.
  Doduše, Sanja je ove godine bila prezenter naših glasova. Eto, imala je priliku da je vidi i još širi auditorijum. :))) Lepo.

  Ove godine, Tijana neće ni toliko. odmah će da zapali za Ameriku i nastavi svoj život. A nas čeka period tišine o Srbiji na ESC 2018. sve do kraja februara. Onda se pitamo otkud opadanje gledanosti i interesovanja.
  Naaaadam se da grešim. Dajem im priliku da me demantuju. 🙂

 • Tih godina smo se vratili, na najveća moguća vrata, na Pemu Evrovizije. Nakon dugih dvanaest godina izgnanstva, je Lane omađijalo Evropu, nekim
  novim, nepoznatim zvukom. Svi su se utrkivali, ko će pre da zapeva pod
  srpskom trobojkom. Čak je i “Jilina Karliuuuša” (što bi rekli na
  WiwiBlogs) tada bila spremna, da ide na Beoviziju, da se takmiči, kako
  bi se domogla karte, za Istanbul. Nije joj palo na pamet, da traži
  direktnu nominaciju.

  Svako, ko je bio neko ime, u zabavnoj muzici, tih dana, je nastupao na Beoviziji. Trpali su se i narodnjaci, kao Ana Bekuta i Mira Škorić.

  Marija Šerifović je bila prvi predstavnik samostalne Srbije, te već afirmisan i priznat izvođač, sa pobedama na festivalima i snimljenim albumom.

  Zahvaljujući optužbama Maje Nikolić, kako je Beovizija bila nameštena, vladalo je, od samog početka, ogromno interesovanje javnosti, na svim kanalima i svim medijima uopšte. Sama Beovizija je dosta doprinela promociji Pesme Evrovizije. Od Decembra se nagađalo, ko li će zapevati na Beoviziji (pesme su se predstavljale, kao preview, svaki dan po jedna u Beogradskoj Hronici), a nakon Beovizije, su se pratile pripreme za Pesmu Evrovizije.

  Marija je “Molitvu” snimila na neoliko jezika, a uz to, postoje i remiks verzije (jednu je napisao Jovan Radomir). Beauty Queens su snimile finsku verziju, što nam je donelo dvanaesticu iz Finske.

  Euforija za Pesmu Evrovizije je tada imala tolike razmere, da je se pričalo, da je Srbija “dobila” pobedu na tom festivalu, kao nadoknadu, za samostalnost Kosova. To dovoljno oslikava, koliko je Pesma Evrovizije bila poštovana u Srbiji, tih godina.

  Jelena Tomašević je pevala u Beogradu. Logično je, da će nastup biti gledan. Željko je svaki put imao dobru pesmu, i reklamnu kampanju, tako da i to ne može da se uporedi.

  Odnos RTSa, prema našim predstavnicima, zadnjih godina, se graniči sa sabotažom i mobingom.

  Sanja je barem imala emisiju, da se predstavi, dok Tijana nije imala ni to. U drugim zemljama se kampanja, za Pesmu Evrovizije, vodi mesecima.

  Bugarska je šest puta uzastopno ispala u polufinalu. Gore je prošla jedino Nizozemska, koja je ispala osam puta uzastopno. No … mi imamo utisak, da je Bugarska jedna od najuspešnijih država, na Pesmi Evrovizije … iako su za 62. godine svega tri puta bili u finalu. Zašto? Zato, što su se vratili, sa dobrim konceptom, te sa izvođačima, iza kojih stoji cela nacija.

  Iza naših izvođače ne stoji niko. Ni RTS, ni narod … gledanost to potvrđuje.

 • U potpunosti se slažem, ne mogu da očekuju rejting a da ne ulozi nešto novca u promociju…

 • Ovakva reportaza naginje ka tome da je Tijana Bogicevic kriva sto se manje pratila ESC. Cekajte, ja ne videh nigde da je RTS kao kuca istupio i bar maloooo vise marketinskog prostora dao zeni,kad ju je vec samoinicijativno delegirao! Povukose se ko fukare, a nju na liniju fronta! Koliko su radili na marketingu,toliko su shera i dobili.

 • Hmmm… Svuda raste interesovanje, jedino kod nas opada… Naravno, narod vise voli da gleda Malu Niskolic, Darku Bubamarku i Karleusu.