Nacionalni izbori 2018

Pojedine evropske zemlje već kreiraju planove za 2018

[dropcap]D[/dropcap]aleko je Lisabon 2018, ali pojedine evropske zemlje, čiji javni servisi u budžetu imaju veću količinu novca, počinju već da se pripremaju za 2018. Svakako je bolje kada pripreme počinju od ovog trenutka, nego kada mnogi razmišljaju među poslednjima.

U narednim redovima „evrovizijskog potpurija” vam donosimo načine odabira predstavnika pojedinih zemalja za nacionalne izbore u narednoj sezoni.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Interni izbor za 2018

Organizaciju izbora za belgijskog predstavnika preuzima po odavno ustaljenoj tradiciji javni servis s flamanskog govornog područja Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT). Prethodna dva nacionalna izbora u njihovoj organizaciji 2014. i 2016. su bila u formi nacionalnog finalnog takmičenja, ali za 2018. to neće biti slučaj. Tačnije, komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije s flamanskog javnog servisa Peter van de Veire je u intervjuu za belgijski evrovizijski sajt Songfestival najavio da će za 2018. predstavnik i pesma biti izabrani internim putem.

Poslednji put je interni odabir predstavnika i pesme s njihove strane bio korišćen 2010. godine, i tadašnji predstavnik Tom Dajs je uspeo da Belgiji donese finale i visoko 6. mesto.

Ovogodišnja predstavnica Blanš je s pesmom City lights donela ovoj zapadnoevropskoj zemlji treći plasman u finale zaredom i visoko 4. mesto.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Konkurs za Melodi Grand Prix do 10. septembra

Jedna od retkih zemalja koja do sada nije eksperimentisala s načinom odabira predstavnika, već je igrala na varijantu „sigurice”, jeste Norveška koja će svoj adut za Lisabon birati preko tradicionalnog Melodi Grand Prixa.

Konkurs za naredno izdanje festivala je otvoren 14. maja i trajaće do 10. septembra tekuće godine. Pravo prijavljivanja na festival imaju pevači stariji od 16 godina. Pesme mogu slati i norveški i inostrani autori, ali norveški javni servis NRK više insistira na tome da budu u najvećem broju prisutne kompozicije domaćih autora.

Podsetimo da su Norvežani još 1. februara ove godine, pre nego su i izabrali predstavnika za Kijev, „otvorili konkurs” i pozvali autore da spremaju pesme za narednu sezonu.

Ovu skandinavsku zemlju je ove godine predstavljao producent JOWST u pratnji vokala Aleksandera Valmana s numerom Grab the moment, zauzevši 10. mesto u finalu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

„Operacija Trijumf” kao poslednja nada?

Poslednje mesto Manela Navara u finalu ovogodišnjeg takmičenja u Kijevu je podstaklo Špance u najavama da će promeniti pristup prilikom odabira predstavnika za Lisabon. Nakon što je španski javni servis Radiotelevisión Española (RTVE) najavio povratak muzičkog talent-šoua „Operacija Trijumf” (špa. Operación triunfo) na svoje TV kanale za jesen, krenula su nagađanja o tome da će ta emisija biti metod odabira španskog predstavnika za 2018.

Međutim, šefica španske delegacije Ana Marija Bordas je demantovala te priče, izjavivši na konferenciji za štampu povodom ispraćaja španske delegacije u Kijev da za sada RTVE nijednu opciju odabira predstavnika za 2018. nije uzeo u razmatranje.

Ne spomnije se ovakva metoda za džabe jer su u prošloj deceniji Španci prvi patentirali talent-šou kao način odabira predstavnika za Pesmu Evrovizije. I upravo ta emisija je poslužila kao metod odabira španskog predstavnika u periodu od 2002. do 2004. godine. Takva metoda se u ono vreme pokazala uspešnom jer su im njihovi predstavnici donosili redovne TOP 10 plasmane na završnici takmičenja za najbolju pesmu Evrope, pa zato mediji sve to spominju jer se nadaju da će ih ovakav metod izbora vratiti na stare staze slave.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

U najavi je nacionalno finalno takmičenje

Prethodnih dvoje kiparskih predstavnika, grupa „Minus One” i Hovig Demirjan, izabrani su internim putem, ali za 2018. kiparski javni servis CyBC planira nacionalno finale kao način odabira predstavnika za Lisabon.

Evi Papamihael iz kiparske delegacije je pokrenula ovu priču, izjavivši da ih je na organizaciju nacionalnog finala podstakla činjenica da je muzička industrija u ovoj ostrvskoj zemlji ograničena, a organizaciju nacionalnih selekcija na svake dve do tri godine zemlja je u stanju da radi s lokalnom muzičkom industrijom za izgradnju talenata.

Ona je dodala da nema nikakav problem pri pronalasku izvođača koji bi se takmičili, uzevši pritom u vidu uspeh Kiprana u grčkim muzičkim takmičenjima, ali je sastavni deo pravljenje odgovarajuće pesme, pogodne za nošenje s konkurencijom.

Poslednji put je Kipar predstavnika preko nacionalnog finala birao u sezoni 2014/2015, a tadašnji predstavnik Janis Karajanis je uspeo da ovoj ostrvskoj državi donese prvo od tri uzastopna plasmana u finale.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

100% televouting ostaje izbor predstavnika na Malti

Generalni direktor malteškog javnog servisa Public Broadcasting Services Limited (PBS) Džon Bandi je najavio da će način odabira malteškog predstavnika za 2018. biti nepromenjen. Dakle, i naredne godine će malteški izbor biti u formi nacionalnog finalnog takmičenja, a odluku o pobedniku će i naredne godine donositi samo i isključivo glasovi publike.

Dodao je da će takav metod odabira predstavnika biti korišćen sve dok on bude bio generalni direktor ostrvskog javnog servisa, bez obzira na predloge javnosti posle ispadanja njihove predstavnice Klaudije Fanijelo u polufinalu da treba i žiri da bude vraćen u sistem glasanja.

Bandi je u tom intervjuu, datom za dnevni list Times of Malta, izrazio žaljenje za tim što evropska publika nije prepoznala kvalitet ovogodišnje kompozicije Breathlessly, smatrajući da ova pesma može da stane rame uz rame s većinom numera koje su ove godine bile u konkurenciji.

Uporedivši prošlu godinu sa ovom, izjavio je da su prošle godine očekivanja bila velika, uzimajući u obzir da je njihova najveća zvezda Ira Losko bila predstavnica. Potrošeno je mnogo novca u njeno učešće, a još uvek nisu pobedili. Dodao je da je sve ovo konkurencija, a ako se osvrne na komentare novinara i direktora festivala, mnogi misle da je šteta što ove godine nisu uspeli proći u finale.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Veliki planovi u Italiji

Urednik prvog TV kanala italijanskog javnog servisa RAI Andrea Fabijano je posle uspeha njihovog predstavnika Frančeska Gabanija izneo svoje planove za budućnost učešća Italije na Evroviziji i Sanrema.

Favorizovanje Frančeska Gabanija za pobedu je, prema njegovim rečima, dovelo do povećanog interesovanja italijanskih gradova da organizuju takmičenje za 2018. u slučaju pobede, a jedini takav grad koji se obratio RAI-ju za saradnju je bila Bolonja. Međutim, pošto Italija nije pobedila, RAI ima još jednu osmišljenu strategiju koja bi im donela trijumf u narednim godinama, a to je modernizacija Sanrema.

Tačnije, namera mu je da narednih godina organizacija ovog najstarijeg italijanskog muzičkog festivala dobije moderniji oblik, te da se po formi približi pravoj današnjoj Pesmi Evrovizije. Zato se razmatra i preseljenje festivala iz Teatra Ariston u veću dvoranu, o čemu RAI pregovara sa upravom grada Sanrema.

Nije se povećao samo interes gradova za organizaciju. Povećao se i interes izvođača za učešćem na Evroviziji, smatrajući da je to idealna prilika da promovišu svoje stvaralaštvo, pa će biti zanimljivo u kom pravcu će se razvijati Evrovizija u Italiji narednih godina.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Poljska „bukirala” naredna tri evrovizijska takmičenja

Od povratka na takmičenje 2014. Poljska beleži redovne plasmane u finale, pa je poljski javni servis TVP, podstaknut tim uspehom, potvrdio učešće i u Lisabonu. Potvrda je stigla preko dokumentacije u kom su jasno izraženi planovi poljskog javnog servisa za narednu godinu.

U toj dokumentaciji je navedeno da će predstavnik i naredne godine biti izabran putem nacionalnog finalnog takmičenja, kao i da je obezbeđeno sredstvo za učešće na Dečjoj pesmi Evrovizije ne samo za ovu nego i za narednu godinu.

Poljaci su lepo shvatili ovaj festival pa žele da njihova učešća na naredna tri velika takmičenja budu na najbolji mogući način propraćena.

4 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Slažem se sa tim…nažalost odkako smo se vratili na esc 2015.izgubili smo svoj autentični stil koji su mnogi cenili i voleli,a sad…sve gore plasmane dobijamo od kako pevamo na engleskom(10/18/bez finala)…Evropa ko da nas iz godine u godinu sve više kažnjava i zbog toga je lekcija više nego očigledna ali…evrovizija RTS-u nikad nije i nikad neće biti u prvom planu.Ako nameravamo da učestvujemo naredne godine savetujem RTS-u da pauzira sa tom dečijom evrovizijom sa kojom još gore prolazimo i da uštedi pare i posveti se bitnijoj evroviziji.
    Moje jedino možda rešenje bi bilo da se sprovede neka anketa medju gradjanima za predstavnika i da se tako uključe gradjani i da se na osnovu izvodjača izabere i prikladan kompozitor ,a kasnije i pesma.Medjutim stoji i to da mnogi ni neće da idu….. :/

  • Ma nema od toga ništa. Nisam stručnjak za finansije ali izgleda da RTS pre svega nema para da organizuje tako nešto. Drugo, nemaju oni ni pravi tim koji će da se bavi tim. Treće, nemamo više pevača koji žele na Evroviziju. Zvali su Radovićku, Jelenu Tomašević, Ivanu Peters, Danicu Krstić, Sašu Kovačevića i još par njih. Nekada su se borili ko će na evropsku scenu. Sada niko nije hteo pravdajući se drugim razlozima ali glavni razlog je očigledan – Evrovizija je brzo pronašla put do naše publike ali je isto tako brzo i otišla. Ni RTS nema više ambicija. Ja se sećam dobro, od 2004 – 2010, da ljude na ulici zaustaviš i pitaš ko nas predstavlja ove godine svaki drugi bi znao odgovor. Danas bi teško naišao na nekoga ko zna odgovor na to pitanje. Engleski jezik je po mom mišljenju mnogo depopularizovao ovo takmičenje, a ukidanje Beovizije je bila ta prekretnica. Lako je kritikovati, rado bih dao svoje rešenje za popularizaciju Evrovizije kod nas ali ne vidim izlaz. Valjda će se naći neko pametan da uradi nešto po tom pitanju, po meni su ovakvi nastupi kao ove godine bacanje novca kojeg nemamo. Ili ćemo se pravo baviti tim ili bolje da ne učestvujemo.

  • Drago mi je što kod nekih naredna evrovizijska sezona već počinje.Krenuti sa planovima od samog starta je uglavnom ključ za dobro i uspešno predstavljanje,nadam se da će RTS uskoro krenuti ovim stopama i početi ranije sa pripremama.Što je bilo bilo je,glavu gore i ponosno napred.Siguran sam da ukoliko bi RTS počeo ranije sa planiranjem,da bi mnogo bolje ideje pristizaleSve može kad se hoće,nama treba samo mali podsticaj.Ne može da se dozvoli da se stalno provučemo u finale kao 9.ili 10.ili da ne prolazimo zbog nekih sitnica.
    Što se tiče ostalih nadam se da ćemo imati više nacionalnih selekcija naredne sezone.