AKTUELNO

Evrovizija 2017: Šta kažu top-liste?

Iako evrovizijska groznica polako jenjava, rekli bismo da to nije slučaj sa svetskim top-listama. Naime, nekoliko pesama ovogodišnje Evrovizije se našlo na istima, pa vam donosimo kratku analizu slušanosti pesama sa kijevskog Evrosonga.

Salvador među prvima

Portugalski predstavnik i ovogodišnji pobednik Evrosonga u Kijevu se nalazi na prvom mestu kada je reč o muzičkoj aplikaciji „iTunes”. Najviše ga vole obožavaoci iz Luksemburga, Holandije, Austrije, Grčke, Finske, Norveške, sa Zelenortskih ostrva, Portugalije, Švedske, Kirgistana, Španije, Litvanije, Švajcarske, Ukrajine i Mozambika. Takođe, ovaj portugalski umetnik se nalazi na drugom mestu u Belgiji, Rumuniji, Poljskoj, Sloveniji, Danskoj, Estoniji, Francuskoj i Nemačkoj. Čarobnu baladu o ljubavi obožavaju još i Belorusi, Mađari, Moldavci, Azerbejdžanci i Izraelci, kojima je pesma Amar pelos dois među prvih deset na top-listama.

Kako su ostali prošli?

Mlada Belgijanka Blanš je takođe „zapalila” evropske top-liste. Njena neobična numera City lights je na prvom mestu u rodnoj Belgiji i Estoniji, na drugom u Luksemburgu, Holandiji, Grčkoj i Švedskoj, a na trećem mestu je u srednjeevropskim zemljama – Austriji i Poljskoj. Dopala se takođe i Norvežanima, Jermenima, Litvancima i Portugalcima.

Što se Kristijana Kostova iz Bugarske tiče, on je trenutno na prvom mestu samo u svojoj domovini. Na trećem je mestu u Sloveniji, na šestom u Švedskoj, na osmom u Rumuniji, na devetom u Grčkoj, a u Norveškoj i Portugaliji zauzima deseto mesto.

Otkačeni Moldavci iz grupe „Sunstroke Project” takođe žare i pale evropskim top-listama. Četvrti su u Švedskoj, peti u Belgiji, šesti u svojoj Moldaviji, sedmi u Luksemburgu, a osmo mesto zauzimaju u Nemačkoj i Austriji.

Nekada najveći favorit pre ovogodišnjeg Evrosonga, Frančesko Gabani iz Italije se može pohvaliti petim mestom u rodnoj Italiji, šestim mestom u Španiji i desetim u Švedskoj.

Plavooki džentlmen iz Švedske Robin Bengtson je dospeo na treće mesto kod Estonaca, peto mesto u Švedskoj i sedmo u Ukrajini.

 • Belgija 
 • Bugarska 
 • Moldavija 
 
 
 

Vredni pomena

Da ne zalazimo u preduboku analizu i suvoparnu statistiku, samo ćemo vam taksativno nabrojati koje pesme su još uspele da se ušunjaju u prvih deset najslušanijih na muzičkoj aplikaciji „iTunes”:

 • Papai Joci iz Mađarske zauzeo drugo mesto u domovini;
 • Norvežani iz grupe JOWST su drugi u rodnoj Norveškoj, a sedmi u Litvaniji;
 • Vriskavci iz Rumunije su na šestom mestu kod Norvežana;
 • Simpatični Austrijanac je na sedmom mestu u Austriji;
 • Zgodne Holanđanke iz grupe O’G3NE su treće kod kuće;
 • Alma iz Francuske je peta u Francuskoj i Jermeniji;
 • Irac Brendan Mari je prvi u Jermeniji i peti u Sloveniji
 • Britanka Lusi Džouns je na četrnaestom mestu u svojoj domovini (a najteže je probiti se na britansko tržište i na njihove top-liste).

Što se naše Tijanice tiče, kao što vidite, još uvek je nema ni na jednoj top-listi. Tačnije, nijedan „eks-ju” predstavnik nije ni na jednoj top-listi, što je pomalo razočaravajuće.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …