Evrovizija 2017

Herojski doček za Salvadora Sobrala

[dropcap]S[/dropcap]alvador Sobral, pobednik 62. Pesme Evrovizije, i njegova sestra i autorka pobedničke pesme, dočekani su kao heroji nacije na međunaronom aerodromu u Lisabonu.

Toplu i euforičnu dobrodošlicu upriličilo je nekoliko stotina zahvalnih građana koji su im aplauzima i skandiranjem ukazali poštovanje.

„Još uvek ne znam kako ću da se nosim sa svim ovim”, kratko je i skromno izjavio Salvador, čiji je povratak u Lisabon uživo prenosila nacionalna televizija Portugalije.

Autorka pobedničke pesme Amar pelos dois Luiza Sobral nije mogla da sakrije suze, a nešto kasnije je napisala emotivnu poruku na svom profilu na „Fejsbuku”.

Nisam mogla da se iskontrolišem i plakala sam kao beba, kada sam videla „more ljudi”. Zahvalna sam svima koji su došli da nas dočekaju, svima koji su nas podržavali, kolegama, prijateljima i RTP koji je „zubima i noktima” branio našu pesmu. Sada ću moći jednog dana da svom sinu kažem: „Da li znaš da smo tvoj ujak i ja jednom davno pobedili na Evroviziji?”

Portugalija je debitovala davne 1964. godine, a prvu pobedu dočekala je tek u svom 49. nastupu. Do sada, najbolji plasman ostvarili su 1996. osvajanjem 6. mesta u Oslu.

Koliko je ova pobeda značajna za njih, govore i silne podrške i pohvale državnih zvaničnika – od predsednika, premijera, pa do lokalnih političara. Predsednik Portugalije obratio se zvaničnim saopštenjem, čestitajući Salvadoru na pobedi, a premijer je na svom profilu na „Tviteru” napisao: „Portugalija je ispisala istoriju danas na Evroviziji.”

U noći velike pobede, na glavnom lisabonskom trgu okupilo se više od 100.000 navijača fudbalskog kluba „Benfika”, kako bi proslavili titulu šampiona svoje zemlje. Oficijelni spiker je dva puta prekidao slavlje – prvi put da bi uživo emitovali Salvadorov nastup u Kijevu, a drugi put da bi oglasio i veliki trijumf. Okupljeni su bili u ekstazi!

Oznake