Evrovizija 2017

Evrovizija 2017: Švedska započinje objavu glasova, Ukrajina okončava

[dropcap]N[/dropcap]ajvažniji detalj svake finalne večeri takmičenja za Pesmu Evrovizije je saopštavanje glasova. Ove godine u izboru za najbolju evropsku pesmu učestvuju sve 42 zemlje učesnice koje su na današnji dan kompletirale listu prezentera glasova za večerašnji događaj.

Pre nego što vam predstavimo listu ovogodišnjih prezentera glasova i redosled po kom će zemlje glasati, podsetićemo vas na detalje kako su se saopštavali glasovi kroz godine. Dok je takmičenje imalo samo jedno veče, zemlje su glasale po redosledu po kom su njihovi predstavnici nastupili u takmičarskom delu programa. To je sve trajalo do 2003. godine. A od kada su krenula polufinala, 2004. godine, menjao se i način redosleda glasanja u finalnoj večeri.

U Istanbulu 2004. su zemlje učesnice glasale po abecednom redosledu. Godinu dana kasnije u Kijevu je način glasanja promenjen te su u finalnoj večeri prvo glasale zemlje koje se nisu plasirale u finale, pa potom zemlje koje su glasale u finalu. Međutim, problem je bio u tome što Elena Paparizu i nije nešto bila omiljena među izbačenim polufinalistima, pa je pred Atinu 2006. i treći put promenjen način saopštavanja glasova.

Od 2006. do 2010. se redosled glasanja u finalnoj večeri određivao javno, prilikom žrebanja za redosled nastupanja u takmičarskim večerima, dok su 2011. producenti preuzeli celokupan posao oko određivanja redosleda po kojem će zemlje glasati, pomoću posebnog softvera, koji je trebalo da održi neizvesnot, pa se od tada redosled po kojem zemlje učesnice glasaju, kao i kompletna lista prezentera, objavljuju nekoliko sati pred samo finalno veče.

Ove godine ima dosta zanimljivih prezentera glasova, ali ono što je najnormalnije jeste da krenemo od naše drage Srbije. Ranijih godina su ulogu prezenterki glasova za Srbiju činile najpopularnija TV lica državnog javnog servisa – Nataša Miljković, Dušica Spasić, Dragana Kosjerina, kao i dve lepe dame koje sada rade na drugim televizijama – Maja Nikolić (Japundža) i Jovana Joksimović (Janković). Ali za ovu godinu se najmanje očekivalo da će nastaviti s takvom politikom jer je RTS odlučio da nas ove godine iznenadi prošlogodišnjom predstavnicom Sanjom Vučić koja će biti naš ovogodišnji prezenter glasova. Pozdravljamo ovakvu odluku, jer konačno su shvatili da ne mora prezenter biti samo popularno TV lice koje potiče iz te kuće. Srbija će po redosledu glasati kao 23. zemlja po redu.

Nasuprot RTS-u, susedni, a ujedno i drugi najugledniji javni servis iz Hrvatske, nastavlja s praksom postavljanja popularnih HRT-ovih lica na poziciju prezentera. Glasove slovenačkog žirija će saopštavati Katarina Čas, crnogorskog Tijana Mišković, a makedonskog Ilija Grujoski.

Još neke zemlje su odlučile da angažuju bivše evrovizijske učesnike na poziciji prezentera glasova žirija. Tako će za Belorusiju glasove saopštiti njihova predstavnica iz 2013. Aljona Lanska, za Azerbejdžan će to činiti predstavnica iz 2010. Safura, a listu bivših učesnika koji su u ovoj deceniji nastupili pre prošle godine zatvaramo sa šestoplasiranom iz 2015. Aminatom koja će saopštavati glasove za Letoniju, finalistom takođe iz 2015. Džonom Karajanisom s Kipra i trećeplasiranom iz 2013. Zlatom Ognjevič koja će saopštavati glasove za domaću zemlju Ukrajinu.

Od prošlogodišnjih učesnika će kao prezenteri glasova, pored naše Sanje, biti prisutni i Jiri Potsman iz Estonije, Nika Kočarov iz Gruzije, Niki Bern iz Irske, Iveta Mukučjan iz Jermenije i Dauve Bob iz Holandije. Ben Kamil, koji je vodio prošlogodišnju Dečju pesmu Evrovizije na Malti, ovaj put će poneti čast saopštavanja čuvene dvanaestice sa ove mediteranske države. Švedska će nastaviti s tradicijom da neki od najboljih učesnika Melodifestivalena budu prezenteri glasova za ovu skandinavsku zemlju, a ove godine će tu čast poneti Viktorija, učesnica poslednja dva izdanja ovog najspektakularnijeg nacionalnog izbora.

Što se tiče starijih evrovizijskih učesnika, ove godine će glasove za Grčku. kao i prošle godine, saopštavati trostruki kiparski predstavnik Konstantinos Kristoforu, dok će za Island tu čast saopštavanja dvanestice poneti njihov predstavnik iz 1995. Bo Hadldourson. Ako niste znali, Bo je inače otac njihove ovogodišnje predstavnice Svale koja je učešće nesretno završila u polufinalu. Posebna poslastica je sačuvana za kraj, a ona dolazi iz Ujedinjenog Kraljestva. U pitanju je svetski popularna Katrina Leskanič koja je pre dvadeset godina kao članica popularnog sastava „Katrina & The Waves” donela za sada poslednju pobedu Britancima.

I za kraj vam donosimo kompletnu listu prezentera glasova uz tačan redosled glasanja svih zemalja:

 1. Švedska – Viktorija Johanson
 2. Azerbejdžan – Tural Asadov
 3. San Marino – Lia Florio i Điđi Restivo
 4. Letonija – Aminata
 5. Izrael – Ofer Nachshon
 6. Crna Gora – Tijana Mišković
 7. Albanija – Andri Xhahu
 8. Malta Martha Fenech
 9. Makedonija – Ilija Grujoski
 10. Danska – Ula Esendrop
 11. Austrija – Kristina Inhof
 12. Norveška – Markus i Martinus
 13. Španija – Nives Alvarez Garsija
 14. Finska – Jenni Vartiainen
 15. Francuska – Elodie Gossuin
 16. Grčka – Konstantinos Kristoforu
 17. Litvanija – Egle Daugelaite
 18. Estonija – Jiri Potsman
 19. Moldavija – Glorija Gorceag
 20. Jermenija – Iveta Mukučjan
 21. Bugarska – Borjana Gramatikova
 22. Island – Bo Halldórsson
 23. Srbija – Sanja Vučić
 24. Australija – Li Lin Čin
 25. Italja – Đulija Valentina Palermo
 26. Nemačka – Barbara Šenenberger
 27. Portugal – Filomena Kautela
 28. Švajcarska – Luka Hani
 29. Holandija – Dauve Bob
 30. Irska – Niki Bern
 31. Gruzija – Nika Kočarov
 32. Kipar – Džon Karajanis
 33. Belorusija – Aljona Lanskaja
 34. Rumunija – Sonja Argint Lonesku
 35. Mađarska – Čila Tatar
 36. Slovenija – Katarina Čas
 37. Belgija – Fanny Gillard
 38. Poljska – Ana Popek
 39. Ujedinjeno Kraljevstvo – Katrina Leskanich
 40. Hrvatska – Uršula Tolj
 41. Češka – Radka Rosicka
 42. Ukrajina – Zlata Ognjevič

Sada kada smo vas o svemu informisali, ostalo je da još uživamo u neizvesnosti zvanoj „Ko će kojem takmičaru dati više bodova?“