AKTUELNO

Evrovizija 2017: Preliminarni žreb finalista iz 2. polufinala

Pola sata nakon proglašenja konačnih 10 finalista održana je pres-konferencija na kojoj su izvođači, pobednici drugog polufinala, odgovarali na pitanja novinara te preliminarnim žrebom određivali u kom delu finalne večeri će nastupiti.

Podsetimo, iz drugog polufinala put do finala našle su Bugarska, Belorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Rumunija, Norveška, Holandija i Austrija, a njihovi predstavnici nastupiće u finalu po sledećem rasporedu:

  • prva polovina finala: Belorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Holandija, Austrija;
  • druga polovina finala: Bugarska, Rumunija, Norveška.

Time je kompletirana preliminarna pozicija svih 26 finalista u velikoj završnici, a ona izgleda ovako:

  • prva polovina finala: Italija, Moldavija, Azerbejdžan, Portugalija, Poljska, Jermenija, Belorusija, Hrvatska, Mađarska, Danska, Izrael, Holandija, Austrija;
  • druga polovina finala: Nemačka, Francuska, Španija, UK, Ukrajina (broj 22), Grčka, Švedska, Australija, Kipar, Belgija, Bugarska, Rumunija, Norveška.

Tokom noći očekuje se da producenti na osnovu preliminarnog žreba izabranih finalista odrede i konačan redosled nastupanja u finalu, i to tako da one pesme koje su po žanru, dinamici, ritmu, atmosferi slične, ne budu izvedene jedna za drugom. To se čini kako bi svaka numera i svaki nastup jednako došao do izražaja.

„Crtice” s konferencije za medije

Uobičajene reči o uzbuđenju, ushićenosti, zahvalnosti, „razbio” je hrvatski predstavnik Žak Houdek svojom izrazito patetičnom izjavom koja je trebalo da se odnosi na to kako se oseća, no Žak je ničim izazvano spomenuo trenutnu „ne tako dobru situaciju u Ukrajini za koju on ima mnogo razumevanja jer je i njegova zemlja prošla kroz težak rat kad je on imao samo 10 godina”.

Bravo! To je bilo krucijalno i preko potrebno istaknuti.

Anja Nisen iz Danske se čak i rasplakala pred svima, zapravo zaridala je na pomen svoje familije, babe, dede, oca, majke, zahvalivši im se na podršci.

Celu konferenciju za predstavnike medija pogledajte u snimku.

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …