Evrovizija 2017

Pesma Evrovizije počinje!

[dropcap]T[/dropcap]ako je, dragi naši, prvo polufinale ovogodišnje Pesme Evrovizije održava se 9. maja od 21.00 čas! Najveći muzički spektakl na kugli zemaljskoj će ove godine ugostiti 42 nacije, a samo jedna će odneti pobedu. Pošto je prošle godine u švedskom Stokholmu pobedu odnela Džamala kao predstavnica Ukrajine, ove godine će se Evrovizija održati u glavnom gradu Ukrajine – u Kijevu.

U prvom polufinalu nas čeka 18 takmičarskih numera, poređanih pažljivim redosledom. U finale, kako pravila nalažu, ide deset zemalja.

Na scenu kijevske dvorane će sutra stati sledeći učesnici prvog polufinala:

 1. Švedska: Robin Bengtson | I can’t go on
 2. Gruzija: Tako Gačečiladze | Keep the faith
 3. Australija: Ajzaja | Don’t come easy
 4. Albanija: Lindita | World
 5. Belgija: Blanš | City lights
 6. Crna Gora: Slavko Kalezić | Space
 7. Finska: duo „Norma John” | Blackbird
 8. Azerbejdžan: Dihadž | Skeletons
 9. Portugalija: Salvador Sobral | Amar pelos dois
 10. Grčka: Demi | This is love
 11. Poljska: Kasja Moš | Flashlight
 12. Moldavija: grupa „Sunstroke Project” | Hey, mamma!
 13. Island: Svala | Paper
 14. Češka Republika: Martina Barta | My turn
 15. Kipar: Hovig | Gravity
 16. Jermenija: Arcvik | Fly with me
 17. Slovenija: Omar Naber | On my way
 18. Letonija: grupa „Triana Park” | Line
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U ponedeljak 8. maja od 21.00 h održava se druga generalna proba prvog polufinala, gde će isključivo stručni žiri dodeljivati svoje poene. Ovi poeni će sutradan biti sabrani zajedno sa poenima gledalaca.[/box]

Šta nam Kijev sprema?

Bogami, još jedan neponovljivi šou! Ukrajinci su istrajali u organizaciji ovogodišnje Evrovizije uprkos skandalima u vezi sa, pre svega Rusijom, a onda i članovima njihovog organizacionog tima koji je bio odgovoran za organizaciju ovogodišnjeg takmičenja.

A sada ćemo da se poigramo zanimljivostima…

Domaćini ovogodišnje Pesme Evrovizije biće muški trio, prvi put u istoriji takmičenja – Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko. Sva trojica su veliki profesionalci, veoma posvećeni svojim karijerama, a pritom su poprilično poznati u Ukrajini.

Oleksandr Skičko je u Ukrajini postao poznato TV lice vodeći popularne zabavne programe poput Wake Up, Star Way i Sing Like a Star. Od svoje 15. godine je na neki način deo šou-biznisa, a veću afirmaciju stekao je učešćem u šouu za talente „Ukrajina ima talenat”. Volodimir Ostapčuk ima dugogodišnje iskustvo u vođenju zabavnih emisija uživo: „Jutro sa Ukrajinom”, „Boginje šopinga” i „Ikone stila”. Povrh svega, pozajmljuje glas u sinhronizaciji animiranih filmova za decu. Što se tiče Mirošničenka, on je već poznatiji evrovizijskoj publici od ranije, budući da u svojoj TV karijeri, koja traje 12 godina, ima 30 evrovizijskih projekata! Bio je domaćin Dečjih pesama Evrovizije u Ukrajini 2009. i 2013. godine, jedan je od ukrajinskih komentatora Pesme Evrovizije, a u svojoj domovini vodi sopstvenu emisiju, te povremeno i ukrajinski nacionalni izbor.

S leva na desno: Volodimir, Oleksandr i Timur (foto: NSTU)

Slogan 62. Pesme Evrovizije je Celebrate Diversity (srp. Slavimo različitosti), a simbol iste je deo tradicionalnog ukrajinskog nakita prošaran sićušnim detaljima. Boje koje preovladavaju su indigo-ljubičasta, plava i ružičasta. Veoma originalan spoj modernog i tradicionalnog. To nikada neće izaći iz trenda.

Pre svakog nastupa, biće tradicionalno predstavljene i kratke video-razglednice, pomalo edukativnog karaktera. U prvom delu razglednice ćemo se upoznati sa samim izvođačem i zemljom iz koje dolazi, da bismo u drugom delu videli kakav predeo iz Ukrajine. Čitava ova jedna „razglednica” traje nekih tridesetak sekundi, ako ne i kraće.

Prvo polufinale će otvoriti multi-žanrovski i talentovani umetni MONATIK koji će izvesti pesmu Spinning. Publika će imati priliku da se upozna s njegovim impresivnim vokalnom, autentičnom koreografijom i specifičnim plesnim pokretima. Još uvek aktuelna evrovizijska pobednica Džamala će nastupiti i u revijalnom nastupu prve polufinalne večeri, tako što će izvesti svoju novu, ultra modernu kompoziciju Namamili.

Scena slična onoj iz Beča

Nije ni čudo, pošto ju je konstruisao isti čovek koji je osmislio i bečku scenu pre dve godine. Kijevska scena je, jednom rečju – ogromna! Visoka je 14 metara, a široka 70 metara. Podijum iznosi 350 kvadratnih metara, a težak je čitavih 30 tona.

Scena je okružena polukružnim svodovima divovskih razmera. Na njima će biti prikazivane LED animacije tokom nastupa. Ti LED ekrani imaju rezoluciju od 71.000.002 piksela, verovali ili ne. Pored njih, arenu će osvetljavati još 1.816 lampi i sijalica, koje vuku 854.000 vati, a samo za osvetljenje je iskorišćen 61 kilometar kabala.

Kako se glasa?

Pa, isto kao i prošle godine. Pored svih ovih 18 država učesnica, svoje glasove će dati i Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri će večeras delegirati svoje glasove, dok će publika to uraditi sutra uveče, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Građani Srbije ne mogu da glasaju u 1. polufinalu, ali će za omiljenu pesmu moći da glasaju u 2. polufinalu i u finalu.[/box] [toggle title=”Opširnije o sistemu glasanja” state=”close”]Da li je sve tako jednostavno?

Evropska radiodfuzna unija (EBU) prošle godine je donela odluku da promeni sistem glasanja. Uobičajeno kao prethodnih godina, petočlani žiri svake zemlje rangira tokom druge generalne probe sve takmičarske kompozicije i na osnovu tih rangova bodovi su raspodeljeni 1–8, 10 i 12 iz svake zemlje. Suma tih poena daje ukupan broj bodova žirija.

S druge strane, kao i do sada, TV gledaoci u svakoj zemlji glasaće za omiljenu pesmu ili omiljene pesme putem telefona ili veb-aplikacija. Pesma koja bude dobila najviše glasova biće najviše rangirana i automatski će dobiti 12 poena od publike određene zemlje. Suma tih poena daje ukupan broj bodova publike.

Međutim, ono što neće biti isto, a što se neće videti u prezentaciji proglašenja finalista, jeste da se rang-liste publike i rang-liste žirija neće preklapati pa tražiti prosečan rang kao prethodnih godina, na osnovu čega se potom raspodeljuju bodovi 1-8, 10 i 12, već se zbiru bodova žirija (na osnovu rangova) prosto dodaje zbir bodova publike.

suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja dobija se ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka Grand finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televoting, odustajanje članova žirija i slično) EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televoting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50” i neće se događati kao do prošle godine da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stručni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kojem javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.
[/toggle]

A kako da gledam?

Sutrašnje prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

27 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • ŽIVELA ČEČENIJA I U NJOJ TREBA ODRŽATI NAREDNO EUROSONG TAKMIČENJE.

 • od sveg smeca koje se naziva ‘pesmom’ ove godine jedino vrede za finale:
  1. Belorusija
  2. Francuska
  3. Portugal
  4. Madjarska
  5. Holandija

 • Jedva cekam.
  Licno bi voleo da se u finalu nadju:
  1) Moldavija
  2) Letonija
  3) Belgija
  4) Portugal
  5) Azerbejdzan
  6) Jermenija
  7) Australija
  8) Kipar
  9) Svedska
  10) Albanija
  Nece ovakav krajnji redosled biti (toga sam svestan), al nek se bar plasira ovih 10.

 • Nema šanse da se plasiramo u finale…Imamo pevačicu bez trunke harizme,očajne prateće vokale i podelićemo glasove sa Makedonijom koja nam je direktni konkurent

 • Očigledno si ti taj, koji nije u stanju, da prihvati različitost, jer se žališ, na “femkaste” izvođače. Kakav si čovek, koji ne može da prihvati (ej – jednom u godini!), da jedna manjinska grupacija slavi događaj, gde je dobro došla ( u vreme, kada u Čečeniji, LGBT populaciju odvode u logore)?

  Misliš da je “festival, za nas sve”, a u istom dahu, između redova šalješ poruku, da bi rado LGBT populaciju isključio … ili samo tolerisao (nikada prihvatio), ukoliko je nevidljiva? Bila je ona prisutna i vidljiva, još pre 1998. godine (Dana International).

  Marija je pobedila zbog LGBT-, gipsy-, i diaspora-lobby-a … i naravno, dobre pesme. Zaista misliš, da je bilo potrebe, da ona nekome potvrdi, da je lezbejka ;)? Muževnija je, od Ace Lukasa. Šta misliš, zašto je ta ista, Marija Šerifović, otišla iz Srbije (dolazi samo povremeno, na snimanja)?

  Kada naši mediji agresivno nameću hetero estetiku (Stanija, Maca diskrecija … diskrecije ni od korova), onda je to okej, jer se obraćaju većini. A? Različitost, samo onda, ako si nevidljiv, ćutiš, ili, ako si barem lezbejka, nikako gay muškarac … “osećam se ružno” ;). Jesi li se ikada upitao, kako se neko, iz LGBT populacije, oseća, kada pročita tvoj komentar?

  Nadam se, da će ti cimerka brzo naći novi stan … jadna devojka, sa takvom osobom, u stanu. Živela pesma ;)!

 • Pre svega ocekujem dobar show! A ja bi licno voleo da u finale idu Belgija, Svedska, Australija, Gruzija, Crna Gora, Island, Kipar, Azerbejdzan, Moldavija i Grcka! Srecno svima i jedva cekam da pocne! 😀

 • To svugde tvrde, a kada ispadnu iz takmičenja, ili se loše plasiraju, ipak kuju teorije zavere, te mediji pišu danima, o tome ;).

  Navijam za svoju zemlju, pa makar izvođač bio odvratan i pesma bila najgora, od svih (ni jedno, ni drugo, nije slučaj) ;). Istina, pesma me nije oborila s nogu, ali šta je, tu je.

  Mislim da Italijani zaista imaju najviše šanse, iako mi pesma nije neka ekstra. Probe su im prošle savršeno. Koreografija je takva, da publika može odmah da se uključi, u zabavu. Nakon nekoliko balada, to će mnogima biti osveženje. Italiju svi asociiraju sa lepim stvarima … špageti, đelati, lepe žene, zgodni frajeri, vespa, Mikelanđelo … ništa negativno mi ne bi palo na pamet. Čak i bunga-bunga je mnogima simpatično ;).

  Meni lično, su Šveđani i Francuzi super. Francuska bi bila dobar pobednik. Bugarska je takođe super, ali mislim da ima previše balada, kako bi ona mogla, u potpunosti, doći do izražaja. Ostale pesme ne vidim u borbi, za pobedu.

 • Nece to biti nesto bolno za javnost ovde ,mozda samo za pojedince koji bas vole idalje ovo takmicenje i obozavaju nasu pesmu i predstavnicu.
  Iskreno ne obozavam nasu pesmu ,ali kakve sve gluposti imamo i ove godine i prethodnih godina ,nasa pesma sigurno zasluzuje da bude u finalnoj veceri 13. maja.
  Ko ce po tvom misljenju pobediti,mislim pusti to sto je Italija favorit i napisao si kao da oni mogu lako pobediti ali realno kakvo je tvoje misljenje kako ce izgledati u finalu tih top5 ili mozda i top 10??

 • Ako zaista ispadnemo, to će biti jako bolno.

  2009. i 2013. su pesme bile takve, da je bilo razumljivo zašto ispadamo, pa je bilo lakše, pomiriti se sa činjenicama. No, da ispadnemo sa nadprosečnim vokalom i solidnom pesmom (ne hitičnom, ali ipak solidnom), stranih autora … eee … to će biti … uf :(.

  Gledaoci će biti jako razočarani, i RTS će doživeti neviđeni shitstorm.

  Ne znam, možda sam očekivao previše, nakon što sam čuo, kako Tijana peva uživo. Nije mi ni na kraj pameti palo, da bi moglo doći do problema, sa live nastupom.

  … ali ti prateći vokali. Odmah me glava zaboli, kada se setim, kako je to zvučalo. Nadam se, da naša ekipa čita komentare, te sluša dobronamerne sugestije, novinara.

 • Igrom slucaja imam sluha :)(sada mozda veceg ili manjeg,nebitno..), plus pratim i volim dosta muziku pa i mogu da procenim i cujem kako sve to zvuci i iskreno nisu bas najbolje zvucali,ali nije to bilo toliko tragicno veruj mi :),problem su po mom msiljenju ovi prateci vokali koji su dosta rastimovani i neusaglaseni i nadjacavaju bukvalno koliko sam primetio i metricu i Tijanu ,preglasni su zaista…
  Medjutim iskreno nasa pesma je objektivno od mnogih pesama ove godine bolja pa samim tim sigurno zasluzujemo najmanje to 26. mesto,dakle trebalo bi da prodjemo… e sad politika je cudo tako da….

 • Želeo bih da ESC zaista slavi različitost a ne da se ovaj festival veže samo za gay populaciju. Svi su femkasti i zastave LGBT su svuda. Osećam se ružno jer mislim da je to festival za sve nas, koji kroz muziku ima mnogo drugih poruka. Na stranu što je od 1998. godine političko takmičenje u kom je jedino Marija pobedila a nemoguće da je baš zato jer je gay, tada se nije znalo. Ipak je imala glas koju ruši halu. Da ne budem shvaćen pogrešno, nemam ništa protiv lgbt i cimerka mi je gay ali ne volim nametanje stvari, moj je izbor da li nešto prihvatam ili ne. Po pitanju pesama, nadam se da će Tijana ići dalje da zapuši usta svima, pesma je super i svetska. Ja sam ubeđen da će pobediti Švedska, Portugal ili Azerbajdžan. Drugo mesto Italija a treće Jermenija (kao što rekoh politika ne bi dozvolila da pobede, iako je ovo najautentičnija pesma ove godine).

 • Prvo polufinale je zaista lakše proceniti, nego drugo.

  Sada, kada sam razmišljao, realno, imamo šanse, za prolazak … ali … ako si gledao probe, i čuo, kako su prateći vokali upropastili nastup, te kakvi su komentari novinara, na vokale i scensku garderobu … neka su nam … ma ne znam ni koga da pozevemo u pomoć. Kada sam se ja lično zgrozio, dok sam ih slušao.

 • Nisam znao za Enrikea zaista.
  Ma ko god da mu je snimio video meni se to iskreno nista ne bi dopalo.
  Meni se ni Koncita nije nesto dopala ni pre evrovizije a i na samoj evroviziji mi nije bila za pobedu favorit sa daleko boljom pesmom a kamoli Slavko 😀
  Drugo polufinale isto imam problema kao prvo polufinale,a sto je jos gore u ovom drugom polufinalu bas ne znam da ti navedem ni drzave koje sigurno nece proci u finale,kao sto sam ti rekao za ove 3 mozda cak i 4 u prvom polufinalu za koje sam 100 posto siguran da nece proci.
  Neka bude ajde ovako: Bugarska,Rumunija,Madjarska,Srbija,Makedonija,Austrija,Danska,Izrael.. ovo bi bilo onako generalno za mene ocekivano ali nisam siguran ni za ovih 8 navedenih bas sto posto,a sto se preostala dva mesta za finale tice,pfff… ne znam….. recimo mozda ta Estonija,Holandija,Svajcarska(mada ne znam tesko) mada meni je sve to sumnjivo i bledunjavo i ne dopada se to meni iskreno nista ,realno i sve 42 pesme kada pogledam pa mi skoro nijedna nema nesto da je ekstra,kamoli u finale ko ce uci da odredim iskreno 😀

 • Eto vidiš ;). Zaista nisam pročitao … samo sam video komentar, za Slavka i pogledao, taj deo. Enrique mu je snimio video. Nisi video?

  Moldavija bi trebala proći, jer je pesma vesela i nastup cool. Albanija realno zaslužuje finale, jer je pesma, ponavljam, kvalitetna i zahvtevna, za izvođača. Češka nema šanse, ni Rihanna da ih predstavlja … nažalost.

  Drugo polufinale … Bugarska, Austrija, Nizozemska, Danska, Rumunija, Estonija, Mađarska, Norveška … uf … uf … i nadam se Srbija i Makedonija ;). Ali može biti i Izrael i Švajcarska. Meni je dobra i Malta, ali nisam siguran, kako je pesma tamo prihvaćena. Vidim da svi vole one tri, iz Nizozemske.

 • Ja sam upravo napisao iste drzave kao ti jedino umesto Moldavije sam stavio Gruziju.
  Ali posle sam i napisao kao sto vidis da i nisam siguran,jedino u sta sam siguran je da u finale nece proci Ceska(nazalost),Crna Gora,Slovenija.
  Sve druge zemlje po mom misljenju mogu proci mada i Albanija nema skoro nikakve sanse,uglavnom mislim da cu pogoditi sigurno 8 mozda i cak 9 drzava,ali za jednu cu sigurno promasiti barem jer ipak deluje nemoguce bas svih 10 da pogodim 😀
  A reci mi za drugo polufinale,tvoja prognoza znaci opet te pitam tvoje misljenje a ne sta bi ti voleo?
  Ja na primer bih barem zbog vokala stavio Albaniju i Cesku u finale ,ali posto godinama pratim ovo takmicenje znam da se to nece dogoditi jer je glasanje takvo kakva jeste 🙁

 • Ja tipujem na Švedsku, Portugaliju, Belgiju, Ažerbejdžan, Kipar, Poljsku, Moldaviju, Jermeniju, Australiju i … zadnju je teško proceniti … Grčka, jer ima jaku dijasporu, ili Albanija, iz istih razloga. Više je zaslužila Albanija, jer je pesma kvalitetna. Voleo bih, da se kvalifikuje Island, ali sumnjam.

 • Koja je tvoja prognoza ko ce se plasirati u finale sutra??
  A kojih 10 zemalja bi ti voleo a vidis u finallu?

 • A sto Enirique njega podrzava? Logicnije je valjda Ricky Martin :D(nemam nista protiv njega cak i volim neke njegove pesme)?
  Brate ako ono ili sta je vec prodje u finale onda stvarno….
  mada nista me vise ne moze ni na ovom svetu iznenaditi a kamoli nesto na “pesmi” evrovizije…

 • Ćuti 😉 … još će Slavko da ode u finale, a mi da izvisimo, kako stvari stoje :(.

  Nakon druge probe, smo pali na 11., a Makedonija na 14. mesto. Po prvi put, od objavljivanja pesme, više nismo u top deset, za kvalifikaciju. I to što sam čuo i video, ne obećava ništa dobro.

  Ja se brate pripremam na onaj gorak ukus, “We are left out!”.

 • Sto Enrique Iglesias?? Valjda je vaznije da li ga ja podrzavam ili ne?? 🙂

 • Prvo polufinale ce biti zanimljivo cak i dosta zanimljivije od drugog,sto se tice pesama koje ce proci u finale,mojih top 10 u prvom polufinalu su:
  Azerbejdzan,Jermenija,Poljska,Gruzija,Kipar,Finska,Portugal,Svedska,Belgija i Australija.
  Mislim da ce nazalost u finale proci Grcka mozda i Island i Letonija ali ne znam umesto koga.Najlosija pesma u prvom polufinalu mi je ubedljivo Crna Gora.
  Jednostavno mi je to jedina pesma u prvom polufinalu u kojoj mi se bas nista ne dopada!
  Uzasan nastup,glas,izgovor engleskog,pesma,ono sto ima na sebi….
  Sve je katastrofalno,sve je bljak!!!
  Ja od kada pratim pesmu evrovizije ne secam se da mi je nesto toliko bilo iritantno i odvratno kao ovo cudo koje se zove Slavko,toliko deprimirajuce,iritirajuce,skandalozno a u jednu ruku i komicno,zaista neverovatan transfer blama dozivim samo kada pomislim na taj nastup,njega i samu pesmu!

 • Brinem se za Tidžu, iliti Tiću (kako god).

  Po prvi put, otkada su uvedena polufinala, ozbiljno sumnjam u naš ulazak u finale. Pre sam uvek mislio, “Nekako ćemo se već provući. Ipak smo mi Srbija (dijaspora, komšije, prijatelji …)!”. Ove godine, i pored dobre interpretatorke, i solidne pesme (iako nije hitična), sa zebnjom, očekujem drugo polufinale. Neuigrani prateći vokali i “kreacija”, Ane Trošić Trajković, bi nas mogli koštati zadovoljstva, da Tijana zapeva u finalu :(.

  Moji generalni favoriti su Bugarska, Belorusija, Švedska, Island, Jermenija, Belgija, Francuska, Australija, Azerbejdžan i Makedonija. Ima još okej pesama, ali te su mi najbolje.

  May the best man (or woman, or even group) win ;)!

 • Tako me hvata uzbudjenje.Najlepši deo godine napokon počinje!!!Oba polufinala su puna jako kvalitetnih nastupa i pesama i moram da priznam skoro svako daje svoj maksimum.Teško će biti i predvideti pobednika(nešto ne mislim da će Frančesko tako lako da se provuče)
  Moje mišljenje je da će finalisti biti sledeći:
  Jermenija
  Australija
  Grčka
  Portugal
  Švedska
  Azerbejdžan
  Letonija
  Poljska
  Belgija
  Finska
  Ja bih iskreno samo umesto Grčke stavio Moldaviju ali ne znam kolko je to moguce.Videćemo.Želim svima lep provod sutra uveče,a naravno do drugog polufinala ima još vremena

 • Jaooojj, ne mogu da docekam!
  Voleo bih iz prvog pfa da prodju dalje:
  Svedska
  Australija
  Belgija
  Finska
  Azerbejdzan
  Portugal
  Poljska
  Island
  Jermenija
  Letonija.

  Jedva cekam da pocne!!