AKTUELNO

Pesma Evrovizije počinje!

Tako je, dragi naši, prvo polufinale ovogodišnje Pesme Evrovizije održava se 9. maja od 21.00 čas! Najveći muzički spektakl na kugli zemaljskoj će ove godine ugostiti 42 nacije, a samo jedna će odneti pobedu. Pošto je prošle godine u švedskom Stokholmu pobedu odnela Džamala kao predstavnica Ukrajine, ove godine će se Evrovizija održati u glavnom gradu Ukrajine – u Kijevu.

U prvom polufinalu nas čeka 18 takmičarskih numera, poređanih pažljivim redosledom. U finale, kako pravila nalažu, ide deset zemalja.

Na scenu kijevske dvorane će sutra stati sledeći učesnici prvog polufinala:

 1. Švedska: Robin Bengtson | I can’t go on
 2. Gruzija: Tako Gačečiladze | Keep the faith
 3. Australija: Ajzaja | Don’t come easy
 4. Albanija: Lindita | World
 5. Belgija: Blanš | City lights
 6. Crna Gora: Slavko Kalezić | Space
 7. Finska: duo „Norma John” | Blackbird
 8. Azerbejdžan: Dihadž | Skeletons
 9. Portugalija: Salvador Sobral | Amar pelos dois
 10. Grčka: Demi | This is love
 11. Poljska: Kasja Moš | Flashlight
 12. Moldavija: grupa „Sunstroke Project” | Hey, mamma!
 13. Island: Svala | Paper
 14. Češka Republika: Martina Barta | My turn
 15. Kipar: Hovig | Gravity
 16. Jermenija: Arcvik | Fly with me
 17. Slovenija: Omar Naber | On my way
 18. Letonija: grupa „Triana Park” | Line
U ponedeljak 8. maja od 21.00 h održava se druga generalna proba prvog polufinala, gde će isključivo stručni žiri dodeljivati svoje poene. Ovi poeni će sutradan biti sabrani zajedno sa poenima gledalaca.

Šta nam Kijev sprema?

Bogami, još jedan neponovljivi šou! Ukrajinci su istrajali u organizaciji ovogodišnje Evrovizije uprkos skandalima u vezi sa, pre svega Rusijom, a onda i članovima njihovog organizacionog tima koji je bio odgovoran za organizaciju ovogodišnjeg takmičenja.

A sada ćemo da se poigramo zanimljivostima…

Domaćini ovogodišnje Pesme Evrovizije biće muški trio, prvi put u istoriji takmičenja – Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko. Sva trojica su veliki profesionalci, veoma posvećeni svojim karijerama, a pritom su poprilično poznati u Ukrajini.

Oleksandr Skičko je u Ukrajini postao poznato TV lice vodeći popularne zabavne programe poput Wake Up, Star Way i Sing Like a Star. Od svoje 15. godine je na neki način deo šou-biznisa, a veću afirmaciju stekao je učešćem u šouu za talente „Ukrajina ima talenat”. Volodimir Ostapčuk ima dugogodišnje iskustvo u vođenju zabavnih emisija uživo: „Jutro sa Ukrajinom”, „Boginje šopinga” i „Ikone stila”. Povrh svega, pozajmljuje glas u sinhronizaciji animiranih filmova za decu. Što se tiče Mirošničenka, on je već poznatiji evrovizijskoj publici od ranije, budući da u svojoj TV karijeri, koja traje 12 godina, ima 30 evrovizijskih projekata! Bio je domaćin Dečjih pesama Evrovizije u Ukrajini 2009. i 2013. godine, jedan je od ukrajinskih komentatora Pesme Evrovizije, a u svojoj domovini vodi sopstvenu emisiju, te povremeno i ukrajinski nacionalni izbor.

S leva na desno: Volodimir, Oleksandr i Timur (foto: NSTU)

Slogan 62. Pesme Evrovizije je Celebrate Diversity (srp. Slavimo različitosti), a simbol iste je deo tradicionalnog ukrajinskog nakita prošaran sićušnim detaljima. Boje koje preovladavaju su indigo-ljubičasta, plava i ružičasta. Veoma originalan spoj modernog i tradicionalnog. To nikada neće izaći iz trenda.

Pre svakog nastupa, biće tradicionalno predstavljene i kratke video-razglednice, pomalo edukativnog karaktera. U prvom delu razglednice ćemo se upoznati sa samim izvođačem i zemljom iz koje dolazi, da bismo u drugom delu videli kakav predeo iz Ukrajine. Čitava ova jedna „razglednica” traje nekih tridesetak sekundi, ako ne i kraće.

Prvo polufinale će otvoriti multi-žanrovski i talentovani umetni MONATIK koji će izvesti pesmu Spinning. Publika će imati priliku da se upozna s njegovim impresivnim vokalnom, autentičnom koreografijom i specifičnim plesnim pokretima. Još uvek aktuelna evrovizijska pobednica Džamala će nastupiti i u revijalnom nastupu prve polufinalne večeri, tako što će izvesti svoju novu, ultra modernu kompoziciju Namamili.

Scena slična onoj iz Beča

Nije ni čudo, pošto ju je konstruisao isti čovek koji je osmislio i bečku scenu pre dve godine. Kijevska scena je, jednom rečju – ogromna! Visoka je 14 metara, a široka 70 metara. Podijum iznosi 350 kvadratnih metara, a težak je čitavih 30 tona.

Scena je okružena polukružnim svodovima divovskih razmera. Na njima će biti prikazivane LED animacije tokom nastupa. Ti LED ekrani imaju rezoluciju od 71.000.002 piksela, verovali ili ne. Pored njih, arenu će osvetljavati još 1.816 lampi i sijalica, koje vuku 854.000 vati, a samo za osvetljenje je iskorišćen 61 kilometar kabala.

Kako se glasa?

Pa, isto kao i prošle godine. Pored svih ovih 18 država učesnica, svoje glasove će dati i Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri će večeras delegirati svoje glasove, dok će publika to uraditi sutra uveče, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Građani Srbije ne mogu da glasaju u 1. polufinalu, ali će za omiljenu pesmu moći da glasaju u 2. polufinalu i u finalu.

Opširnije o sistemu glasanja

Opširnije o sistemu glasanja

Da li je sve tako jednostavno?

Evropska radiodfuzna unija (EBU) prošle godine je donela odluku da promeni sistem glasanja. Uobičajeno kao prethodnih godina, petočlani žiri svake zemlje rangira tokom druge generalne probe sve takmičarske kompozicije i na osnovu tih rangova bodovi su raspodeljeni 1–8, 10 i 12 iz svake zemlje. Suma tih poena daje ukupan broj bodova žirija.

S druge strane, kao i do sada, TV gledaoci u svakoj zemlji glasaće za omiljenu pesmu ili omiljene pesme putem telefona ili veb-aplikacija. Pesma koja bude dobila najviše glasova biće najviše rangirana i automatski će dobiti 12 poena od publike određene zemlje. Suma tih poena daje ukupan broj bodova publike.

Međutim, ono što neće biti isto, a što se neće videti u prezentaciji proglašenja finalista, jeste da se rang-liste publike i rang-liste žirija neće preklapati pa tražiti prosečan rang kao prethodnih godina, na osnovu čega se potom raspodeljuju bodovi 1-8, 10 i 12, već se zbiru bodova žirija (na osnovu rangova) prosto dodaje zbir bodova publike.

suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja dobija se ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka Grand finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televoting, odustajanje članova žirija i slično) EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televoting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50” i neće se događati kao do prošle godine da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stručni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kojem javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

A kako da gledam?

Sutrašnje prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

Pogledajte i:

EBU oštro kaznio Ukrajinu zbog Evrosonga

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da je finansijski kaznila ukrajinski javni servis NSTU zbog ozbiljnih …