AKTUELNO

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane Burčeske koja će predstavljati Makedoniju na 62. izdanju Evrosonga.

Na 2. mestu našla se predstavnica Azerbejdžana s numerom Skeletons, dok je bronzano odličje pripalo Belgijanki Blanš i njenoj pesmi City lights. Na 4. mestu, s takođe ocenom „odličan”, našao se i mladi predstavnik Bugarske s kompozicijom Beautiful mess čime je krug ovogodišnjih „odlikaša” zatvoren.

Ocenu „vrlo dobar 4” ove godine je dobilo čak 18 pesama. „Trojkaša” je 12, a onih s prelaznom ocenom 2 je osmoro. Najlošije rangirana pesma koja zauzima poslednje mesto u našoj rubrici, ujedno i jedina čiji je prosek ispod 2,00, jeste predstavnička pesma Španije Do it for your lover.

VRLO DOBAR (4)

VRLO DOBAR (4)

DOBAR (3)

DOBAR (3)

DOVOLJAN (2)

DOVOLJAN (2)

Opšti osvrt

Ono što je naročito zanimljivo jeste da se prosečne ocene članova redakcija i čitalaca potpuno preklapaju – 3,46 – što je ujedno i konačna ocena ovogodišnje Pesme Evrovizije. Ona je, u tom smislu, bolja nego prošlogodišnja koja je imala prosečnu ocenu 3,41.

Našoj članici redakcije Svetlani Jukić najviše se dopadaju ovogodišnje pesme. Njena prosečna ocena je 3,93, a za njom sledi Nikola Ljubisavljević koji ovogodišnjem takmičenju daje ocenu 3,62. Njih dvoje su, dakle, Evrosongu 2017. dali vrlo dobru ocenu.

Ukupne prosečne ocene ostalih članova redakcije pojedinačno su 3,38 (Marko Vujinović), 3,33 (Milica Stanisavljević i Slobodan Todorović) i 3,31 (Đorđe Vesković i Zdravko Trivić).

Detaljnu tabelu sa svim pristiglim ocenama pogledajte OVDE >>

Kada je reč o polufinalistima, mišljenja redakcije i čitalaca gotovo se potpuno poklapaju.

U prvom polufinalu, redakcija bi u finalu želela Češku umesto Jermmenije, dok bi čitaoci voleli da vide Češku i Kipar umesto Portugalije i Finske. Interesantno, i redakcija i čitaoci žele Česku u finalu, ali po konačnoj oceni ona se tamo ne nalazi.

U drugom polufinalu, redakcija bi volela da vidi Irsku u finalu umesto Estonije, dok se čitaoci potpuno slažu s konačnom ocenom. Da Rusija učestvuje, čitaoci bi voleli da vide Rusiju u finalu umesto Austrije.

Prvo polufanile je ocenjeno bolje od drugog. To bi mogla biti „olaksavajuća” okolnost i vetar u leđa našoj Tijani.

Što se tiče finalista, najbolje rangirana pesma je (očekivano) italijanska. Na 2. mestu je Francuska, a trećeplasirana je Velika Britanija. Četvrto mesto je zauzela Ukrajina, peta je Nemačka, a poslednja Španija.

Ipak, ukus redakcije i čitalaca malo se razlikuje kod tri prvoplasirane pesme direktnih finalista. Italija je kod redakcije na prvom, a kod čitalaca na drugom mestu. Francuska je pak kod čitalaca na prvom, a kod redakcije na trećem mestu. UK je kod čitalaca na trećem, a kod redakcije na drugom mestu. Prosečne ocene su, pak, približno iste (3,24 redakcija i 3,27 čitaoci).

Pogled unazad

Kao i prethodnih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla” bio je da oslušnemo ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da izaberemo naše favorite, pre nego da prognoziramo pobednika ili konačni poredak.

Ove godine predstavljali smo pesme prema redosledu njihovih objava, počevši od Albanije, pa sve do Jermenije. Poput ranijih godina, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako je bila podložna ocenjivanju i utiscima, kako redakcije, tako i čitalaca.

Razglednice država i učesnika smo prilagodili lakom edukativnom sadržaju, te smo svaku zemlju predstavili cvetom, kao zvaničnim ili nezvaničnim, prepoznatljivim simbolom. Karakteristični vizuelni identitet delo je našeg saradnika Zdravka Trivića.

Osim toga, edukativni i zabavni segment rubrike upotpunili smo „vremeplovom, koji je bio inspirisan prošlogodišnjom pobedničkom pesmom 1944. Godina rođenja predstavnika ili formiranja grupa poslužila nam je kao lajt-motiv za ovaj deo rubrike, pa su čitaoci imali priliku da se podsete najzanimljivijh događaja iz sveta šou-biznisa i društveno-političkog života. Svi članovi rubrike dali su doprinos u pripremanju „vremeplova”.

Tokom 42 dana uvažili smo 1.054 ocene naših čitalaca, što je u proseku nešto više od 25 po svakoj objavi (25,10). U tom pogledu napredovali smo u odnosu na prethodnu godinu.

HVALA VAM!

Ovde treba skrenuti pažnju da je komentara i ocena bilo više, međutim, uvažavane su samo one ocene koje su uz sebe imale sadržajan komentar. „Ništa posebno”, „Prosek”, „Sviđa mi se”, „Kancer” i slični utisci – jednostavno nisu uzimani u obzir, budući da su propozicije rubrike nalagale da čitaoci svoju ocenu potkrepe adekvatnim komentarom. Pored toga, u obzir smo uzimali samo one ocene koje su ostavljene u roku od 24 sata od objave jedne analize.

Princip ocenjivanja pesama nije se manjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene sedam članova redakcije i srednje ocene čitalaca. Ovoga puta izbegli smo identične ocene i deobe konačnih plasmana, tako što smo prosto ocene zaokruživali na veći broj decimala. (Samo u slučaju identičnih ocena čitalaca ili redakcije odvojeno, bolji plasman ostvarila je pesma s više glasača ili s više petica, potom četvorki, i tako redom. Jasno je da deobu plasmana ovde ipak nije bilo moguće izbeći u potpunosti.)

Ovom prilikom bismo naročito želeli da pohvalimo čitaoca pod pseudonimom „Silueta” koji je na svaku pesmu davao komentar vredan pažnje, čime smo stekli utisak da s puno razumevanja i ljubavi pristupa i analizira ovogodišnju evrovizijsku muzike. Bravo!

Veliko hvala!

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs se još jednom najtoplije zahvaljuje svim čitaocima što su nas i ove godine revnosno čitali i komentarisali, te dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici. Svakako, ovo ništa ne bi bilo moguće da nije vas!

Nadamo se da ste uživali i budite s nama i iduće godine!

Čestitmo Jani Burčeskoj na pobedi, a u Kijevu – neka trijumfuje najbolja pesma!

Pogledajte i:

„In too deep” iz mog ugla (Srbija)

Poslednja u nizu ovogodišnjih pesama u našoj rubrici „Iz mog ugla” jeste In too deep …