AKTUELNO

„In too deep” iz mog ugla (Srbija)

Poslednja u nizu ovogodišnjih pesama u našoj rubrici „Iz mog ugla” jeste In too deep (Preduboko) koja će predstavljati našu zemlju u Kijevu u izvođenju Tijane Bogićević.

Već po ustaljenoj tradiciji, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako podleže ocenjivanju i utiscima, kako redakcije, tako i čitalaca.

Tijanu Bogićević interno je izabrala Muzička redakcija RTS-a. Ona dolazi iz Novog Sada, ali trenutno živi u SAD sa svojim suprugom, takođe muzičarom. Rođena je 1. novembra 1981. godine. Svoju karijeru je polako ali sigurno započela 2001. godine, kada je počela da radi kao prateći vokal za Vlada Georgieva, pa su tada počela i putovanja s njegovim čitavim bendom. Od te godine Bogićevićeva je bila prilično vezana za rad u studiju – pevala je prateće vokale velikom broju naših poznatih izvođača.

Dve godine kasnije osnovala je alternativni bend pod nazivom „Shanene”, koji je žario i palio klubovima širom Srbije. Kaže da je muzika njen poziv od malena. Otkad zna za sebe Tijana je bila ona koja podiže atmosferu, zasmejava i zabavlja svoje ukućane pesmom i muzikom. Reč je o jednom vrsnom pop i „soul” izvođaču sa ovih prostora.

Tijana ima i zavidan evrovizijski „staž”. Učestvovala je na onoj ukletoj Beoviziji 2009. godine s pesmom Pazi šta radiš. Sa ovom zanimljivom evro-pop numerom nije prošla u finale izbora. To bi, eto, bila njena prva konkretna veza sa evrovizijskom scenom.

Izabrana je za jednog od pratećih vokala 2011. godine. Nina Radojičić je tada predstavljala našu zemlju s pesmom Čaroban, a Bogićevićeva je bila jedna od onih simpatičnih devojaka iz „šezdesetih” što su pevušile iza Nine.

Autori ovogodišnje srpske pesme su muzički producenti, kompozitori i osnivači sastava SYMPHONIX INTERNATIONAL: Borislav Milanov, Bo Pešon, Johan Alkenas i Liza An-Mari Linder. Tim SYMPHONIX INTERNATIONAL je radio do sada na mnogim projektima, a na Pesmi Evrovizije su ostvarili značajne uspehe i bili deo tima koji je 2014. godine pobedio na takmičenju s Končitom Vurst i pesmom Rise like a Phoenix. Autorski su tim numere If love was a crime, s kojom je Bugarska prošle godine osvojila 4. mesto, a pored srpske pesme, ove godine su uradili i numere Dance alone s kojom će se u Kijevu predstaviti Makedonija, te Beautiful mess, koja je bugarski kandidat.

Tokom godina radili su zajedno ili odvojeno na mnogim albumima i sarađivali sa umetnicima kao što su Keli Klarkson, Džon Ledžend, Kajli Minog, Lejdi Gaga, grupe „Jonas Brothers” i „Tokio Hotel”, zatim Meri Džej Blajdž, Armin Van Buren, Končita Vurst, „Jamiroquai” i drugi.

  • R’n’B verzija 
  • Acoustic verzija 

Predstavnica Srbije nastupiće na otvaranju drugog polufinalu 11. maja, a na današnji dan, rangirana je na 32. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1981 

Na Trgu Svetog Petra u Rimu, atentator Mehmet Ali Agdža je 13. maja ranio papu Jovana Pavla II. On je pucao na njega, pri čemu je ovaj bio pogođen s četiri metka, dva od njih u stomak, jedan u levu ruku, a jedan u desno rame. Nakon odsluženja 19 godina kazne u Italiji, deportovan je u Tursku, gde je odslužio drugu presudu za ubistvo Abdija Ipekčija, levičarskog novinara, 1979. godine. Mehmed Ali Agdža je 2. maja 2008. tražio da mu bude dodeljeno poljsko državljanstvo jer želi da poslednje godine svog života provede u zemlji porekla pape Jovana Pavla Drugog. Izjavio je da nakon puštanja želi da poseti papin grob. Oslobođen je 18. januara 2010.

U osvitu nove 1981. godine, 1. januara, Grčka je postala članica Evropske zajednice koja je kasnije, Mastrihtskim ugovorom 1993. godine preimenovana u Evropsku uniju. Iste godine, prvi put je izolovan HIV virus, uzročnik SIDE.

Pored Tijane, 1981. godine rođeni su i Žak Houdek, Omar Naber i Papai Joci, ovogodišnji predstavnici Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Rođena je i kanadska pevačica Nataša Sen-Pjer, predstavnica Francuske 2001. godine, srpska glumica Ana Franić, fudbaler Nemanja Vidić i folk zvezda Seka Aleksić.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ
Isprva nisam bio oduševljen izborom Tijane za našeg predstavnika. Malo sam tom osećanju i sam doprineo, s obzirom da nisam neki poznavalac njene karijere. Opet, s druge strane, znam za njeno Čudo, Tražim, duet sa Aleksom Jelićem, Tijaninu (pesmu), gostovanje u emisiji „3 boje zvuka”. Znam i da je bila prateći vokal Nini 2011. godine. Malo po malo, prativši je na „Instagramu”, postala mi je veoma draga. Još kad sam čuo In too deep, odmah je simpatija prema Tijani prešla u oduševljenje. Ovo je ono što smo oduvek „kukali” da pošaljemo. Modernu, svežu, ’trendi’ pesmu koju Tijana fantastično interpretira svojim pomalo peskovitim glasom. Hejteri će uvek hejtovati i nalaziti joj mane (pesmi i Tijani), a ja ću uvek svim srcem da budem uz našeg predstavnika, kad znam da će dati sve od sebe. GO GO Tijana! GO GO Srbija!

MARKO VUJINOVIĆ
Ono što je mene fasciniralo jeste to da će ove godine Srbiju predstavljati jedan od naših predloga iz rubrike „Evrovizijski potencijali”, što govori da naša redakcija zapravo ima nekog pojma o muzici i kvalitetu. Dakle, Tijana je bila fantastičan izbor. Međutim, ono što nije dobar izbor je pesma. Prilično neinventivna, slaba, bez nekog posebnog karaktera. Kada sam je prvi put poslušao, čak me nije vuklo da je opet pustim. Prosto, pesma je bleda i Tijani će trebati čudo da bi se plasirala među prvih deset. Lepo je što će Srbija imati jednu vrcaviju, dabstep numeru. Samo toliko. Ne kažem, Tijanin vokal je došao do izražaja, ali celokupan paket je razočaravajuće slab i nikakav. Na kraju krajeva, uvek ću navijati za svoj domovinu, te tako želim MNOGO sreće Bogićevićevoj u Kijevu! Mnogo sreće, Tijana!

SVETLANA JUKIĆ
Ovako nešto do sada Srbija nije slala na Evroviziju. Moderna pesma brzog ritma, bez etno-primesa. Zanimljivo je videti i čuti i ovakvu pesmu kao našu predstavničku. Dopada mi se i činjenica što ponovo šaljemo jedan odličan vokal koji na žalost ovde nije dovoljno afirmisan. Ako zbog nečeg mogu da pohvalim RTS to je interni izbor izvođača i prilika da nas predstavljaju odlični vokali i odlični muzičari (o izboru pesama ovog puta neću reći ništa i naravno mislim na poslednje tri dame). Tijanina pesma je nešto što može da prođe sjajno, pa i da postane hit, ali isto tako može da u moru modernih numera potone i prođe kao Sanja prošle godine (finale je zagarantovano). Ovo je prvi put u našoj evrovizijskoj istoriji da pošaljemo brzu pesmu pozitivne tematike, a da ne bude staromodna ili da bude (da upotrebim eufemizam) šaljivog karektera. Svakako moja podrška i navijački entuzijazam su bezrezevni kada su naše pesme, bez obzira na kvalite, a ovde je prisutan. P.S. I dalje mislim da su gotovo svi u Evropi bili gluvi kada je naša prošlogodišnja pesma u pitanju. P.P.S. Pitanje za RTS: Može li sledeće godine pesma na srpskom?

ĐORĐE VESKOVIĆ
Moram biti ponosan na to što je Srbija i ovaj put shvatila kakav izbor treba našoj zemlji. A isto tako sam i ponosan što smo ovaj put i mi malo „pripomogli” RTS-u pri odabiru predstavnika, zahvaljujući našoj rubrici „Evrovizijski potencijali”. Iskren da budem, u početku čitanja prezentacionih redova nisam se nadao Borislavu Milanovu kao autoru pesme, ali sam zadovoljan krajnjim rezultatom jer on jedini može da pravi vrhunske pesme za naše ili za bilo kog pevača. Puno sreće Tijani!

MILICA STANISAVLJEVIĆ
Zaista sam bila oduševljena kada sam čula da će se Tijana ove godine ogrnuti našom zastavom, ne samo što sam je intenzivno slušala i ranije i znam da je sjajna pevačica, već i jer mi je oduvek delovala kao tip izvođača koji ne pristaje na kompromise. Još više me je oduševila vest da na našoj pesmi neće raditi uobičajena kompozitorska postava, već neko ko mnogo više obećava (žao mi je, al’ činjenica!). Ako izuzmem možda malkice prerepetitivan refren za moj ukus, ova pesma mi je daleko originalnija i prijemčivija od svega što smo poslali na Evroviziju u proteklih nekoliko godina. Prvi put imamo i ubedljivog izvođača, i jako lepo upakovan vizuelni segment, i sjajnu, modernu pesmu koja zapravo ima potencijal da se sluša i van same Evrovizije. Hvala RTS-u što se konačno osmelio, i Tijani, što znam da nema šanse da nas obruka. 🙂

ZDRAVKO TRIVIĆ
I nakon već toliko vremena otkako je objavljena, ja i dalje nisam siguran kakav mi je odnos prema našoj pesmi. I izvođač i pesma su po mom mišljenju više nego korektni, ali na tome sve i ostaje. Možda prosto očekujem previše od naših predstavnika, pa konkretno i od Tijane, nešto više od „više nego korektno”. In too deep se u svakom smislu utapa u stil bar dvadesetak pesama ove godine. U tom smislu, mogla bi završiti recimo treća u finalu, ali i bez problema ostati u polufinalu. Ali to mi je od svega najmanje bitno. Nedostaje mi prepoznatljivost, nešto ličniji pečat, iako je sve odlično otpevano i isproducirano. Pri tom ne mislim na onu kvazi-etno-orijentalnu deonicu, koja, po mom mišljenju, nije dovoljno jak „začin”. S druge strane, drago mi je što smo izašli iz sopstvenog klišea i konačno, po prvi put, poslali nešto savremenijeg, pa i svetskog zvuka. Zato se iskreno nadam da će Tijana i In too deep ipak dopreti do srca evropske publike. Moje je tek okrznula, što je ipak dovoljno da svim srcem navijam za našu predstavnicu. Srećno u Kijevu!

SLOBODAN TODOROVIĆ
Ja ću biti konkretan i reći da Srbija prvi put od 2012. godine ima pesmu koja odgovara mom ukusu. Prvi put, čini mi se, imamo pesmu koja nije „Made in Serbia” i to se čuje, vidi, oseti bez ikakvog pogovora! Drago mi je što se RTS konačno osmelio da iskoči iz sopstvenog klišea u kojem se „davio” ranijih godina i ako nastavi ovim putem, želim i očekujem da postanemo u tom svetlu neka nova Belgija, Holandija ili Bugarska. Buđenje posle višegodišnjeg tavorenja! Žao mi je „patriJote”, ali vremena su se promenila! In too deep je tip numere koje se mogu čuti na radio-stanicama, VH1 i slično, savremena, sa odličnim tekstom i sigurnim izvođenjem, a opet ima vrlo diskretan „balkanski miris”. Naročito mi se dopada prelaz iz drugog u poslednji refren. Sve ovo daje i dosta prostora za efektan scenski nastup za koji se nadam da, za razliku od pesme, neće u vizuelnom smislu biti „Made in Serbia”. Očekujem ulazak u finale, ali plasmanom uopšte nisam opterećen.

Sutra: Iz mog ugla 2017 – REZIME

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …