AKTUELNO

I ove godine prenos Evrosonga u SAD. Kako izgledaju lažne probe? (VIDEO)

Još tri dana su ostala do početka zvaničnih proba za takmičenje u Kijevu. Trenutno su u toku tzv. lažne probe koje se odvijaju u jednoj improvizovanoj prostoriji, a o tome, kao i o novim vestima u vezi sa organizacijom i završnim pripremama zemalja možete čitati u novom izdanju „evrovizijskog potpurija”.

Kako izgledaju lažne probe?

Kao što smo već pisali, trenutno se u jednoj improvizovanoj prostoriji u Kijevu odvijaju lažne probe u kojima tamošnji srednjoškolci i lokalni muzičari izvode numere koje se nalaze u ovogodišnjoj konkurenciji, sa instrukcijski osmišljenim koreografijama od strane delegacijskih timova. Sve se to radi u cilju da bi kreativni tim uočio sve rediteljske nepravilnosti u nastupima, pa potom šalje javnim emiterima konačne režiserske ispravke, da bi delegacije saznale kako im izgleda krajnja verzija nastupa.

U priloženom reportažnom snimku možete videti kako se one odvijaju, a naravno i čuti neke od ovogodišnjih takmičarskih numera koje prate sam performans.

Grad Kijev odobrio dodatnih 860.000 evra za organizaciju

Uprava Grada Kijeva je pri raspodeljivanju novčanih sredstava za organizaciju Pesme Evrovizije već dodelila 650.000 evra koji su potrošeni za postavljanje novih sigurnosnih kamera u oblastima u kojima se održava takmičenje i organizaciju pratećih kulturno-umetničkih sadržaja.

Pre dva dana je odobreno još dodatnih 860.000 evra od kojih će većina sredstava biti upotrebljeno za pojačavanje bezbednosnih mera, a ostatak sredstava će biti iskorišteno za: postavljanje kontejnera (172.000 evra), angažman volontera pri pomoći u organizaciji (17.000 evra) i uređenje kijevske tvrđave (4.300 evra).

Ruslana u revijalnom programu finalne večeri

Poznato je da se određeno vreme na Evroviziji posveti specijalnim gostima iliti revijalnim nastupima. Naravno, i ove godine će biti takav slučaj. Ranije smo pisali o tome da će specijalni gosti finalne večeri biti prošlogodišnja pobednica Džamala i urbani alternativni sastav „Onuka”, poznatom po negovanju originalnog muzičkog pravca zvanom „folktronika”. I od početka se znalo da jedna zaista posebna gošća fali da bi revijalni program bio potpun.

U pitanju je Ruslana, prva ukrajinska, a ujedno i prva evrovizijska pobednica u novijoj eri takmičenja započetoj 2004. u Istanbulu, te će ona takođe biti deo programa finalne večeri.

Jasno je da nema potrebe zalaziti u njen dalji rad. Na svojoj Fejbuk stranici je potvrdila da će na finalnoj večeri premijerno izvesti svoj novi singl It’s magical. Iako još nije potvrđeno u kom će delu programa nastupiti, logikom se može zaključiti da će nastupiti na samom početku programa kako bi na najbolji način uvela publiku u čarobno veče, o čemu pesma govori.

I ove godine prenos takmičenja za Pesmu Evrovizije u Americi

Drugu godinu zaredom će američka televizija Logo TV prenositi takmičenje za Pesmu Evrovizije. Komentatori će biti Mišel Visaž i Ros Metjuz, a za razliku od prethodne godine, ove godine su ljudi s te televizije zaštitili i ekskluzivno pravo na prenos takmičenja preko interneta za građane SAD.

Ranije su od neevrovizijskih zemalja prenošenje takmičenja potvrdili i Kosovo, Kazahstan i Kina, pa će sa ovakvom publikom takmičenje i ove godine sigurno doprineti visokoj gledanosti, bez obzira na bojkot u Rusiji.

Nova evrovizijska veb-platforma za narednu sezonu

U nameri da naredna sezona prevaziđe sve prethodne, Evropska radiodifuzna unija je odlučila da u saradnji s marketinškom kompanijom „The Native Media Inc.” sklopi desetogodišnje partnerstvo. A prvi takav korak će biti kreiranje novog veb-portala pod nazivom Eurovision Fan House (srp. Kuća fanova Evrovizije) koji će startovati s radom na početku sezone 2017/2018.

Medijski direktor EBU, Žan Filip de Tender je tim povodom izjavio:

– Pesma Evrovizije je jedinstvena priča o uspehu. To je 60-godišnje muzičko takmičenje koje ujedinjuje gledaoce na svim platformama u više od 40 zemalja svakog maja. Kroz partnerstvo sa „The Natice Media Inc.” želimo da dopunimo naše postojeće kanale, nudeći više sadržaja koje će pratiti generacija tzv. milenijalsa, pritom se angažujući na polju Evrovizije tokom cele godine.

Osnivač i direktor kompanije „The Natice Media Inc.” Izabela Zepčik je izjavila:

– Izrada ovog silnog televizijskog produkta relevantnog za tzv. milenijalse je ono što je EFH kompanija. Srećni smo što imamo poverenje EBU za ovaj uzbudljiv novi poduhvat! Mi ćemo učiniti „Kuću fanova Evrovizije” kao zabavu za fanove, kao i samo finale.

Nove generacije, tzv. milenijalsi, biće oduševljeni ovim proizvodom jer, kako bi ovaj portal bio što zanimljiviji, na njemu će se naći sadržaji poput igrica, testa veštačke inteligencije i nove onlajn prodavnice. Osim što je vrlo zanimljivo, može biti i primamljivo i za stariju populaciju malim delom.

Više detalja o ovom projektu će biti poznato 1. maja.

Objavljen tim pratećih vokala za Brendana Marija i Nejtana Trenta

Svoj tim pratećih vokala je objavila i Irska. Brendanu Mariju će društvo na evrovizijskoj sceni tokom nastupa na drugoj polufinalnoj večeri 11. maja praviti ekipa od pet pratećih vokala. Od toga su u sastavu dve dame sa evrovizijskim iskustvom – Alison Vard Miler koja je pevala prateće vokale Rajanu Dolanu 2013. i Margot Deli koja je davne 1992. pevala prateće vokale pobednici Lindi Martin. Ostatak ove pune ekipe čine trojica muškaraca, kojima će ovo biti prvo evrovizijsko iskustvo: Grejem Keli, Džuls Edvards i Šejn Makdejd.

Njegov konkurent na sceni, Austrijanac Nejtan Trent, takođe će na sceni biti u društvu pratećih vokala, a reč je o Vinsentu Buenou, Florijanu Ficu i Heleni de Mertelere.

Objavljena verzija pesme On my way na slovenačkom

Pred odlazak u Kijev Omar Naber je obradovao publiku promotivnom verzijom pesme On my way snimljenom na maternjem jeziku. Javna prezentacija pesme se dogodila u emisiji „Slovenački pozdrav” na prvom programu nacionalne televizije. Tekst za slovenačku verziju pesme je napisao Žiga Pirnat, koji je bio zadužen i za aranžman obeju verzija ove numere.

Ranije je Omar najavio da će biti sam na sceni, a na taj korak se odlučio zbog toga da bi na najbolji način dočarao tematiku usamljenosti o kojoj pesma govori, te bi prateći vokali, po njegovom mišljenju, pokvarili ceo dojam.

A odabrao je i odeću koju će nositi u Kijevu. Biće obučen isto onako kako je bio obučen i na svom prvom evrovizijskom nastupu 2005. godine. U Kijev će otputovati u ponedeljak, nakon održane konferencije za štampu u Ljubljani.

Dvostruki platinasti tiraž za Dami Im

Dok se ovogodišnja takmičarska ekipa priprema za odlazak u Kijev, vicešampionka prošlogodišnjeg takmičenja u Stokholmu, Australijanka Dami Im se na svojoj „Fejsbuk” stranici pohvalila da je dobila dva priznanja: jednu „zlatnu ploču” za prodaju albuma „Carpenters Classic” i drugu „platinastu ploču” za prodaju singla s njenom prošlogodišnjom evrovizijskom numerom Sound of silence.

U opisu posta se zahvalila svakom ko je kupovao CD-ove ili poslušao pesmu na nekom od muzičkih streaming servisa, doprinevši tome da prodaja dostigne željeni uspeh, te joj takav uspeh zaista mnogo znači, dodavši da svojoj publici obećava nove pesme koje će se pojaviti uskoro.

„Carpenters Classic” je njen tribute album na kojem je snimila obrade pesama popularnog američkog vokalnog dueta „The Carpenters”. S njega su izbačena tri singla: (They long to be) Close to you, There’s kind of hush (all over the world) i Yesterday once more. Album je objavljen 22. aprila prethodne godine na tržištu Australije.

O evrovizijskoj numeri Sound of silence nema se šta više pričati jer je ta pesma postala veliki hit ne samo u Australiji, već i na celom evropskom kontinentu.

Poslušajte sve singlove sa „zlatnog” izdanja, a ujedno se prisetite i prošlogodišnjeg vicešampionskog evrovizijskog hita.

  • Close to you
  • There’s a kind of hush
  • Yesterday once more
  • Sound of silence

Pogledajte i:

Vaučeri za leto: Ovogodišnje zvezde Tijana, Joci i Demi imaju nešto za vas

Tri ovogodišnja evrovizijska predstavnika obradovala su nas svojom novom muzikom. Lepo je znati da se …