AKTUELNO

„Fly with me” iz mog ugla (Jermenija)

Poslednja objavljena pesma ovogodišnje Evrovizije, i ujedno poslednja za ocenjivanje u našoj rubrici „Iz mog ugla”, jeste jermenski kandidat Fly with me koju će u prvom polufinalu otpevati Arcvik Harutunjan.

Duga potraga za jermenskim predstavnikom krunisana je pobedom ove tridesettrogodišnje pevačice na nacionalnom izbornom takmičenju Depi Evratesil (srp. Na Evroviziju) koji je prvi put ustanovljen ove sezone i koji je nalik brojnim drugim programima za afirmaciju talenata.

Arcvik je rođena 29. oktobra 1984. godine. U svojoj petoj godini preselila se s roditeljima u Moskvu, gde je započela školovanje. Studirala je pedagogiju na državnom pedagoškom univerzitetu u Moskvi, na smeru logoped, ali je ljubav prema muzici uvek vukla ka toj umetnosti. U jednoj novogodišnjoj noći to je i poželela, „presekla”, napustila sve i posvetila se pevanju.

Od 2012. godine učestvovala je u dva šou-programa za talente, među kojima i The Voice of Russia, u kojem su je mnogi doživeli kao senzaciju. Širila je bazu fanova, snimala obrade poznatih pesama, nastupala na raznim lokalnim i međunarodnim festivalima, neprestano ulažući u sebe i svoj muzički izraz. Prošle godine je odlučila da se vrati u Jermeniju, a već od kraja leta prijavila se za učešće u pomenutom programu Depi Evratesil. Njen mentor je bio Esai Altunijan, predstavnik Jermenije na Evrosongu 2015. u sklopu vokalnog sastava „Genealogy”.

Kompozitori evrovizijske pesme Fly with me, koja je naknadno namenski pisana za Arcvik, jesu Lilit i Levon Navasardjan, koji su već radili evrovizijske numere za prethodne jermenske predstavnike: Arama Mp3 2014, Ivetu 2016. i Miku 2015. na Dečjoj Evroviziji. Tekstopisci su Avet Barsegjan, koji je bio jedan od autora jermenske pesme Jan-Jan 2009, te producent, TV komentator, umetnički direktor i član jermenske evrovizijske delegacije David Cerunjan.

Reč je o pesmi koja je inspirisana sloganom Celebrate Diversitiy pa se mogu čuti tradicionalni, etno-elementi, ne samo iz Jermenije, već i s drugih kontinenata.

Kao i prethodnih godina, i ove je Jermenija vrlo visoko kotirana na kladionicama, tako da se Fly with me na današnji dan nalazi na 7. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1984 

Na Evroviziji održanoj u Luksemburgu te 1984. godine nadmetalo se 19 zemalja, a čast da titulu pobednika odnese u svoju zemlju pripala je sastavu „Herrey’s” koji je izveo numeru Diggi-loo Diggy-ley. Predstavnici Jugoslavije, Vlado Kalember i Izolda Barudžija, zauzeli su neslavno 18. mesto, s pesmom Ciao amore.

Svetsku kinematografiju obeležili su prvi u nizu filmova „Policijska akademija”, zatim „Policajac s Beverli Hilsa”, „Transformersi”, „Isterivači duhova” i „Gremlini”. Na domaćem bioskopskom repertuaru bili su aktuelni kultni „Balkanski špijun” i „Varljivo leto ’68”. Na muzičkom nebu, događaj godine bio je prva dodela MTV nagrada na kojoj je Madona briljirala u izvođenju numere Like a virgin. Na našim prostorima, aktuelni su „Haustor”, „Azra” i „Bijelo dugme”, a debituje „Bajaga”.

U Sarajevu su održane Zimske olimpijske igre, a prvu medalju Jugoslaviji je doneo Jure Franko. S druge strane, olimpijada u Los Anđelesu Jugoslaviji donosi rekordnih 18 medalja.

Stiv Džobs predstavlja prvi Apple Macintosh, u Beogradu se rađa prva „beba iz epruvete”, a Lihtenštajn, kao poslednja država u Evropi konačno daje ženama pravo glasa, i to preko referenduma na kom su, pogađate, glasali samo muškarci.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Sudeći po prethodnim jermenskim pesmama, opet sam očekivao neki bum. Sve te najave, okasnela objava, kratki najavni delić pesme – stvorilo je naelektrisanu atmosferu. I ta naelektrisanost je trajala sve do 2. minuta pesme. Poslednji minut je sve ono što ne bi trebalo da bude. Drama i vika sa akcentom na dokazivanju njenih vokalnih mogućnosti, a pesma… Ko šiša pesmu i da na pravi način završi odličnu ideju. Šteta. Delovalo je moćno, mistično i artističko.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4+ 
Iako su ovu pesmu radili maheri koji stoje iza mog prošlogodišnjeg favorita Ivete Mukučjan, moram da priznam da su se ovaj put vratili korak unazad. Pesma Fly with me mi deluje kao mlađa sestra pesama Not alone i LoveWave, jer je dosta elemenata uzeto iz ovih pesama. Počnimo sa istočnjačkom mistikom u refrenu, pa „pričanjem priče” u pesmi, pa neuobičajenom instrumentalizacijom. Sviđa mi se zamisao, ali potreban mi je momenat kulminacije, neki bum u pesmi. Isto tako, osećam da je pesma mačji kašalj za Arcvik, jer znam da njen vokal krije mnogo više od ovoga. #jermenska_avangarda

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Gotovo jedina zemlja koja je odlučila da svoju pesmu ukrasi i etno-motivima, iako je i ova pesma modernog pop karaktera. Zvuči nekako egzotično i pomalo istočnjački. Što se vokala tiče, ni tu nema zamerki. Ono što meni lično smeta jeste svojevrsna agresivnost i napadnost u refrenu i naravno klišeiran tekst. Svakako, ova numera je pogodna za odličan scenski nastup i verujem da će se i igrati na tu kartu.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1- 
Arcvik je jedan fenomenalan vokal, ali imam utisak da je delegacija po mom mišljenju pogrešila u odabiru pesme. Da je to bila neka balada, mislim da bih bio ponosan, ali ovako nisam. Onaj početni a capella deo je obećavao neku bajku, ali kasnije, kada je uletela i instrumentaln pozadina, ta obećanja su se raspršila u vazduh. Ja ne znam šta bih još mogao napisati o njoj. Možda – kič, kič i 100 puta kič. Ivetina pesma je manje bila kičasta.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Uvrnuto. Daleko od toga da me zaista impresionira, ali postoji nešto u ovoj pesmi, njena himničnost ili energija, koja me ne ostavlja baš potpuno ravnodušnom. Na momente mi se dopada, na momente me nervira, sve ukupno – zlatna sredina. Ne znam čak ni šta bih menjala, a da ovu pesmu pretvorim u nešto što bih rado slušala svaki dan, ali možda je baš tu ključ jer – koliko pobedničkih evrovizijskih pesama zaista slušamo svakodnevno? 😉

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3- 
Prvih 30 sekundi pesme zvuči odlično, ali početničko uzbuđenje uskoro gotovo potpuno nestaje. Uprkos interesantnom ritmu i aranžmanu, drugi deo pesme mi zvuči nekako neiskreno i isforsirano. Ne prija mi nategnuta drama. Pri tom, nešto mi smeta u njenom glasu u visinama, kao stara vrata koja škripe na vetru. Šarke ponekad treba dobro podmazati, ali i celu ovu pesmu, kako bi dobila nekakav savremeniji karakter. Ovako je nekako ambiciozna, a nezgrapna za moj ukus.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4 
Ova je pesma bila više dobra zamisao, nego što je dobra realizacija. Ima veoma obećavajuć početak, strofe, prelaz u refren, a onda – onaj poslednji deo koji bi trebalo da je key change, kulminacija i završnica – uši mi para! Na sve to, njeni visoki tonovi su za moj pojam strašno piskavi, neprijatni. Rekao bih da je ovo jedina „pesma za gledanje” ove godine, a ne za slušanje, što vidim kao krupan nedostatak. Tri minuta će proći, bićemo zapanjeni efektima, i onda šta?

Prosečna ocena redakcije: 3,29
Prosečna ocena čitalaca: 4,25 (20 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,77

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 29. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …