AKTUELNO

„Beautiful mess” iz mog ugla (Bugarska)

Kristijan Kostov je poslednje imenovani predstavnik na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije. Njegova pesma zove se Beautiful mess i predstaviće je u drugom polufinalu 11. maja.

Kristijan je rođen 15. marta 2000. godine u Moskvi, što ga čini najmlađim učesnikom ovogodišnjeg takmičenja. On potiče iz mešovitog braka u kom mu je otac rodom iz Bugarske, a majka iz Kazahstana. Prvi javni nastup je zabeležio sa šest godina, dok se 2014. godine takmičio u ruskoj verziji šoua The Voice Kids, gde je stigao do finala pod mentorskom palicom evrovizijskog pobednika iz 2008. Dime Bilana. Posle je učestvovao u sezoni 2015/2016. bugarskog X Factora, gde je u finalu završio kao drugoplasirani. Potom je oktobra 2016. godine objavio svoj prvi singl Nisi za mene čija je engleska verzija You got me girl objavljena u januaru.

Kompoziciju je napisao isti tim autora koji je bio zadužen i za prošlogodišnju numeru Poli Genove. Reč je o sastavu SYMPHONIX INTERNATIONAL, koji čine Borislav Milanov, Sebastijan Arman i Joakim Bo Pešon. Ovo je treća pesma Borislava Milanova koja će se čuti u Kijevu, budući da je uradio numere za našu Tijanu Bogićević i makedonsku predstavnicu Janu Burčesku. Sve troje će se takmičiti u drugom polufinalu 11. maja, s tim što će se Kristijan naći u drugoj polovini učesnika te večeri.

Beautiful mess je moćna dark-pop balada u kojoj su do izražaja došle Kristijanove vokalne mogućnosti. Urađen je i promotivni video-spot koji prati tematiku pesme. Lajt-motiv je nepodiva ljubav, koja odoleva svim nedaćama i izazovima pred kojima se dvoje mogu naći.

Bugarska je veoma visoko pozicionirana na kladionicama – na današnji dan, kao i prethodnih sedmica, nalazi se na 2. mestu, odmah iza glavnog favorita, Italijana Frančeska Gabanija (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2000 

Čak devet gradova je 2000. godine, u osvitu novog veka i milenijuma, dobilo naziv Evropske prestonice kulture: Avinjon (Francuska), Bergen (Norveška), Bolonja (Italija), Brisel (Belgija), Helsinki (Finska), Krakov (Poljska), Rejkjavik (Island), Prag (Češka) i Santjago de Kampostela (Španija).

Desetine miliona korisnika PC računara širom sveta napao je 5. maja „virus ljubavi” („ILOVEYOU”). Lanac „ljubavnih” poruka započeo je u glavnom gradu Filipina, Manili.

Muzej „Tejt Modern” (Tate Modern), nacionalna galerija moderne umetnosti u Londonu, zvanično je otvoren 12. maja nakon rekonstrukcije nekadašnje elektrane na samoj obali Temze.

Osnivač „Majkrosofta” Bil Gejts napustio je direktrosku funkciju, Vladimir Putin izabran je za drugog predsednika Rusije, u Barencovom moru potonula je ruska nuklearna podmornica Kursk, posle dve eksplozije uzrokovane kvarom, u kojoj je poginulo svih 118 članova posade.

Na olimpijskim igrama u Sidneju, odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju, a u Škotskoj su se venčali ženska pop ikona Madona i britanski režiser Gaj Riči.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Priznajem da je u početku nisam mirisao. Delovala mi je obično, bez emocija, dosadno. No, sa svakim slušanjem dokazivao sam sebi da pesma nije loša, štaviše odlična je. Kristijan je sjajan mladi pevač i dok ga slušam neodoljivo me asocira na australijsku pesmu. Poredivši te dve pesme, jedino tako sam mogao da odlučim koju ocenu da joj dam. Ova ima sve što ima, sjajnog pevača, pristupačan mlađoj publici, reči su takođe dobre, čak ima i jedan mali začin u vidu instrumenta koji ide u muzičkoj pozadini, a koji me podseća na Bugarsku. Ali… Australija me privuče da je poslušam, ovo ne.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Verujem da je užasno teško bilo naći pravog naslednika Poli Genove, ali isto tako verujem da su Bugari napravili još jedan odličan izbor. Ovaj dečkić ima toliko zreo glas koji je potpuno dorastao ovakvoj tematici i, uopšte, ovakvoj pesmi. Veoma dirljivo, srceparajuće i nežno. Kako on samo prelazi iz jednog manira pevanja u drugi… Fascinantno. Sve je ovo spakovano u jedan izuzetno artistički spot, što nam verovatno govori dosta o tome šta nas čeka u Kijevu. #čuti_emociju

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Na mlađima svet ostaje, i čini se da je to čista istina, kada je ovogodišnja Evrovizija u pitanju. Ovih nekoliko dečaka s divnim glasovima već sada zvuče kao svetske zvezde. Jedan od njih je i Kristijan. Jedna od najlepših i najemotivnijih ovogodišnjih balada ulepšana je predivnim vokalom. Zaista, što bi se reklo, zvuči svetski. Bugarska ima velike šanse da nadmaši prošlogodišnji rezultat i definitivno spade u krug zemalja koje su ozbiljnije shvatile ovo takmičenje u poslednjih nekoliko godina. Prijatno, milozvučno i melanholično.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
U početku sam strahovao za mogućnost da pošalju nekog izvođača koji zastupa njihov tradicionalni melos, ali kasnije sam uvideo da Bugarska ima i boljih stvari da ponudi za Evroviziju. Ovogodišnjim proizvodom sam zaista zadovoljan i ovo je u poređenju s pesmama Jane iz Makedonije i naše Tijane ubedljivo najbolje izdanje Borislava Milanova u konkurenciji ovogodišnjih pesama. U pesmi peva da je ljubav nedodirljiva, ali kontrastno tome je finale za Bugare i ovaj put dodirljiva stvar.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Mnogo mi se dopada način na koji Kristijan izvodi ovu pesmu. Svedeno, sofisticirano, emotivno, moderno. Nalazim mnogo sličnosti između australijske i ove pesme, ali bih malu prednost ipak dala Australiji, iako, bez sumnje, smatram ovu numeru jednako kvalitetnom. Iako nije moj favorit, ne bi mi smetalo da se Bugarska nađe u TOP 10, s obzirom na to da je sve u vezi sa ovom pesmom urađeno jako lepo i sa stilom.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5 
Sasvim fina stvar i vrlo prijatno iznenađenje za mene. Naročito mi se dopada nostalgična i melanholična atmosfera pesme, te zaista odličnan sklad muzike i Kristijanovog glasa. Interpretacija je gotovo besprekorna, divno iznijansirana, emotivna. Svaka člast! Dopada mi se i što je pesma instrumentalno gotovo ogoljena i svedena, što doprinosi stegnutoj dramatičnosti. Pesma me baca u stanje neke prijatne tenzije.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5- 
Ne bih bio iznenađen da ova numera na kraju i pobedi jer, poput australijske, ima neku univerzalnu, ujednačenu, radiofoničnu prijemčivost. Izvođač, pesma, video-spot, planova za scenski nastup – sve to govori koliko su se Bugari osvestili i pronašli pravi put za uspeh. Govori i koliko su neophodni jasna ideja i cilj. Ovde nije reč tek o još jednoj svetski isproduciranoj pesmi. Ona ima i neki poseban istočnjački miris koji se „lepi” i prodire u svaku poru. Ipak, ja sam na Ajzajinoj strani u ovom „duelu”.

Prosečna ocena redakcije: 4,71
Prosečna ocena čitalaca: 4,35 (26 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,53

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 28. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …