AKTUELNO

„Flame is burning” iz mog ugla (Rusija)

Ruska pevačica Julija Samojlova trebalo je da se takmiči u ukrajinskoj prestonici s pesmom Flame is burning. Ipak, zbog kršenja ukrajinskog zakona i problema između Rusije i Ukrajine nastalih zbog ruske aneksije Krima, Juliji je onemogućeno da dođe u Kijev.

Iza Julije stoji jedna teška životna priča. Rođena je 1989. godine u gradu Uhta u autonomnoj Republici Komiji, a od detinjstva joj je onemogućeno kretanje. Naime, rođena je kao zdravo dete, ali je posle vakcinacije prestala da ustaje na noge. Sa 13 godina joj je dijagnostikovana spinalna Verding-Hofmanova mišićna atrofija, zbog čega koristi invalidska kolica.

Bolest po običaju nikada ne sprečava snove u bavljenju muzikom, pa tako ni njene, te je kao i većina ovogodišnjih učesnika, karijeru započela u šou-programima za mlade pevače – i to u ruskoj verziji X Factora 2013. godine, gde je učešće završila kao drugoplasirana u finalu pod mentorstvom legendarne ruske pevačice i evrovizijske učesnice iz 1997. Ale Pugačove. Njeno učešće u tom šouu je ostalo upamćeno po tome što izvedbom pobedničke Molitve nikog nije ostavila ravnodušnim. Da je prijateljska veza između nje i Ale zaista jaka, govori i činjenica da je posle učešća u tom šouu dobila njeno priznanje „Zlatna zvezda”.

U svoju biografiju je upisala i učešće na svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine. Pored toga što peva, ona i piše pesme i ostvarivala je pobede na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Autori pesme Flame is burnig su Leonid Gutkin, Nati Nimrodi i Arje Burštajn. Leonid Gutkin iza sebe ima evrovizijskog iskustva, budući da je napisao ruske pesme iz 2013. i 2015. Zanimljivo je pak da je ruski „Kanal 1”, nacionalna televizija koja je ove godine bila odgovorna za selekciju, predstavnika i pesmu obelodanila 12 sati pre isteka roka za konačnu prijavu.

Budući da je naša redakcija o temi (ne)učešća Rusije u Kijevu izdašno pisala u odvojenim tekstovima, a želeći da ispoštujemo sve učesnike u ovoj rubrici, kao što smo uradili i prošle godine u slučaju Rumunije, srdačno vas molimo da se u vašim komentarima držite isključivo muzike i pesme! Bilo koji komentar koji bude sadržao političku konotaciju i time izazvao provokaciju, biće uklonjen. Tema će biti zatvorena za diskusiju, a uvažiće se samo prosečna ocena redakcije.

 Vremeplov | 1989 

U istorijskim arhivima 1989. godina ostaće sačuvana kao godina prekretnica na političko-društvenom polju. Osim pada komunizma, rušenja Berlinskog zida, pamtiće se i Devetoaprilska tragedija, takođe poznata i pod nazivima Masakr u Tbilisiju i Tbiliska tragedija, koja se odnosi na događaje od 9. aprila 1989. godine u Tbilisiju, tada u Gruzijskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Sovjetska armija ugušila je antisovjetsku demonstraciju, ubivši 20 i ranivši hiljade ljudi, pa se 9. april obeležava kao Dan nacionalnog jedinstva i državni je praznik.

U maju te godine je Mađarska otvorila granicu prema Austriji, što su bile prve najave pada Gvozdene zavese, a već u septembru je otvorila granicu prema Zapadu i dopustila odlazak oko 7.000 izbeglica iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku. I u poljskom parlamentu prihvaćena je vlada jednog od lidera pokreta Solidarnost Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj. Predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku osuđen je na smrt i streljan 25. decembra, što je značilo i okončanje surove vladavine komunizma u ovoj državi.

I kineske vlasti su početkom juna 1989. rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini fatvom je naredio smrtnu kaznu za engleskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija zbog dela „Satanski stihovi”, koje je u Iranu ocenjeno kao uvreda islama.

Posle 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade „Vojadžer 2” dospeo je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tela.

Veliki umovi i umetnici 20. veka napustili su nas 1989. godine: Salvador Dali, Lorens Olivije, Semjuel Beket, Mira Trailović, Oskar Davičo, Danilo Kiš…

Posle koncerta u Derventi 15. marta, raspala se jugoslovenska grupa „Bijelo dugme”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Nemam šta puno reći o pesmi. Izvođaču se divim, na svemu. Verujem da je na osnovu njenih vokalnih mogućnosti zaslužila mnogo bolju i zahtevniju pesmu, iole modernu. Ovo se zove zastarela, dosadna, bez emocija, sklepana pesma. Sklepana za pet minuta. Da nije Rusije, da nije izvođača, pesma bi bila ravna kao daska. Ovako privlači pažnju na razne načine. Međutim, moju pažnju nije skrenula. Slušao sam je samo kada sam morao, kao sada.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4- 
Čini mi se da je Julija bila savršen izbor za Rusiju, ali u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Ovo je onaj tip ruskih balada koji volim. Jeste tu kliše tekst, ali muzika nosi neobičnu setu, sličnu onoj iz pesme sestara Tolmačov od pre tri godine. I više mi se sviđa strofa nego refren. Sve u svemu fino, ali po milioniti put viđeno. Da učestvuje na Pesmi Evrovizije, prošla bi u finale i tamo završila negde oko 20. mesta. #more_balada

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Čitava ova politička prepirka između Rusije i Ukrajine je ogavna, a kako se takve stvari mirno rešavaju pokazala je upravo Srbija 2008. godine. Elem, ova ruska pesma je pop baladica koja bi dobro prošla pre, recimo, desetak godina. Nekako je malo izgubljena u vremenu. Vokalno pristojno zvuči, ali mi pomalo smeta Julijin izgovor engleskog. Nema ovde ničega preterano lošeg, slušljivo je, prijatno, ali je to moglo i mnogo bolje. Ako se Julija zaista bude takmičila sledeće godine, nadam se da će dobiti bolju pesmu.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Ne znam kako će drugi reagovati, ali moje mišljenje je da prema osobama sa invaliditetom ili nekim mentalnim oštećenjem uvek treba imati poštovanja jer sve što oni odrade to urade sa savršenstvom i onda na njih niko nema zamerku. Ona kao takva osoba može ravnopravno da se takmiči sa svima, kako bi pokazala svoj talenat pa su se ona i njen tim potrudili oko ove pesme vrlo dobro. Bez obzira na sve – svi učesnici i sve osobe su ravnopravne.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
I pre nego što sam obratila pažnju na čitav taj politički kontekst koji nema šanse da zaobiđe Evroviziju iz godine u godinu, od ove pesme mi je bilo malo mukica. Prepatetično, premekano, pre, ne znam, šta god. Smeta mi njen izgovor i njena boja glasa. A onda se desi i sva ta politička zbrka i utisak se dodatno pokvari… Tužno mi je. Tužno je što se od Evrovizije pravi politički poligon i što je ova devojka na neki način ispala žrtva tih nesrećnih okolnosti.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 1+ 
Rusi su majstori patetike na evrovizijskoj sceni, ali ovog puta su, po mom mišljenju, preterali. Nažalost nećemo Juliju gledati ove godine, i to je za svaku pogrdu. Sramota! Jasno je na koju se kartu ovde igralo, ali pesma je jednostavno neinventivna i staromodna, poput holandske. Nadam se da je svima jasna razlika između saosećajnosti i muzičkog ukusa. Ova pesma prosto ostavlja bljutav ukus u mojim ustima.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Da ovo nije evrovizijska pesma, da je ovo kompozicija bez ikakvog takmičarskog potencijala, jasno je valjda i vrapcima na grani. Jedna Rusija, posle onakvih „konfekcijskih” produkcija i čudesa, na Evrosong pošalje pesmu prigodnu jedino za školsku priredbu. Pa – u najmanju ruku je sumnjivo. Neću ništa novo reći, što već neke moje kolege nisu. Dodao bih i da meni zvuči krajnje nedovršeno. I opet – do zla boga patetično. Žalosno.

Prosečna ocena redakcije: 2,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,30 (20 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 3,00

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …