AKTUELNO

„Spirit of the night” iz mog ugla (San Marino)

Valentina Moneta, trostruka predstavnica San Marina, vratila se četvrti put na evrovizijsku scenu, ovog puta u duetu sa američkim pevačem i kompozitorom Džimijem Vilsonom. Oni će u drugom polufinalu 11. maja pevati disko-pop pesmu Spirit of the night.

Evrovizijski fanovi vrlo dobro se sećaju Valentine – 2012, 2013. i 2014. predstavljala je San Marino na Evrosongu, uspevši da se plasira u evrovizijsko finale tek u potonjem pokušaju, u Kopenhagenu, što je bio jedini „izlet” najmanje evropske države.

Rođena je 1. marta 1975. godine u San Marinu. Tu je provela svoje detinjstvo, ali i stekla osnovno i srednje obrazovanje. U Riminiju je diplomirala na umetničkoj školi „Giovanni da Rimini”. Još rano je otkrila ljubav prema muzici. Neumorno slušajući različite muzičke stilove, formirala je svoj specifičan muzički ukus. Iako nema akademsko poreklo, studirala je klavir i pevanje, dostižući visok profesionalni nivo.

Počev od 1995. godine započinje saradnju s lokalnim muzičarima. Postaje svestran pevač s velikim talentom za improvizaciju; njen glas je raznobojan, pogodan za razne muzičke stilove od džeza, preko soula i R’n’B, do popa. Njena umetnička strana pružila joj je mogućnost da stiče iskustvo kao pevač, ali i kao glumica i voditelj – čak je komponovala muziku i pisala tekstove za svoj prvi solo album „Il mio gioco preferito”. Te 1995. godine započela je avanturu u svom prvom bendu „Tiberio”, a potom i u sastavu „Parafunky”. Bila je deo grupe „2Black”, a formirala je i ženski vokalni duo „Harem’B”.

Džimi Vilson je pop-bluz pevač i dolazi iz Detroita (SAD). Do sada je nastupao s velikim svetskim zvezdama poput Sila, Lajonela Ričija, sastava „The Weather Girls” i Di-džej Boba.

Ne bi trebalo da bude iznenađenje ni to što je nemački evrovizijski veteran Ralf Zigel, koji je pisao i prethodne Valentinine pesme, kompozitor i producent Spirit of the night. Njegov najnoviji evrovizijski poduhvat ne kotira se dobro na kladionicama – na današnji dan se nalazi na poslednjem, 42. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1975 

Ova godina se može istaći po tome što je svetski popularna rok grupa „Queen” objavila jedan od svojih najvećih i najepohalnijih hitova – pesmu Bohemian rhapsody. Pesmu je komponovao Fredi Merkjuri za album grupe koji je nosio naziv „A Night at the Opera”. Pesma se analitički može podeliti na: uvod, baladični segment, operski prelaz, hard-rok deo i koda deo. Kompozicija se može svrstati u žanr progresivnog roka, a za ono vreme to je bio najskuplji singl do tada. Bohemian rhapsody je bila na prvom mestu top-lista u „rodnom” Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Belgiji, Kanadi, Holandiji i na Novom Zelandu. I dan danas je ova pesma rado slušana i rado predstavljana kao simbol određenih generacija.

Ove godine je američki šahista Bobi Fišer odbio šahovsku partiju protiv Anatolija Karpova prilikom finala svetskog šahovskog šampionata. Razlog tome je odbijanje Fišerovih zahteva za odbranu titule od strane Svetske šahovske federacije. Ovim potezom je Fišer automatski zlatnu medalju ustupio Sovjetu Anatoliju Karpovu, još jednoj u nizu šahovskoj legendi.

Stiven Spilberg je 1975. godine premijerno prikazao svoj novi projekat – natprirodni horor film „Jaws” (srp. Čeljusti). Film je rađen po uzoru na istoimenu knjigu Pitera Benčlija. Reč je o grupi ljudi koja se bori s gigantskom belom ajkulom, veoma krvoločnom i nimalo prijateljski nastrojenom. Ovaj američki horor je ostao upamćen kao prvi američki „blokbaster”. Devet miliona američkih dolara je uloženo u sam film, a vratilo se rekordnih 470! Spilbergov film je dugo nosio titulu „najodvratnijeg filma”, a kasnije su usledila još tri nastavka ove horor priče.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 2 
Evo jedne lekcije iz poznavanja Pesme Evrovizije – u celokupnoj istoriji takmičenja samo su dva izvođača učestvovala četiri puta: Fud Lekler (Belgija) ’56, ’58, ’60. i ’62 i Piter, Su, Mark (Švajcarska) ’71, ’76, ’79. i ’81. A sad bubnjevi! Bambamabam! Ulazak u istoriju! Treća osoba kojoj je to pošlo za rukom (gle čuda, brojne li nacije) Valentina Moneta (San Marino) 2012, 2013, 2014. i 2017. Bravo! Sve ostalo je besmisleno komentarisati kad je i pesma zajedno sa autorom zaglavljena u prošlom veku i deluje upravo kao pesme ranije spomenutih imena.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2+ 
Ne, oni nisu realni. Da li su poslali Valentinu Monetu po četvrti put? S obzirom da je ona najuspešniji sanmarinežanski predstavnik, nije smela ovo sebi da dozvoli. Ovako se ne vraća na Evroviziju, pogotovo ne posle onog remek-dela od pesme iz 2014. godine. Džimi je tu više kao prilepak i prateći vokal, kao da bi bolje dočarao tu hemiju između dvoje zaljubljenih u diskaću. Neću da lažem, tera me na igru. Ali, kada je reč o ozbiljnoj analizi pesme, ne mogu biti mnogo subjektivan i darežljiv. #zastarelo

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4- 
Valentina uzvraća udarac! Šalu na stranu, zaista, ova žena je postala svojevrsna reklama i oznaka prepoznatljivosti ove malene zemlje. U ovoj novoj evrovizijskoj epizodi Valentina ima i pojačanje. Pristojno je ovo. Pesma zvuči kao recimo numera iz 80-ih godina, nešto što bi se moglo čuti i u filmovima iz tog perioda. Nije ovo ništa preterano originalno, vokali solidno zvuče, može pomalo i da se đuska uz ovo – i to bi bilo to. Ali, ako pogledamo dve prethodne pesme iz ove zemlje, ovo je civilizacijski pomak.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1 
Najneozbiljnija zemlja učesnica do sada i ovaj put krajnje neozbiljno shvata ceo ovaj zadatak. Da li imaju u ponudi nekog drugog pevača iz svoje zemlje sem Valentine? Pa mislim, mogli su da angažuju nekog pevača iz Italije, kada nemaju puno svojih zvezda. Uz dužno poštovanje prema svemu što je kompozitor ove numere Ralf Zigel doneo za ovo takmičenje prethodnih godina, a i decenija, mislim da bi mu bio red da se konačno penzioniše i prepusti mlađima neke sveže ideje.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 2- 
O, majko rođena, ima li ova žena život van Evrovizije, aman?! Da bar donese nešto stvarno dobro, pa i da razumem… S jedne strane, da nije Džimija, ovo bi bila apsolutna propast, što se mene tiče. S druge strane, čemu, bre, ova, elektro-pop tuc-tuc reinkarnacija Abba-e? Treće, ako već ne znate engleski dovoljno da ne vrtite frazu „spirit of the night” dva i po od tri minuta, molim vas, pevajte na maternjem. Samo zbog Džimija, čiji mi je glas jedina svetla tačka u ovoj pesmi, neću dati keca.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Čuli smo Valentinu u svakakvim varijantama i stilovima, od tipičnog popa do simfonijski obojenih kancona, ali još ne u disko-pop-dens izdanju. Svestrano i eklektično, nema šta, ali gde je tu identitet? Pesma nažalost zvuči neverovatno bajato, uprkos generalno dobrom ritmu i pozitivnoj atmosferi. Nisam ni sam više siguran da li da Valentinino učešće okarakterišem kao nešto žalosno ili prosto briljantno.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Disko muzika je jedan od mojih najomiljenijih žanrova, ali zbog ovakvih uradaka, poput San Marina i Crne Gore, dođe mi da se stidim pred drugima da to i kažem! I zapravo, ova namerna, ciljana, besramna produkcijska jeftinoća, razlog je što će mnogi Evrosong ponovo okarakterisati kao platformu šarlatanske muzike. Ovo deluje vrlo ustajalo, pregaženo… Ovo se već graniči s bezobrazlukom i uvredom.

Prosečna ocena redakcije: 2,00
Prosečna ocena čitalaca: 2,74 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,37

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 26. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …