AKTUELNO

Dobra promocija srpske pesme van granica naše zemlje

Predstavnica Srbije na Evrosongu Tijana Bogićević od dana objavljivanja evrovizijske pesme In too deep uspešno je promovisala numeru i van granice Srbije, a Radio-televizija Srbije, kao član Evropske radiodifuzne unije i ekskluzivni nosilac prava izbora evrovizijskog predstavnika, načinio je pomak unapred u odnosu na prethodne godine.

Kako je već poznato, internu odluku o srpskoj predstavnici doneli su urednici Muzičke redakcije RTS-a, a iskusan i uspešan međunarodni tim autora, koji čine muzički producenti, kompozitori i osnivači sastava SYMPHONIX INTERNATIONAL, napisali su evrovizijsku pesmu In too deep, koju će Tijana izvesti 11. maja na otvaranju druge polufinalne večeri.

Uprkos višemesečnoj ćutnji u nacionalnom emiteru, krajnji ishod i „paket” za Kijev eliminisali su nezadovoljstvo drugih medija i saradnika, pa se stiče utisak da je RTS brižljivije i s većom pažnjom pristupio ovogodišnjoj selekciji i ponudi za Evropu.

Osim profesionalnog video-spota, koji u evrovizijskoj istoriji Srbije nismo imali često prilike da gledamo, srpska muzička reprezentacija posvetila se i jačoj promociji izvođača i pesme, pa je tako Tijana putovala na tri velika promotivna predevrovizijska događaja, koji su održani u Izraelu, Holandiji i Španiji.

Izrael zove Tijanu

Prva stanica na promotivnoj turneji van granica naše zemlje bio je Izrael. Israel Calling 2017 bila je manifestacija koja je okupila čak 28 učesnika, a zbog višednevnog trajanja, kao i pratećih događaja, simbolično je nazvana „malom Evrovizijom”.

Turneja u Izraelu je trajala od 3. do 6. aprila, a da su se organizatori zaista potrudili, dokaz su brojni prateći sadržaji na kojim su učestvovali ovogodišnji evrovizijski predstavnici. Svečani prijem i „crveni tepih”, obilazak Jerusalima, Tel Aviva, Herclije, velika konferencija za medije, te glavni događaj – koncert u klubu „Teatar” – i sve to u prisustvu brojnih domaćih i inostranih novinara, bili su deo ove promotivne kampanje za većinu ovogodišnjih predstavnika. Dobrodošlicu je srpskoj delegaciji i Tijani poželeo i Milutin Stanojević, ambasador Republike Srbije u Izraelu.

Tijana je na pres-konferenciji istakla da je u Srbiji gledanje Evrosonga tradicija i da se uglavnom gleda porodično.

„Iako svi kažu da baš i ne prate Pesmu Evrovizije, kad dođe ta subota, svi su tu. Oduvek sam gledala, volim Evrosong. Jako sam srećna što učestvujem ove godine na izboru”, rekla je Tijana, pročitavši svojih deset želja, koje su bile deo protokola. Neke od njih su da poseti sva svetska čuda, da postane milioner od sopstvenog biznisa, da peva zauvek s najboljim muzičarima na svetu, da se ostvari u ulozi majke barem jednom, da nikada ne dozvoli da joj posao preuzme život, da uvek ima inspiraciju…

Organizatori manifestacije Israel Calling su se potrudili da poseta Izraelu bude nezaboravna i da se svako od prisutnih predstavnika ovogodišnjeg Evrosonga oseti veoma važnim u ova tri dana. I ove godine su učesnici posetili Predsedničku šumu, gde je svako od njih zasadio po jednu sadnicu pored zastave svoje zemlje, a sve to u sklopu 115. godišnjice Jevrejskog nacionalnog fonda.

Naime, Izrael se suočava s požarima svake godine i u njima strada veliki broj stabala. Na ovaj način oni vrše pošumljavanje i proširuju „Evrovizijsku šumu” u kojoj je naša prošlogodišnja predstavnica Sanja Vučić takođe imala priliku da posadi drvo.

Koncert u klubu „Teatar” bio je za Tijanu prvo uživo izvođenje evrovizijske numere, a sudeći po ovacijama koje je dobila, obožavaoci Evrosonga su je sjajno prihvatili.

Fanovi u Amsterdamu horski pevali In too deep

Sledeća evrovizijska stanica za našu predstavnicu bio je Amsterdam, glavni grad Holandije, u kojem se održava najmasovniji predevrovizijski događaj Eurovision in Concert i koji se smatra generalnom probom za sve takmičare.

Ove godine se u prestonici „Zemlje lala” okupilo čak 35 ovogodišnjih učesnika Evrosonga, što je rekordan broj od 2009. godine, kada se događaj spontano prvi put organizovao. Eurovision in Concert je važan i zbog toga što, osim velikog broja učesnika, okupi i najveći broj predstavnika medija.

Svim učesnicima dobrodošlicu je poželeo holandski ministar za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Lilijan Ploumen.

Centralni događaj održao se u dupke punoj dvorani „Melkveg”, a o značaju i popularnosti ove manifestacija govori podatak da su sve ulaznice rasprodate za manje od 30 minuta!

Tijana Bogićević je nastupila pretposlednja – 34. po redu. I amsterdamsku publiku osvojila je svojim glasom i energijom, a evrovizijski fanovi veći deo pesme In to deep su horski pevali s našom predstavnicom i ispratili je sa scene gromoglasni aplauzom.

Još jednom se pokazalo da je druženje u Amsterdamu uvertira za spektakl koji se očekuje u Kijevu te se s razlogom naziva i „Evrovizija pred Evroviziju”.

Tijana na nacionalnoj televiziji Španije

Završna stanica za Tijanu Bogićević bila je prestonica Španije. Organizatori događaja EsPreEurovision Party okupili su u Madridu predstavnike 23 zemlje učesnice.

U fokusu Tijaninog boravka u Madridu bio je koncert u klubu „La Riviera”, gde je pred brojnim španskim obožavaocima otpevala uživo svoju pesmu. Koncertu je prethodio hod po „crvenom tepihu”, intervjui i fotografisanje sa obožavaocima.

Tijana je 18. aprila bila gost španske nacionalne televizije RTVE u šou-programu čiji je domaćin bio Manel Navaro, predstavnik Španije. Ona je govorila o sebi, svojoj pesmi, iskustvu s prethodnog učešća na Pesmi Evrovizije 2011, a s Manelom je izvela refren njegove pesme Do it for your lover. Pored Tijane, u šou-programu su učestvovali i predstavnici Portugalije i Finske.

Raspored proba i konferencija za medija

Tijana Bogićević će sa evrovizijskom delegacijom Srbije otputovati u Kijev poslednjeg vikenda u aprilu. Tamo je čekaju naporne dve sedmice, delom radne, a delom „paradne”.

Preliminarni raspored proba i susreta s novinarima izgleda ovako:

  • 2. maj, 09.00 – 9.30 | prva tehnička proba
  • 2. maj, 11.20 – 11.40 | susret s novinarima
  • 5. maj, 10.15 – 10.35 | druga tehnička proba
  • 5. maj, 11.20 – 11.40 | pres-konferencija
  • 10. maj, 15.00 – 17.25 | 1. generalna proba drugog polufinala
  • 10. maj, 21.00 – 23.10 | 2. generalna proba drugog polufinala (glasanje žirija)
  • 11. maj, 15.00 – 17.10 | 3. generalna proba drugog polufinala
  • 11. maj, 21.00 – 23.10 | drugo polufinale, takmičarsko veče

O ovim događajima će vas naša redakcija redovno izveštavati.

Pogledajte i:

Dečja Evrovizija: Prva Janina i Irinina proba (VIDEO)

Predstavnica Srbije na dečjem Evrosongu u Tbilisiju imale su uspešnu prvi tehničku probu. Irina i …