AKTUELNO

„Paper” iz mog ugla (Island)

Višestruko nagrađivana pevačica i kompozitorka, jedno od najpopularnijih lica na Islandu koje je steklo i svetsku afirmaciju, predstavljaće Island ove godine u Kijevu. Reč je o Svali Bjergvinsdoutir koja je pobedila na nacionalnom izbornom takmičenju Söngvakeppnin s numerom Paper.

Svala je, od svog pojavljivanja, imala veliki uticaj na muzičku scenu Islanda i ima nebrojeno mnogo hitova. Njen munjeviti uspeh privukao je pažnju svetskih producenata, pa je 1999. godine sklopila ugovor sa izdavačkom kućom EMI u SAD, što je bio veliki „bum” tada u njenoj zemlji, budući da niko pre nije ostvario takav uspeh. Dve godine kasnije proslavila ju je pesma The real me koja je dospela među 30 pesama Bilbordove liste hitova u SAD, što joj je omogućilo da pronađe mesto u muzičkom svetu i kao kompozitor i tekstopisac.

Imala je u jednom periodu i svoj bend „Steed Lord” s kojim je ostvarila međunarodni uspeh, pa se u tom periodu beleže brojni rasprodati koncerti u svetu te nastupi na velikim događajima pred više od 50.000 ljudi.

Svala je i sudija u islandskoj verziji šoua The Voice. Zanimljivo je da je bije glas i modne ikone, budući da je 2007. godine kreirala modnu liniju za poznatu kompaniju H&M.

Evrovizijska pesma Paper govori o suočavanju s teškoćama u životu i njihovom prevazilaženju. Na današnji dan se na kladionicama nalazi na 24. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1977 

Pre 40 godina svet su obeležili događaji koji su postali deo opšteg obrazovanja i informisanosti. Na političko-društvenoj sceni ostalo je zapamćeno da je Španija održala prve demokratske izbore nakon smrti diktatora Franka, a Džimi Karter je nasledio Džeralda Forda na mestu predsednika SAD. Jugoslovenski premijer Džemal Bijedić poginuo je u avionskoj nesreći u BiH februara te godine, a još jedna avio-nesreća dogodila se u martu – u najtežem udesu u istoriji vazduhoplovstva do tada, poginula su 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva „boinga 747”, holandske kompanije KLM i američke Pan-Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife na Kanarskim ostrvima. Rumuniju je pogodio razoran zemljotres u kojem je stradalo više od 1.500 ljudi, a Njujork je zbog pada elektro-sistema ostao 25 sati bez struje pa su usledile pljačke, razbojništva, neredi i slično…

Lepše vesti dolaze iz svetskog šou-biznisa. Grupa „The Clash” je objavila svoj prvi album, a film „Zvezdani ratovi” imao je premijeru u SAD. Jugoslovenska grupa „Bijelo dugme” održala je antologijski koncert kod Hajdučke česme na beogradskom Košutnjaku.

U aprilu 1977, u Njujorku, otvorena je čuvena diskoteka „Studio 54”, jedan od najpoznatijih noćnih klubova u svetu, nastao na vrhuncu disko-ere. Diskoteka je okupljala sam „krem” svetskog džet-seta tog vremena, a pored toga, ostala je upamćena i po brojnim kontroverzama i bahanalijama tadašnjih zvezda. Zatvorena je 1986. godine, a danas se na tom mestu nalazi teatar Brodvej.

Drugo antologijsko zdanje, ali na našim prostorima, takođe je otvoreno 1977. godine. Reč je o popularnom Centru „Sava”, velikom kongresnom, kulturnom i poslovnom objektu koji je namenjen za raznovrsne multifunkcionalne aktivnosti. „Sava” centar je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: OEBS, Godišnji sastanci MMF i Svetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, Generalna skupština UNESKO, 9. Samit nesvrstanih. Ovaj objekat je takođe bio domaćin i mnogih značajnih umetničkih programa i ugostio je velike umetnike, kao što su: Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B. B. King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar, Okazu filharmonijski orkestar i mnogi drugi. U njemu su takođe održani i selekcioni festivali za učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije, a 2008. godine, kada se Evrosong održavao u Beogradu, bio je pres-centar. Centar „Sava” je tvorac, pokretač i organizator tradicionalnog letnjeg festivala Summertime Festival.

Te 1977. godine svet su napustili i Elvis Presli, Čarli Čaplin i Marija Kalas, te srpski književnik Miloš Crnjanski.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Moja miljenica ove godine (pored naše Tijane). Naravno, prva ljubav se desila u trenutku njenog pobedničkog nastupa. Prvo što sam primetio jeste njena neobična pojava, a odmah zatim i njen scenski pokret. Ako ste gledali nastup setićete se onog dela u refrenu kad ide par koraka unazad, pa napred, a rukama skloni svoj beli sako i stavi ih na kukove. Dobro, možda deluje smešno kad ovako opisujem, ali te sitnice kod tako zanimljivih izvođača kod mene stvaraju momentalnu opsesivnost, pažnju i sviđanje. Sve to ne bi bilo toliko upečatljivo da nije ove mračne, nordijske, elektro-bit numere s hip-hop elementima u koju se Svala savršeno uklopila. Biće mi veoma žao ako ne uđe u finale.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Pa ako sad ne prođu u finale, ja ne znam kada će… Svala je umetnik u svakom smislu te reči, to se vidi po njenom načinu odevanja, muzici koju preferira, pa i u zvaničnom spotu za njenu evrovizijsku pesmu. Savršeno je provukla tu poruku o anksioznosti u vezi kroz metaforu „papira koji su spojeni lepkom”. Originalni alternativni skandi-pop. Obratite pažnju i na onu rep deonicu pre drugog refrena – toliko se savršeno uklapa u pesmu da se ni ne primeti da je to neki „rep dodatak”. Čeka nas genijalan nastup. #jedva_čekam

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Nedostaju mi one prelepe islandske mistične balade kakve smo imali prilike da slušamo 2012. i 2013. godine. Imali su nešto slično Islanđani i ove godine na nacionalnom takmičenju, ali to nisu odabrali. Paper je još jedna u nizu pristojnih modernih pop pesama sa solidnim vokalom. Sve to zvuči dobro upakovano, sve je na svom mestu i ničemu nema šta da se zameri. Ali, prosto i ovoj kao i mnogim ovogodišnjim pesmama, nedostaje malo više osobenosti.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1+ 
I Island, kao i Norveška i Švedska, imaju u ponudi hitove poput onih koji se trenutno mogu čuti na svetskim top-listama, a njihova varijanta klupskog hita mi zvuči malo ubedljivije nego kod Norvežana i Šveđana. Ali tu imam i jednu zamerku – kao i prethodne dve predstavnice, i ona je poslala pesmu koja zvuči ravno, nema nikakve kulminacije, drži se istog tonaliteta i ritma kao pesme prethodnih dveju predstavnica. Pitanje je i ovaj put hoće li biti finala, pa zbog toga ide jedan kec ko vrata.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3+ 
Prvi utisak nakon slušanja ove pesme bio je: smrzoh se. Ne znam zašto, ali eto. I posle petstotog slušanja, vidim tračke nečeg interesantnog, ali mi i dalje ne budi nikakvu emociju u tolikoj meri da bih joj dala visoku ocenu. Ne kažem da je pesma loša i daleko od toga da je svrstavam među gore koje smo ove godine čuli, samo, nekako je, meni bar, uprkos brojnim sjajnim detaljima, emotivno mlaka. Hladnjikava. Možda grešim. Nisam pametna.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5- 
Nekako nisam očekivao ovakvo nešto od Islanda, ali mi se svejedno dopada. Voleo bih da je konačna verzija ipak na islandskom, što bi joj dalo dodatnu notu prepoznatljivosti. Takođe, nekako je akcenat prvenstveno na Svalinom odličnom glasu (na momente možda čak i preglasnom), ali su muzika i aranžman još bolji. Eh, da je još samo malo eksperimentalnije, i bilo bi fenomenalno.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5- 
Ova pesma mi je skrenula pažnju slušajući je na evrovizijskom radiju i pre nacionalnog izbora. Dakle, u tom „radijskom kontekstu” za mene je ona fenomenalna – modernog aranžmana, odlične produkcije, pristojnog teksta, prijemčivog glasa, pa iako „mračna”, ipak je catchy. A najviše volim taj elektro-zvuk i miris 80-ih godina! S druge strane, ne deluje mi kao pesma za „veliku pozornicu”, čak osećam da nema ni takmičarski karakter. Ali – who fucking cares?!

Prosečna ocena redakcije: 4,00
Prosečna ocena čitalaca: 3,90 (21 uvažena ocena)
Konačna ocena: 3,95

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 25. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …