AKTUELNO

„Grab the moment” iz mog ugla (Norveška)

Sastav JOWST je poneo titulu 55. norveškog predstavnika, pobedivši na izbornom festivalu Melodi Grand Prix s kompozicijom Grab the moment. Oni su osvojili simpatije i publike ali i međunarodnog žirija, pa će svoju pesmu izvesti u drugom polufinalu 11. maja u Kijevu.

JOWST je u stvari umetničko ime mladog i uspešnog producenta, čije je ime Joakim With Steen. On je završio muzičku školu na smeru za produkciju, a jedno vreme je u njoj radio i kao nastavnik. Zatim se „bacio” na posao inženjera zvuka, nastavljajući da se bavi i produkcijom, da bi potom pokrenuo projekat Making a Hit, što je bio njegov prvi umetnički koncept.

U pesmi Grab the moment ostvario je saradnju s pevačem Aleksanderom Valmanom, koji se do javnosti „probio” učešćem u norveškoj verziji šoua za talente The Voice, gde je stigao do finala. Sarađivao je s više poznatih pevača i muzičara u Norveškoj, a uskoro, posle Evrovizije, ulazi u studio da snima svoje pesme.

Ovi simpatični Norvežani se na današnji dan nalaze na 25. mestu na kladionicama (OddsChecker.com) pa se čini da će njihova delegacija morati da „ulovi neki drugi trenutak” za pobedu.

 Vremeplov | 1989 

Ponovo se vraćamo u 1989. godinu, u vreme kada je rođen Joakim.

Radio Beograd je te godine pokrenuo muzički „Radio 101” koji je s radom počeo 6. maja, a ime je dobio po frekvenciji koju je koristio (101.0). Bila je to prva radio stanica koja se rukovodila principom „više muzike, manje priče”, a programsku šemu su činili velikom većinom kvalitetna domaća narodna i zabavna muzika, kao i hitovi sa svetskih top-lista. Zakonskim putem je ugašen 2006. godine.

Svetsku kinematografiju obeležili su i komercijalno zapaženi filmovi. Prva je bila filmska adaptacija o čuvenom šišmišu-superheroju Betmenu s Majklom Kitonom u glavnoj ulozi, odlazak Harisona Forda kao Indijane Džonsa na „Poslednji krstaški pohod”, dok su ostali uspešni filmovi bili drugi delovi „Povratka u budućnost” i „Smrtonosnog oružja” i „Gle, ko to govori”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Za razliku od Litvanije, Norveška je sve suprotno od one papazjanije od juče. Moderna, freš, DJ, klupska numera koja prati današnje muzičke trendove i sveža dešavanja u toj vrsti muzike koja danas preovlađuje na svetskoj sceni. Sam nastup na norveškom izboru, boje, rad kamere, scena, efekti, sve je urađeno u stilu vrhunskih nastupa sličnih izvođača i pesama. Međutim, pesma koliko god da je moderna i da ide u korak s vremenom, ne pruža mi kao slušaocu ništa novo. Čak i ova svetleća maska pratećeg muzičara, ma koliko interesantno izgledala, ne dozvoljava mi da dam veću ocenu od one koju sam dao. Sve u svemu, Norveška je vrlo dobra i ove godine.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2 
Je l’ ovi rekoše da su spremni da ove godine pobede na Evroviziji? Pa ne znam baš da li će sa ovim to uspeti. Koliko ja čujem, ovo je samo još jedan nebitan radijski hitić koji se vrti otprilike dva, tri meseca na top-listama i „aj’ zdravo, sledeći”. Zanemarljivo, slabo i jadno. Norvežani su me malo razočarali ovim izborom. Neće na dobro izaći ako nastave ovom putanjom. Saberite se, šta vam je? #nebitno

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 4 
Da odmah napomenem, imali su Norvežani mnogo originalnije i kvalitetnije pesme poslednjih godina od ovogodišnje, ali ni ovo nije toliko loše. Još jedna u nizu modernih pop pesama s primesama elektro-zvuka. Nema u njoj šta vokalno da se pokaže, strofe zvuče kao polu-rep deonice (imamo recitovanje), i sve prilično ravno zvuči. Ali baš kao što je slučaj i sa švedskom pesmom, i ovde postoji nekakav stepen zaraznosti, pa ću biti velikodušna kada je ocena za ovu pesmu u pitanju. P. S. Gde su nestale one prelepe norveške balade poput Silent storm i Monster like me.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3+ 
Hteli su pobedu, zar ne? Da je pobedila Elin s pesmom koja je odudarala dosta od konkurentskih, onda bi bili ozbiljni favoriti za neki visok plasman. Činjenica je da su izbor gledali mladi te su se trudili da nađu neku pesmu koja je po ukusu naroda. Ova pesma je baš bila po njihovoj meri. Međutim, meni nije bila favorit. Netakmičarskog je potencijala, više je materijal za svetske top-liste nego za evrovizijsku scenu, a takvih pesama u ovogodišnjoj ponudi ima zaista na kilo.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma mi radi ono što su mi svojevremeno radile Tomorrow Đanluke Becine s Malte i Lăutar Paše Parfenija. Dug vreo letnji dan, šećerna vuna uz limunadu i đuska do besvesti! Jako prijatna, pozitivna i nenametljiva, a opet moderna, zabavna i pevljiva numera. Nema šanse da se ne smeješ dok je slušaš, nema šanse da ostaneš hladnokrvan na „smejaličastu” boju glasa i izgovor ovog čoveka. Jednostavno, ne mo’š! Osim ako si baš namćor, što bi neko reko. Što se mene tiče, JOWST mi je lajf kouč!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4 
Kao i s Litvanijom, jako mi prija „gruv” i „chill-out” atmosfera norveške pesme, pre svega u strofama. U refrenu se nažalost nekako razvodnji i izgubi na oštrini, i to mi je najslabija karika u pesmi. Mislim da bi ova pesma sasvim fino zvučala i u nekoj akustičnoj verziji. Ovako je blago preproducirana, ali je prvobitni prijatan utisak ipak dominantan. Sasvim solidno.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4+ 
OK, nedostaju mi norveške balade poput onih iz 2014, 2015… A ogrešio sam se i prošle godine. Međutim, ovo je mnogo dobar paket, sve skupa. Već sam naglašavao da volim kad muzičari ostaju dosledni sebi, kad se „ne štimaju” za Evrosong, a JOWST baš fura svoju priču! Grab the moment je odlična, zarazna, ritmična stvar, i nemoguće je da ne počnete da „klackate” kolenima. 🙂 Vrlo dobre strofe, vrlo dobar „gruv” i umereno repetitivan refren na koji se elegantno nadovezuje instrumentalna deonica. Izvođači su pritom autentični i šarmantni i voleo bih da vidim kako će se publika „primiti” na ovo u Kijevu.

Prosečna ocena redakcije: 3,71
Prosečna ocena čitalaca: 3,95 (22 uvažene ocene)
Konačna ocena: 3,83

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 24. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …