AKTUELNO

„Rain of revolution” iz mog ugla (Litvanija)

Elektro-bend „Fusedmarc” predstavlja Litvaniju ove godine u Kijevu. S pesmom Rain of revolution pobedili su na dugomtražnom nacionalnom izboru, i to ubedljivo i kod žirija i kod publike, te tako stekli pravo da budu 18. predstavnici svoje zemlje.

Od 2004. godine, kada je sastav i osnovan, tokom cele protekle decenije, važe za glavni sastav koji prezentuje litvansku savremenu muziku u inostranstvu. Podigli su standard litvanske muzike na evropski nivo čim su se pojavili u javnosti, i do 2008. godine prigrabili su sve važnije nagrade u kategoriji alternativnih ili eksperimentalnih muzičkih bendova.

Danas grupa ima sopstveni muzički stil. Njihov rad nije eksperiment, već „fuzija zrelosti, pravih emocija i inspirativne energije”. Beskompromisno kombinuju različite muzičke žanrove, imaju izražene aranžmane, nepredvidive glasovne eksplozije i ogromnu energiju na nastupima uživo. Osim u Litvaniji, nastupali su i u Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Austriji, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj i Češkoj.

Rain of revolution izvežšće u drugom polufinalu 11. maja, a na današnji dan na kladionicama se nalaze na 40. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 2004 

Tu 2004. godinu ćemo svi verovatno pamtiti po spektakularnom povratku Srbije, odnosno Srbije i Crne Gore na Pesmu Evrovizije. Željko Joksimović je s pesmom Lane moje osvojio 2. mesto, a kompozicija je postala veliki hit, što je i dan danas. Pobedu je odnela ukrajinska predstavnica Ruslana s pesmom Wild dances.

Danas najkorišćenija društvena mreža na svetu „Fejsbuk” pokrenuta je 4. februara 2004. godine. Stvorio ga je Mark Zakerberg dok je bio student na univerzitetu Harvard. Zakerberg je najpre napisao „Fejsmeš”, što je bio prethodnik „Fejsbuka”, 28. oktobra 2003. godine, dok je pohađao Harvard kao student druge godine. Sajt je koristio fotografije prikupljene iz onlajn fejsbuka devet kuća, postavljajući jednu pored druge, istovremeno tražeći korisnicima da sami odaberu zgodniju osobu. Da bi ovo postigao, Zakerberg je upao u zaštićeno područje računarske mreže Harvarda i kopirao privatne slike iz harvardskih domova. Harvard u to vreme nije imao studentski („fejsbuk”) direktorijum s fotografijama i osnovnim informacijama. „Fejsmeš” je privukao 450 posetilaca i 22.000 pregleda fotografija na mreži samo u prva četiri sata.

Prvobitno, članstvo na „Fejsbuku” bilo je dozvoljeno samo studentima s Harvarda, da bi se kasnije proširilo na studente sa svih koledža koji su članovi „Ajvi lige” (eng. Ivy League). Posle nekog vremena, članstvo je omogućeno svim studentima i srednjoškolcima, a na kraju i svim osobama koje imaju 13 ili više godina.

„Fejsbuk” danas ima oko 750 miliona aktivnih korisnika širom sveta. U nekim zemljama, kao što su Sirija, Kina, Vijetnam i Iran, pristup ovoj internet stranici je povremeno blokiran, a isto je učinjeno i na brojnim radnim mestima, kako zaposleni ne bi trošili vreme na posetu sajta. Jedan od problema je predstavljalo poštovanje privatnosti korisnika, koje je nekoliko puta dovedeno u pitanje. Nekoliko Zakerbergovih bivših kolega studenata je podnelo tužbe protiv „Fejsbuka”, tvrdeći da su im izvorni kod i druga intelektualna svojina ukradeni.

Svet je te godine imao priliku da vidi nastup Lučana Pavarotija u operi, a to je bila „Toska” u Metropoliten operi u Njujorku. U fokusu svetske javnosti te godine bili su Džastin Timberlejk, zahvaljujući svojim muzičkim uspesima, i Britni Spirs, ali više zbog svojih udaja.

Američki folk-rok duo Sajmon i Garfankl održao je besplatan koncert u Koloseumu u Rimu za više od 600.000 ljudi, a svoje trenutke slave doživeli su i Eminem i Džej Zi čiji albumi su uvršteni u najuspešnije na Bilbordovoj top-listi.

Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija postale punopravne članice NATO pakta 29. marta. Sletanjem na aerodrom Šarl de Gol u Parizu 31. maja, supersonični avion „Konkord” francuske kompanije „Er Frans” obavio je svoj poslednji let.

Velika tragedija zadesila je jugoistočnu Aziju, kada je 26. decembra cunami u Indijskom okeanu, nastao kao posledica podmorskog Sumatransko-andamanskog zemljotresa, usmrtio oko 275.000 ljudi i razorio obalu nanevši velike štete od Indonezije sve do Somalije u Africi, što ga čini jednom od najsmrtonosnijih prirodnih katastrofa u modernoj istoriji. Zvanična službena procena je da je magnituda zemljotresa iznosila 9,15 stepeni rihtera.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 1+ 
Kakva papazjanija. Ova pesma ne zna gde udara. Ovo zvuči tako zastarelo i pored modernog prizvuka koji jedva da se promalja iz ovog skupa bezidejnih tonova. Ako je ovo najbolje što su Litvanci mogli da odaberu, šta li je tek ostalo bilo u ponudi. Ne smem ni da pomislim. Ako nisu imali ništa bolje – katastrofa. Ako jesu imali – katastrofa na kvadrat. Što znači 50 : 50 u korist katastrofe. Jedini plus je vokal pevačice stvoren za dobru r’n’b, soul pesmu. Kad čujem da se troši na ovakav besmisao, dođe mi i žao.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 1 
Bože, zašto?! Onolika izborčina, a dobismo ovo đubre od pesme. Srce mi se cepa svaki put kad pomislim da Aiste Pilvelite neće nastupiti u Kijevu. Ovim odabirom su Litvanci dokazali da su operisani od ukusa. A sad ću pokušati da se vratim na analizu ovog krša… Nepotrebna cika i vriska, miks sto i jednog žanra, ne postoji ama nijedan milozvučan ton ovde. Jedino se mogu istaći neekakvim scenskim nastupom, ali ni to im neće previše pomoći jer je pesma jedna sklepana smejurija. Sramota bre. #plač_majke_božje

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3- 
Najnapornije, najduže, a možemo reći i najdosadnije ovogodišnje takmičenje iznedrilo je vrlo haotičnu pesmu. Čini se da je inicijalna ideja bila interesantna, ali da konačna realizacija i nije toliko uspešna. Energija u ovoj litvanskoj pesmi je prisutna, ali je kvari vrlo nesiguran vokal. I muzička podloga je donekle haotična, čini mi se da je sastavljena iz više numera. Ovo bi trebala da bude još jedna moderna pop numera u nizu, ali finalni proizvod i nije baš najjasniji.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 3+ 
Aiste Pilvelite je velika muzička zvezda u Litvaniji, ali od njenih 11 pokušaja znam za sve ovo vreme samo za dva. I ovaj drugi ovogodišnji sa Aminatinom pesmom joj je bio ujedno i najozbiljiniji. Bez obzira na to koliko ona pravila kvalitetne pesme, potrebe su ukazale na to da bi treći uzastopni put bio zaista suvišan. Bez obzira na njenu „nepobedu”, Litvanija je napravila kvalitetan izborni festival. Ali ovaj izbor mi i nije baš nešto.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 1 
Ja volim ekscentrično i drugačije, ali ovo mi je previše. Na stranu što mi se čini da se deonice nižu bez mnogo veze, užasava me njen „scenski nastup” i to što od celog teksta razumem svega desetak reči, uglavnom refrene. Drago mi je što se ona lepo izvikala i istrilerisala u ovoj pesmi, al’ mi nije drago što sam morala da to i slušam. Oprostite mi, fanovi, možda i ne znam šta činim, al’ ne mogu protiv sebe. (Kakav sam baksuz, još će i pobediti. 😀 )

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5- 
Viktorijina boja glass mi je čak na granici iritantnog, ali je interpretacija ubedljiva, te mi je sveukupni utisak odličan. Pesma ima taj neki soul gruv koji mi gotovo uvek leži. Vrlo energično, s dobrim ritmičkim i melodijskim prelazima. Počinje kao najava uragana, s tek ponekom kapi kiše; potom se bubne opne ispune letnjim pljuskom šibane snažnim vrtlogom. A kad se naviknete, ritam i soul njišu glatko i bez napora, kao ljuljaška na vetru.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 2- 
Dođeš tako u goste kod prijatelja koji imaju decu. Uđeš, atomska bomba u sobi, gledaš da ne iskršiš nogu. Oni te još ljubazno ponude da sedneš, a ti ne znaš ni gde da staneš! Nered! E tako ja doživljavam ovu pesmu. Možda bih i umeo da je saslušam, da znam odakle da počnem. Tek na momente ovo zazvuči prijemčivo, i to u nekim instrumentalnim deonicama. Zapanjen sam bio biografijom jer sam mislio da su jedino „gruvali” na nekim jeftinim studentskim žurkama u memljivim podrumima.

Prosečna ocena redakcije: 2,29
Prosečna ocena čitalaca: 2,22 (23 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,25

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 23. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …