AKTUELNO

„Skeletons” iz mog ugla (Azerbejdžan)

Mlada i talentovana pevačica Dijana Hadžijeva, koja nastupa pod umetničkim imenom DiHaj, interno je izabrana da predstavlja Azerbejdžan na 62. Pesmi Evrovizije. Njena takmičarska pesma zove se Skeletons i delo je proslavljenog autorskog azerbejdžansko-švedskog tandema koji čine Isa Melikov i Sandra Bjurman.

Dijana je privukla pažnju javnosti svojim specifičnim muzičkim izrazom koji definiše kao „eksperimentalni pop stil”, i do sada je objavila nekoliko pesama, među kojima je u „Zemlji vatre” najpoznatija I break again. Ona već ima evrovizijsko iskustvo jer je prošle godine u Stokholmu pevala prateće vokale Samri Rahimli u pesmi Miracle, a 2011. godine učestvovala je na nacionalnom izboru Mili Seçim Turu.

Nakon što je diplomirala na muzičkoj akademiji u Bakuu 2010, preselila se u London gde se doškolovavala na Institutu za savremenu muzičku umetnost. Boraveći u britanskoj prestonici, inkorporirala se u londonsku andergraund muzičku scenu kao pevač progresiv-trens trija „Looper & Mancus”. Nakon toga, u Bakuu je pokrenula svoj bend „DiHaj” po kojem je i danas zovu.

Ima ćerku i za sebe kaže da je vrlo samopouzdana, kako na bini, tako i u svojoj svakodnevici.

Skeletons je mračna i dramatična elektro-balada koju su uradili već pomenuti Isa Melikov i Sandra Bjurman. Oboje su radili na pobedničkoj pesmi Azera 2011. Isina kreativna vizija udahnula je život pesmama Dime Bilana i Ajsel, a Sandra je pomagala pri pisanju pesama za Elnura Hour of the wolf (2015), za Safuru Drip drop (2010) i za Ukrajinku Mariju Jaremčuk i pesmu Tick-tock 2014.

Kao i prethodnih godina, azerbejdžanska pesma se na kladionicama vrlo dobro kotira – na današnji dan nalazi se na 10. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1989 

Omladinska radio-stanica B92 počela je s radom 15. maja 1989. Do čuvenog 5. oktobra 2000. isticala se kao medij koji je bio redak izvor nezavisnih vesti i informacija u Srbiji za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kao i pokretač brojnih demonstracija u Beogradu koje su se dogodile tokom devedesetih godina.

Zahvaljujući borbi za kvalitetno novinarstvo i borbi za ljudska prava, od MTV-ja je 1998. godine dobila nagradu „Free Your Mind”, kao i brojna druga priznanja za svoj rad. Međutim, u nekim okolnostima, u to vreme ih je vladajući režim zabranjivao, a jednom čak i „preuzeo”.

S radom je prestao 9. jula 2015. godine. Od tog datuma, na njegovoj frekvenciji može se čuti samo muzika, dok su svi zaposleni na radiju otpušteni.

Rok scenu je obeležio raspad kultne sarajevske grupe „Bijelo dugme”, dok su hvaljene albume izbacile tri „učeničke” grupe: „Crvena jabuka”, „Valentino” i „Merlin”. Oni koji su voleli nešto tvrđi, buntovnički zvuk mogli su da se zadovolje albumima „Partibrejkersa” i EKV-a. Hrvatsku rok scenu su obeležili koncert „Prljavog kazališta” na prestoničkom Trgu Bana Jelačića, album „Zemlja sreće” Jure Stublića i grupe „Film”, kao i album „Krila leptira” Tutti Frutti Benda sa istoimenim hitom.

U zabavnoj muzici je najprodavaniji album imao Hari Mata Hari čiji se album „Volio bi’ da te ne volim” prodao u 500.000 primeraka.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Na početku ću vas nešto zamoliti. Slušalice u uši i pustite Skeletons. A? Kako sad zvuči? Moćno? Razbija? Je l’ da? Dijana Hadžijeva je pre svega neko ko je drugačiji, što možete samo po frizuri da procenite, da ne idemo dalje u opis. Video-spot – među najbolja tri! Dakle, drugačije od većine. Pesma – ni nalik na pesme koje smo do sada slušali iz Azerbejdžana, ali i uopšte. Znači? Drugačije. A što sam vam rekao ono na početku, za slušalice? Pored fantastične muzike, obratite pažnju na sjajne prateće vokale. Generalno obožavam prateće vokale i potpisujem da pesmu dižu na viši nivo kad su ovako dobri. Toliko su moćni da stoje sami za sebe. S jedne strane originalna Dihadž, s druge moćni prateći. Fantastična muzika i mračna atmosfera. Mmm! Tresem se od uzbuđenosti!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5+ 
E ovo je tip muzike koji slušam i privatno. Mračno, tajnovito, maltene hororično, a izuzetno poetski. Dihadž ima vanserijski vokal i „ubiće” na sceni u Kijevu. Kada slušam ove deonice, čini mi se kao da sam u nekom horor slešeru i da će svakog trenutka da me pojuri manijak s nožem. Kada obratimo pažnju na tekst, teško ćemo ga skontati iz prve. Na kraju, poenta je u tome da bi ona sve svoje milione i svoje organe zamenila samo za ljubav. Otrovnu ljubav doduše. I u tekstu se vidi ta brutalnost i misterioznost. #moj_broj_jedan

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Ova pesma je primer kako komercijalno i originalno istovremeno mogu da budu odlike neke pesme i da ta pesma dobro zvuči. Dopada mi se zloslutnost i mračna atmosfera u njoj. Dihadžin vokal izuzetno interesantno zvuči. Ova indi-kompozicija će svakako privući pažnju, a i prilično je prijemčiva za neki dobar nastup. Azerbejdžan je već nekoliko godina moja omiljena „švedska evrovizijska (muzička) kolonija”. A inače nisam pristalica sveprisutnog švedskog popa.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
O, hvala bogu da konačno Azerbejdžan krene napred! Stvarno sam zadivljen zbog same Dijane i pesme koju će ona pevati! Kao što Slavko Kalezić ima ono što je potrebno za prezentaciju numere zaraznog vajba, tako Dijana ima sve ono što je potrebno za prezentaciju pesme artističkog ritma. Drži svoju gradacijsku dinamiku od početka do kraja, kao i dramatičnu liniju, a posebno mi se dopada refren kao kulminativni deo same pesme. Stvarno ne znam šta bih još mogao napisati o njoj i pesmi.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Čoveče!!! Ovo je jedna od retkih kompletno alternativnih pesama na ovogodišnjem Evrosongu i definitivno jedan od mojih favorita. Očigledno nepovlađivanje i neprilagođavanje Evroviziji u svakom aspektu ove pesme potpuno je dosledno. Istovremeno je i prijemčivo, atraktivno i jako lepo upakovano, što je malo kome uspelo, bar ove godine. Iako sam isprva bila poprilično skeptična, zbog samog teksta, brzo me je to raspoloženje prošlo. Sviđa mi se ovo alternativno buđenje Azerbejdžana, i eto, trebala mi je ova pesma na ovogodišnjem takmičenju. Do pobede!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 4+ 
Pomalo mračna i mistična, naročito u strofama, jedna od mejnstrim pesama ove godine koje mi prilično prijaju. Refren je pomalo prenaglašen i na momente para uši, naročito onaj deo sa „drum-drum-drum”, ali prateći vokali odlično zvuče. Zapravo, čitav aranžman zvuči dobro i nekako skupo. Očekujem neki nastup à la Iveta 2016 i sasvim zasluženi prolazak u finale. Ipak, ima li smisla nadati se nečemu svežijem i drugačijem od Azerbejdžana?

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5- 
Ja sam očekivao mnogo dalji izlet Azerbejdžana u alternativno polje, saznavši kakva će ih umetnica predstavljati. Mislim da ovo nije sasvim „iskreno” i da se ipak podilazilo evrovizijskom „vajbu” te stoga numera ima mnogo više komercijalnog i mejnstrim zvuka. Ipak, ceo paket i takav kakav jeste, jako je dobar. Dopada mi se dramatična atmosfera, gradacijski melodijski momenat, produkcija koja zvuči svetski. Zapravo, kad malo bolje razmislim, Azerbejdžan nikad nije poslao pesmu koja mi se nije dopala, izuzev prošle godine.

Prosečna ocena redakcije: 4,86
Prosečna ocena čitalaca: 4,59 (27 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,72

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 21. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …