AKTUELNO

„Dance alone” iz mog ugla (Makedonija)

Jana Burčeska, ovogodišnja interno izabrana predstavnica Makedonije, pevaće u Kijevu pesmu Dance alone u drugom polufinalu 11. maja.

Jana peva od svoje četvrte godine, a profesionalnu karijeru je započela 2011. učešćem u makedonskom Idolu, gde je završila na 5. mestu u finalu. Godinu dana kasnije je ostvarila svoje debitanstko pojavljivanje na Skopskom festivalu s pesmom Bila bi tvoja, a potom je na istom tom festivalu učestovala još dva puta – 2013. i 2015. godine. Njene vokalne sposobnosti su došle do izražaja na nekoliko muzičkih projekata, uključujući saradnju s kultnom grupom „Mizar” s kojom je snimila pesmu Nebo. Poznata je i kao ambasador UNICEF-ovog projekta „Zajedno za školu bez nasilja”.

Zanimljivo je da se odvažila da radi sklekove s Betmenom na mostu Bruklin u Njujorku, repuje bolje nego što iko može i da zamisli, a ume da sasvim tečno izgovori nemačku reč Aufmerksamkeitsdefizitmedikamentenbeipackzettel.

Pesmu Dance alone uradio je bugarsko-švedski tim autora „Symphonix International”, koji čine Joakim Pešon, Aleks Omar, Florence A. i Borislav Milanov. Urađen je i vrlo zanimljiv spot koji je režirao Sergej Želesko, mladi i talentovani ruski režiser, koji trenutno radi za studio „’Nu Boyana Film” u Sofiji.

Makedonija konačno ima priliku da ostvari dobar rezultat na Evrosongu, jer je kompozicija skrenula pažnju javnosti odmah po njenom objavljivanju. Ipak, nakon početne kladioničarske euforije, sada je to sve splasnulo, pa se na današnji dan Makedonija nalazi na 26. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1993 

Davne 1993, evrovizijski domaćin bio je irski gradić Milstrit, koji je ostao upamćen kao najmanje mesto u kom je ikad održano ovo muzičko takmičenje. Ovu godinu obeležilo je učešće 25 zemalja i činjenica da je tada prvi put uvedena kvalifikaciona runda. Zahvaljujući pesmi In your eyes, koju je otpevala Nijam Kavanah, titula pobednika pripisana je Irskoj na još godinu dana.

Filmsko ostvarenje „Neoprostivo” (orig. Unforgiven) proglašeno je najboljim na 65. dodeli Oskara, ponevši četiri nagrade od ukupno devet nominacija, dok je titulu najboljeg stranog filma poneo film „Indokina”. Iste godine predstavljen je i prvi popularan grafički veb-pretraživač Mosaic. Na TV Beograd prvi put je emitovana Muzička slagalica, preteča današnje Slagalice.

Ovu godinu obeležila su rođenja danas dobro poznatih muzičkih imena, kao što su Arijana Grande, Zejn Malik, Emeli de Forest, Tejlor Momsen i Megan Trejnor. Neke od beba rođenih 1993. na našim prostorima danas su uspešni sportisti, poput atletičarke Amele Terzić, teniserki Aleksandre Krunić i Jovane Jakšić, i plivača Velimira Stjepanovića.

Godina novčanica

U februaru 1993. godine, u Jugoslaviji je izdata novčanica od 100.000 dinara, sa slikom devojke s maramom. Već nakon mesec dana, uvedena je novčanica s dečakom, od 1.000.000 dinara. U narednih mesec dana počela je sa štampom novčanica od 10 miliona dinara, s likom Iva Andrića, a u aprilu i devojčica, vrednosti 50 miliona. U maju je usledila nova novčanica s mladićem, vrednosti 100 miliona i odmah potom nova devojka s maramom, ovaj put vredna 500 miliona. Do oktobra dobili smo i milijardu s likom devojčice, i deset milijardi zakićenih likom Nikole Tesle.

U oktobru dolazi do denominacije dinara, skidanjem šest nula, ali nije trebalo mnogo vremena da se silne nule ponovo stvore. Do kraja godine, uprkos denominaciji, došlo se do novčanice basnoslovnog iznosa koji je činilo 11 nula, sa slikom Jovana Jovanovića Zmaja. Ova novčanica je predstavljala najviši apoen hiperinflacije koja je trajala od 1992. do 1994. godine.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Moj ovogodišnji „Vau”! Lična himna. Zašto? Pa većinu bre svog života đuskam, igram, skačem sam u svojoj sobi, na ulici, kako i da ne bude moja himna? Reči kao da me opisuju: „I will dance alone, wherever I am…” Ajoooj! Ovo ne da nisam očekivao da će doći iz Makedonije, nego me je raznelo, oduševilo, obradovalo kao malo dete. Otkud Jana, otkud Dance alone otkud?! Strava! A tek video-spot! MTV klasa s dens top-lista. Spomenuh ranije, jedan od tri najbolja video-spota ove godine, a na toj listi definitivno broj 1! Nadam se istom ovakvom oduševljenju uživo ubrzo nakon nastupa naše Tijane, pa da zajedno slavimo Grande Finale! Bravo braćo Makedonci. Douze point. Imate sms od mene.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 5 
Od svih sam mogao očekivati ovaj tip pesme, ali od Makedonije nikako. Kakve disko vibracije, kakav spot, kakva pevačica, kakva poruka… Sve je savršeno uklopljeno i mislim da Makedonija može daleko da dogura sa ovim kvalitetom. Sviđa mi se i Janin uglađen i milozvučan „džezi” vokal, kao i to što su Makedonci izabrali manje afirmisanog izvođača, slično kao i mi prošle godine sa Sanjom Vučić. Poruka pesme takođe prelepa. Iskoristite svaki trenutak u svom životu, nemojte posle da zažalite. #igra_mi_se

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Ovo zaista svetski zvuči. Moderan elektro-pop zvuk, vrlo zanimljiv tekst, odličan vokal. Moram da pohvalim i spot, iako njega nećemo gledati u Kijevu. Ovo je dva stepena više od onoga što je Makedonija do sada slala. Ne bi me iznenadilo da ovo bude i najbolji plasman Makedonije na Evroviziji. Dinamično i odmereno, veselo i melanholično u isto vreme. Ovakve pesme su pravo osveženje od mira u svetu pesama i svekolike patetike.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Dragi prethodni makedonski predstavnici – Kaliopi, Lozano, Tijana i Danijele, poručio bih vam da Jani možete samo da se poklonite. Vaše pesme su naspram njene zvučale kao klasična limunada koja sa očajnim scenskim nastupima i sklopovima nije nimalo bila ubedljiva za dobar plasman. Jana i delegacija su to ozbiljnije shvatili, pa su samim tim Bugari i Šveđani napravili pesmu koja uopšte nije limunada, već klupska avangarda. Vi, prethodnici ste bili samo dosledni svom stilu.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 5 
Ne znam da li me kod ove pesme više oduševljava instrumental, vokal, spot, ili činjenica da ovakva pesma (za mene neočekivano) dolazi iz Makedonije. Interesantno, ali nakon što sam prvi put poslušala ovu pesmu, ne znajući iz koje zemlje dolazi, mogla sam staviti ruku u vatru da je Bugarska. Elem, ovo je jedna od onih numera koje mi već nakon prvog slušanja ostanu u podsvesti, a posebno mi se dopadaju one kratke slatke instrumentalne deonice između strofa. Prostonarodno rečeno, Jana – izdominirala!

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5 
I dok su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija duboko zagazile u neke retro i ustajale vode, divno osveženje stiže nam iz Makedonije! Bravo! Od prvog slušanja budi žmarce đuskavce i neku pozitivnu energiju. Melodično, zapamtljivo, zarazno, ritmično, veselo, zavodljivo, aktuelno, i da ponovim – sveže! Odličan tekst. Ma, sve na svom mestu. Nadam se lepom i futurističkom nastupu. Šta kažete na Evroviziju u Skoplju 2018?

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Da mi je neko rekao da bi Makedonci mogli da ovako nešto uzmu u obzir, rekao bih mu da je laik! Pa svaka čast! Oduševljen sam ovom modernom elektro-pop pesmom koja kao da je došla iz nekog londonskog studija, oduševljen sam tekstom, spotom koji na fantastičan način dočarava pesmu, Janinom glumom, mimikom, gestikulacijom… Ovde je sve tako dobro ukomponovano, ovde se nije kalkulisalo s reakcijama domaće publike. Vrlo originalno, vrlo autentično! Nadam se da će i nastup biti zadivljujuć.

Prosečna ocena redakcije: 5,00
Prosečna ocena čitalaca: 4,61 (26 uvaženih ocena)
Konačna ocena: 4,81

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 20. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …