AKTUELNO

„Space” iz mog ugla (Crna Gora)

Crna Gora će se na Pesmi Evrovizije 2017. takmičiti deveti put, a njen predstavnik ove godine je Slavko Kalezić koji će u prvom polufinalu 9. maja izvesti kompoziciju Space.

Slavko Kalezić je rođen 1985. i glumac je u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, a specijalizovao je solo pevanje i ples. Na istom fakultetu završio je magistarske studije.

U njegovoj muzičkoj biografiji vredi istaći izuzetno uspešan nastup na regonalnom takmičenju X Factor Adria. Objavio je singlove Krivac i Feel the love, a pre dve godine i debi album „San o vječnosti” s deset kompozicija. Oktobra 2015. objavio je rimejk čuvenog hita Olivera Mandića Ljuljaj me nežno, kao i obrade pesama na engleskom pod nazivom „Question”. Septembra 2016. Slavko je objavio još dva singla: Sudnji dan i Freedom, a tečno govori engleski, italijanski i španski jezik.

Njega i numeru Space izabrala je stručna komisija Radio-televizije Crne Gore, i to nakon sprovedenog otvorenog konkursa na koji se prijavilo 20 autora sa 27 kompozicija. Autorski tim čine Momčilo Zeković Zeko, Adis Eminić i Iva Boršić, dok su za produkciju bili zaduženi Šveđani: Stefan Ern, Jovan Radomir i Johan Kronlund. Kompozicija je u disko-pop maniru, a u pratećem video-spotu je predstavljen Slavkov unikatan i ekscentričan pristup.

Momčilo Zeković poznat je kao član grupe „Perper” sa Cetinja za koju je, kao i za mnoge druge crnogorske izvođače, napisao tekstove i komponovao brojne hitove. Zeković se bavi i književnim radom.

Stefan Ern je bio jedan od autora pobedničke evrovizijske pesme iz 2011. Running scared, a još dva puta je učestvovao u radu sa azerbejdžanskim predstavnicima 2010. i 2014. U pesmi Start a fire iz 2014. mu je pomogao i Johan Kronlund koji je bio i jedan od autora još jedne azerbejdžanske pesme – Hold me iz 2013. zajedno s proslavljenim Dimitrisom Kontopulosom.

Jovan Radomir je dobro ostao urezan u pamćenje naših evrovizijskih fanova još 2004. godine, kada je na čistom srpskom saopštio 12 poena za Željka Joksimovića. Bio je i autor teksta za englesku verziju pobedničke Molitve i vodio je žreb za polufinalna nadmetanja u Stokholmu.

Kladioničari pesmu Space na današnji dan pozicioniraju vrlo nisko – od 42 kompozicije koje su u konkurenciji, crnogorska je na 37. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1985 

U švedskom gradu Geteborgu je 1985. godine održano 30. evrovizijsko muzičko nadmetanje, na kom je učestvovalo 19 zemalja. Norveški duo „Bobbysocks” s pesmom La det swinge uspeo je da pobedi favorizovani nemački sastav „Wind”. Bila je to prva pobeda za zemlju koja nosi neslavan rekord najvećeg broja poslednjih mesta.

Norveški duo činile su Elizabet Andreasen i i Hane Krog. Elizabet je učestvovala četiri puta na Pesmi Evrovizije; prvi put 1982. u sklopu grupe „Chips” predstavljajući Švedsku, a pojaviće se i 1994. i 1996. godine kao predstavnik Norveške. Hane Krog je učestvovala na takmičenju 1971. godine, a pojaviće se i kao član grupe „Just 4 Fun” 1991. godine. Autor pobedničke pesme je norveški kompozitor Rolf Levland koji će doneti Norveškoj još jednu pobedu 10 godina kasnije u Dablinu, i to kao deo sastava „Secret Garden”.

Te godine se Jugoslavija povukla jer se datum održavanja Evrosonga poklapao s godišnjicom smrti jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Pesma koja je obeležila ovu godinu definitivno je We are the world, izdata u SAD, sa ciljem pomoći gladnima u Etiopiji, dok je svetsku kinematografiju obeležio film „Povratak u budućnost”, kao najunosniji film u SAD, ali i „Amadeus” koji je dobio Oskara za najbolji film. Na domaćoj sceni, briljiralo je ostvarenje Emira Kusturice „Otac na službenom putu”, koje je osvojilo Zlatnu palmu na međunarodnom festivalu u Kanu i Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Vrhovi Jugoslavije bili su zavejani aprilskim snegom, a džepovi smrznuti uticajem inflacije – troškovi života porasli su oko 340% za četiri godine. Pomenute troškove od 1985. postalo je moguće platiti novčanicom od 5.000 dinara sa Titovim likom, koja je ove godine puštena u opticaj. Godinu je obeležila i vojna Parada 85, povodom 40. godišnjice pobede nad fašizmom, ali i pobeda tada sedamnaestogodišnjeg Borisa Bekera na Vimbldonu.

Jugoslovensku privrednu delatnost obeležio je izvoz prvih automobila marke Jugo iz Kragujevca u Ameriku. Amerikanci su čekali u redovima da kupe tada najjeftiniji auto na tržištu, čija je cena bila nešto ispod 4.000 dolara.

Te 1985. godine kreiran je i Domain Name System na internetu, u SAD je pokrenut Discovery Channel, a u Irskoj je kontracepcija pobedila rimokatoličku crkvu, tako što je legalizovana prodaja kontraceptivnih sredstava.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Celebrate Diversity – kaže slogan ovogodišnjeg takmičenja. Pa haj’mo u tom duhu i da ocenimo Crnu Goru. E tu sam vas čekao. Dobro, dočekao sam i sebe jer mi pesma i izvođač nekako dođu u disproporciji tj. ne idu mi nikako zajedno, a opet, to je taj paket. Valjda kad izađe gotov proizvod tu više nema mesta o razmišljanju da li bi mogao neko drugi umesto Slavka. Znam da Crna Gora i te kako ima bolja imena za predstavljanje Evropi, pa otkud onda tu Slavko? OK, neka ta misterija ostane tamo južno od nas. Jedino što znam da ću sigurno đuskati uz ovu disko stvar. A da li će prezentacija na sceni biti kao u video-spotu? Hmm… Pa setite se recimo nastupa Islanda ’97. Sve sam vam rekao. Uživajte!

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 2- 
Više je ovde Slavko senzacija nego sama pesma koja je staromodni treš, mada ima zanimljivih deonica u tekstu. Namenski je rađena za Evroviziju, mada i prethodni rad ovog izvođača je vrlo sličan ovome. Njegova pojava je vrlo slična Končiti Vurst – nova, intrigantna i pomalo avangardna. Ne sumnjam ni u ludački nastup. Ono što je skoro pa sigurno je da će pesma Space poljubiti patos u polufinalu i tako će još jedan odličan pevač ostati uskraćen predstavljanja svog pravog talenta publici, a to je pevanje. A Slavko i te kako ume da peva. #devedesete_su_tu

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
Još jedna u nizu zemalja koje su najavljivale čudo od pesme, a poslale, pa da kažemo, prosek. Milion puta viđeno i slušano – tipična evrovizijska dens pesma. Da, postoje u tragovima i zvuci disko muzike. I to bi bilo to. Vokalno zvuči sasvim pristojno. Spada u grupu pesama koje mogu, a i ne moram da poslušam. Jedino što može publici da skrene pažnju na ovu neinventivnu pesmu jeste neki podjednako bizaran nastup, kao što je ovaj u spotu. Moglo je to mnogo bolje.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 1- 
Slavko ima sve ono što je potrebno za prezentaciju dobre numere zaraznog ritma na bilo kom evrovizijskom takmičenju, tako da delegacija nije nimalo pogrešila kada ga je izabrala za predstavnika. Drago mi je i zbog toga što je fotograf i režiser poput Dejana Milićevića dobio šansu da radi u inostranstvu. A što se pesme tiče, po meni je totalni promašaj to što su Šveđani oblikovali po muzičkom modelu iz neke 2002/2003. Toliko jeftino da nemam reči.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3- 
Iskreno, da on nije ovoliko ekscentričan i, hm, odvažan (?!), ovu pesmu verovatno ne bih ni izdvojila od ostalih u rangu prosečnog pop zvuka. Ipak, ova iziskuje malo više pažnje. Na primer, ne znam da li da najpre posvetim pažnju glasu izmiksanom do neprepoznatljivosti, ili, bogo, užasavajućoj kiki koju ću, osećam, sanjati i dugo nakon Evrovizije. (Koji, bre, muškarac fura ovakve kike osim Kala Drogoa i zašto?! 😀 ) Dobro, priznajem, mož’ da se đuska uz ovo.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 2+ 
Od svega u ovoj pesmi dopada mi se disko ritam i melodija refrena, i to je to. Slavkova pojava nije neinteresantna, ali moglo je sve to daleko bolje da zvuči. Sve mi je tu nekako prenatrpano, prenaglašeno i preisforsirano, pa možda i preambiciozno; u svakom slučaju, svega je na PRE-tek. Ali ko zna, možda se publika zaželela ovih disko-pop-dens pesmuljaka s kraja 90-tih i početka 2000-ih, kada su Sakis i Deen pržili evrovizijki podijum. Srećno susedima, ali meni ne prija.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 1 
Dakle, pojedinima je ova pesma bolja od estonske? Za mene je ovo toliko loše, da čak poprima karakter simpatičnosti. Ako je ovo bila najbolja pesma konkursa, mogu da zamislim kakve su bile ostale! Ne znam, pravo da vam kažem, šta je ovde lošije – da li staromodna melodija koja na trenutke liči tek na demo-snimak, ili pevanje i Slavkov izgovor engleskog? Mrtva trka! Zapravo, meni sve ovo skupa izgleda kao snimak iz, recimo, emisije „Najsmešniji amaterski video-snimci”.

Prosečna ocena redakcije: 2,29
Prosečna ocena čitalaca: 2,82 (22 uvažene ocene)
Konačna ocena: 2,55

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 19. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …