AKTUELNO

„I feel alive” iz mog ugla (Izrael)

Imri ima tek 25 godina, a već je „evrovizijski veteran”. Nakon što je dve godine uzastopno (2015. i 2016) bio prateći vokal izraelskim predstavnicima, ove godine je, pobedom u talent-šouu The Rising Star, stekao pravo da i sam zapeva pod izraelskom zastavom.

Imri Ziv je rođen i odrastao u Tel Avivu, peva na hebrejskom, engleskom, španskom, svira gitaru, klavir, glumi i studira vizualne komunikacije. Dakle, reč je o vrlo svestranom i talentovanom momku. Zanimljivo je da je već u svojoj drugoj godini mogao da otpeva celu pesmu We are the champions grupe „Queen” pred svojom porodicom i prijateljima.

Evrovizijska pesma I feel alive je ciljano pisana za njega, naravno za potrebe Pesme Evrovizije, a njeni autori su Dolev Ram i Pen Hazut. Kompozicija zvuči prilično drugačije od ostalih do sada izabranih. Razlikuje se po tempu, brža je, ima klupski ritam i atmosferu. Čuje se da su se autori potrudili da što više izraze Imrijeve glasovne sposobnosti. Kao najzanimljivija deonica izdvaja se deo pre poslednjeg refrena.

I feel alive se na današnji dan na kladionicama nalazi tek na 30. mestu (OddsChecker.com), ali je Imri u snažnoj promotivnoj kampanji po evropskim zemljama pa se očekuje da uz dobar nastup i plasman u Kijevu bude sasvim zadovoljavajući.

 Vremeplov | 1991 

Ta godina je ostala zabeležena po najvećem uspehu u istoriji srpskog i jugoslovenskog klupskog fudbala – Crvena zvezda je 29. maja uspela da pobedi Olimpik iz Marseja na penale u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona (današnje Lige šampiona) te je osvojila titulu prvaka Evrope u fudbalu, da bi 8. decembra u Tokiju osvojila i titulu prvaka sveta na „Interkontinentalnom kupu” pobedom nad čileanskim klubom Kolo Kolo.

U ovoj godini je definitivno krenuo raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije; 25. juna su nezavisnost proglasile Hrvatska i Slovenija, dok je Makedonija nezavisnost proglasila 8. septembra.

Slobodan Milošević je oduvek imao i protivnike svoje vlasti, a najveći takav je bio vođa Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković koji je 9. marta održao prve velike demonstracije koje su bile usmerene protiv njegove vladavine. Kasnije je bilo još takvih sličnih protestnih skupova.

Još jedan značajan album na svetskoj muzičkoj sceni je bio Metalikin „Crni album”, a Entoni Hopkins je odigrao maestralnu ulogu u kultnom filmu „Kad jaganjci utihnu” koji je bio nagrađen Oskarom za najbolji film.

U folk muzici je uspešan album imao i Haris Džinović koji je pevao pesme Dajte vina hoću lom, Poznaćeš me po meraku, Laže me noćas ona, Kako boli me, Odlazi, nestaje itd.

Rok muziku su obeželili rokabili sastav „Vampiri„ sa albumima „Rama-Lama-Ding-Dong” i „Tačno u ponoć”, EKV sa albumom „Dum Dum”, kao i „Disciplina kičme”, „Van Gog” i „Galija” sa izdanjima „Nova iznenađenja za nova pokolenja”, „Svet je moj” i „Istorija, ti i ja”.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 4 
Videli Izraelci da klupske pesme, začinjene orijentalnim muzičkim začinima, osvajaju publiku, pa su posle prošlogodišnje balade, brže bolje ponovo ušli u sličnu priču. Ne sumnjam da će ovo razigrati publiku na samom kraju polufinalne večeri. Izraelci umeju da začine taman toliko da ne preteraju, a da to sve izgleda i zvuči tip-top. Vruću vodu nisu izmislili, ali u toj vodi plivaju kao da je hladna. Veoma sigurno. I brate, znaš da je ova pesma iz Izraela. Što je za evrovizijsko takmičenje, čini mi se oduvek, bilo važno. Ta originalnost, prepoznatljivost i pripadnost nečemu posebnom. Uspeli su u tome.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 3- 
Sviđa mi se glas ovog dečka. Baš je verzatilan i pun iznenađenja. A što se pesme tiče, i ona je na neki način iznenađujuća. Brzi tempo i duh orijenta su oduvek bili savršeni elementi za stvaranje jedne pesme. Dodatni plus je što ova pesma ima ukusa, ništa nije prenatrpano, svega ima po malo. Jedini problem je krajnji utisak – ostavlja me prilično ravnodušnim. Nemam čak želju ni da zaigram uz ovo. #ravno

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 3 
Letnji hit na pomolu. Vrlo verovatno će ova pesma biti jedna od najslušanijih i verovatno će podići publiku na noge, kada bude izvedena na sceni. Ali, mene ova pesma uopšte ne dotiče. Nemam nikakve zamerke na nju, čak mi se i dopada Imrijev glas. Ali, kao što već rekoh, ništa me baš neće zainteresovati da je čujem i nakon takmičenja. Mada, verujem da će proći u finale. Ako ništa, nadam se da će bar nastup biti zanimljiv.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 4 
Hvala bogu da se s dnevnog reda očisti i jedan koji je na prethodne dve Evrovizije išao kao prateći vokal Nadavu i Hoviju, pa će se narednih godina u Izraelu pevati druga pesma. On je za razliku od prethodnih dvoje predstavnika dao sasvim drugačiju priču koja će biti i ovaj put dostojna finala. Dobro su se uklopili svetski i lokalni muzički trendovi kroz provlačenje trilera i orijenta, ali će isto tako ovu pesmu voleti Pinkove i Grandove zvezde.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 3 
Što se ove pesme tiče, izjaviću samo: Svako ima svoju muziku za đuskanje u kupatilu. (Značajan pogled u glavnog urednika.) Prvi put kad sam slušala, zapravo sam je odslušala do pola, i razmišljala: Okej, nije loše. Mogla bih čak da je ubacim na plejlistu. A onda, nešto kasnije, čujem narod koji priča o nekom lokalnom prizvuku… Vrnem se, pustim opet i šlogiram se negde pred kraj. 😀 Ja kapiram da to nekom ko nije sa ovih prostora zvuči interesantno, al’ ja čim čujem taj melos, imam neke jezive asocijacije.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 3- 
Khm, khm… Još jedna „tuc-tuc rapsodija” koja se razvlači u predvidljivoj melodiji i ritmu… Ostavlja me potpuno ravnodušnim… Imam utisak da nema dovoljno onog etno-začina pred kraj pesme, a s druge strane previše je tu elemenata, zvuči preproducirano. No dobro, sasvim adekvatno za jedan solidan letnji hit, ali ništa više od toga.

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 4+ 
Ma hajte molim vas… Jednom prilikom, naš nekadašnji saradnik Stefan napisa: „Kome se ovo ne dopada na Evroviziji, taj mora da je neki namćor.” 🙂 Što jes’ – jes’! Nije ovo nikakvo otkrovenje, niti primer originalnosti, ali je skroz veselo, dobro osmišljeno… Sviđa mi se onaj kratak krajnji etno-element na kraju, deo kojeg je u Golden boyu bilo previše, pa mi je stoga smetalo. Sve u svemu, meni se veoma dopada ceo ovaj paket. I da Milice, super je za đusku u kupatilu. 🙂

Prosečna ocena redakcije: 3,43
Prosečna ocena čitalaca: 3,87 (24 uvažene ocene)
Konačna ocena: 3,65

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 17. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …