Balkan, Balkan! Evrovizija 2017

Reagovanja: RTS žali zbog događaja u vezi sa Evrosongom

[dropcap]P[/dropcap]ovodom poslednjih događaja u vezi s nemogućnošću ruske predstavnice da nastupi u Kijevu, oglasili su se pojedini javni emiteri, osuđujući i žaleći zbog situacije koju su kreirale ruska i ukrajinska strana.

RTS: Evrosong treba da bude mesto zajedništva naroda

Radio-televizija Srbije izražava žaljenje zbog situacije na ovogodišnjem Evrosongu i smatra da takmičenje za Pesmu Evrovizije treba da bude mesto zajedništva naroda, a ne poligon podela.

RTS žali zbog nastale situacije i podseća da je kao jedan od osnivača Evrovizije prošao težak period, kada je iz političkih razloga, od 1992. do 2004, bio isključen iz ove organizacije.

„Na svojoj koži smo osetili koliko je ta odluka bila štetna”, kaže se u saopštenju Javne medijske ustanove RTS.

Radio-televizija Srbije će se uvek zalagati da ova manifestacija bude mesto zajedništva naroda, a ne poligon podela.

Tomas Šrajber (ARD): Julijino učešće i emitovanje Evrosonga u Rusiji bio bi signal da je glavna ideja tog takmičenja i dalje živa

Tomas Šrajber, koordinator zabavnog programa nemačkog javnog emitera ARD, jednog od najmoćnijih među članicama EBU, izjavio je da bi Julijino učešće i emitovanje Evrosonga u Rusiji na Kanalu 1 bio signal da je „glavna ideja tog takmičenja i dalje živa”.

On je podsetio da je Pesma Evrovizije stvorena samo 11 godina nakon svih užasa Drugog svetskog rata, pozivajući sve narode da se zbliže i ujedine oko pesme. Tada je, pojašnjava Šrajber, bilo moguće da jedna Nemačka i Francuska zajedno nastupe na istoj sceni. „Jedanaest godina pre toga, to je bilo nezamislivo”, rekao je on.

Odnos između Ukrajine, Rusije i EBU, Šrajber je obrazložio sledećim rečima:

Šteta je što je Ukrajina upala u zamku ruskog pi-ara. Šteta je što raznobojni evrovizijski svet, koji se zalaže za toleranciju, radost i različitost stilova života, neće biti viđen u Rusiji ove godine. EBU je pokušao sve da omogući da sve 43 prijavljene države nastupe. Sporazum s domaćim emiterom, ukrajinskom televizijom, sklopljen prošlog leta, osnova je za učešće svih učesnika. Na ukrajinskom emiteru je bila odgovornost da omogući svim prijavljenim zemljama da nastupe jednako i pravedno. Ukrajinska vlada je dala garanciju da će obezbediti slobodu kretanja i bezbednost svih delegacija, uključujući i ruskoj.

S druge strane, Tomas Šrajber ističe razumevanje za ukrajinsku poziciju jer vojni sukob na istoku zemlje predstavlja opterećenje za zemlju i njene stanovnike, ali se pritom poziva i na prethodno spomenuti sporazum, i naglašava: „Samo EBU može isključiti nekog emitera ili učesnika iz takmičenja, u slučaju kršenja pravila.”

Koordinator zabavnog programa ARD zaključio je i poručio na kraju da se ovakva situacija u budućnosti ne sme ponoviti.

Ideja Evrovizije, koja znači mirno muzičko takmičenje, po mom mišljenju je vitalno važna i neophodna, kao 1956. Činjenica da su npr. ruski fanovi 2014. godine dali Končiti Vurst veliki broj poena, signal je koliko Pesma Evrovizije može biti živopisna. To bi trebalo da sačuvamo i dalje unapređujemo. Sada je zadatak da EBU sa ukrajinskim emiterom sprovede plan i proizvede tri šoua 9, 11. i 13. maja. Nakon toga, EBU sa svojim članicama, mora da odluči kako dalje.

Ukrajina i Rusija nastavljaju prepucavanje saopštenjima

Konstantin Ernst, generalni direktor ruskog Kanala 1, saopštio je da će Julija predstavljati Rusiju na Evroviziji 2018. godine, ali je posebno istakao da će gledanost Pesme Evrovizije drastično opasti zbog toga što nijedna ruska TV stanica neće prenositi događaj.

To je izbor EBU. Oni su organizatori takmičenja. Oni bi najpre trebalo da slede pravila takmičenja koja ne omogućavaju zemlji domaćinu da uvede restrikcije određenom učesniku.

Takođe, ko će biti organizator evrovizijskog izbora u Rusiji iduće godine, nije još poznato, ali sudeći po dosadašnjem rotirajućem sistemu, nosilac prava bi trebalo da bude RTR, odn. kanal „Rusija-1”.

I zvaničnici ukrajinskog javnog emitera NSTU izdali su saopštenje, u kojem se, pored ostalog, navodi sledeće:

Kao domaćin emiter Evrovizije 2017. zvanično smo obavestili EBU o zabrani učešća ruske predstavnice zbog kršenja zakona. Poštujući želju EBU da se na Evrosongu pojavi svih 43 prijavljenih učesnika u tradicionalnom duhu Evrovizije, ukrajinska strana je u više navrata pozvala Rusku Federaciju da u Kijev pošalje izvođača koji nije u sukobu sa ukrajinskim zakonodavstvom. Međutim, ruska strana nije želela da menja svoju odluku.
Odbijanje ruskog Kanala 1 da prenosi Evroviziju ove godine dokazuje da cilj ruske strane nije ni bio da učestvuje u takmičenju, već da stvori negativnu atmosferu oko priprema i organizacije događaja, uprkos načelnom poštovanju osnovnih vrednosti Evrovizije, a to su uzajamno poštovanje i apolitičnost.

Šta dalje?

Do završetka ovogodišnjeg takmičenja i izbora novog pobednika, EBU nije u prilici da preduzima bilo kakve radikalne mere, i to samo dve nedelje pre dolaska prvih učesnika u Kijev i početka održavanja prvih tehničkih proba koje, podsetimo, ove godine počinju već 30. aprila.

Izvesno je da će konkretne mere EBU preduzeti nakon što se „muzički cirkus” u Kijevu konačno završi.

Oznake