AKTUELNO

„City lights” iz mog ugla (Belgija)

Eli Delvo, poznatija pod umetničkim imenom Blanš, predstavlja Belgiju ovog maja u Kijevu, a numera s kojom će se takmičiti u prvom polufinalu 9. maja zove se City lights.

Šesnaestogodišnju Blanš belgijska muzička javnost je upoznala zahvaljujući učešću u prethodnoj sezoni muzičkog takmičenja The Voice of Belgium. Nije uspela da stigne do završnice, ali je svojim sjajnim izvedbama uspela da skrene pažnju muzičkih stručnjaka na sebe, zbog čega je i dobila priliku da nastupi na velikoj evrovizijskoj sceni.

Evrovizijsku pesmu City lights napisali su sama Blanš i Pjer Dumulin, glavni vokal belgijskog benda „Roscoe”, s kojim sarađuje već duže vreme i s kojim planira dalju saradnju na novom albumu. Interesantno je da numera inicijalno nije bila namenjena evrovizijskom takmičenju, već je snimljena u četvorominutnoj „atmosferičnoj” verziji na imaginarnom jeziku, a „city” i „lights” su bile jedine engleski reči. Ipak, poslali su je selekcionoj komisiji begijskog emitera RTBF, ali ni slutili nisu da bi mogla da bude izabrana, budući da su konkurisali mnogi drugi „jaki” i poznati umetnici.

Belgijska pesma se od premijernog emitovanja jako dobro kotira na kladionicama, gde je konstantno u samom vrhu – na današnji dan, nalazi se na 5. mestu (OddsChecker.com).

 Vremeplov | 1999 

Godine 1999. prvi put je uvedena valuta pod nazivom „evro” za sve države tzv. evrozone. Evrozonu čini 19 država Evropske unije. Prema statistikama, čak 337 miliona Evropljana troši evre svaki dan. Evro se smatra značajnim delom Evropskog projekta za političku integraciju, kao i jedan od načina za usavršavanje Zajedničkog evropskog tržišta. Što se dizajna samih novčanica tiče, cilj je bio da se kroz ilustracije prikaže zajedništvo, međusobna saradnja i gostoprimljivost. Ilustracije kapija na novčanicama predstavljaju upravo gostoprimstvo zemalja članica Evropske unije, dok ilustracije mostova simbolišu zajedništvo i međusobnu saradnju istih.

Ta 1999. je ujedno i godina kada je kreirana američka animirana serija za odrasle „Family Guy” (srp. Porodičan čovek). Ovaj sitkom je osmislio i kreirao Set Makferlejn za kompaniju Fox. Serija govori o dogodovštinama porodice Grifin – otac Peter, majka Lois i njihova deca Meg, Kris i Stivi. Važnu ulogu u seriji igra i njihov ljubimac koji ume da priča – pas Brajan. Radnja se odigrava u imaginarnom gradiću Kvahog na Rod Ajlendu. „Family Guy” je poznat po ekscentričnosti likova, žargonskom izražavanju i mnoštvu psovki, što savršeno prikazuje modernu američku kulturu i stil života.

Još jedna svetski poznata serija je kreirana 1999. godine. To je serija „The Sopranos” (srp. Sopranosi). Ovu inovativnu krimi-dramu je kreirao Dejvid Čejs, a ona govori o Toniju Sopranu, italijansko-američkom kriminalcu koji pokušava da balansira između porodičnog života i života kriminalca. Tonija je odlično dočarao glumac Džejms Gandolfini. U seriji se takođe pojavljuju Tonijev psihijatar Dženifer Melfi, članovi njegove porodice, kolege mafijaši i njegovi protivnici. Serija sadrži 86 epizoda raspoređenih u šest sezona.

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ  OCENA: 5+ 
Želim joj! Da, želim Belgiji da pobedi. Belgija (i Holandija) ostavljaju utisak da su se vratili u igru i da su zagrizli toliko jako da ih uskoro očekujem na evrovizijskom tronu. Kao ptica feniks Belgija se još 2015. godine uzdigla iz evrovizisjke prašine. Kada su Belgijanci objavili ime predstavnice ništa mi nije značilo. Ama baš ništa. Da će na kraju ispasti ovoliko dobra pesma, ni na kraj pameti mi nije bilo. Blanš ovim dubokim glasom i jednosmernom interpretacijom ove moderne numere gura Belgiju u sam vrh. Spot, zajedno s pesmom, može opušteno da stane rame uz rame s pesmama na MTV Dance Floor listi. Zajedno s Makedonijom i Azerbejdžanom spada u tri najbolja spota ove godine, ali i mnogih godina ranije.

MARKO VUJINOVIĆ  OCENA: 4 
Na početku nisam mogao da shvatim čemu toliko favorizovanje belgijske pesme, ali tek sad vidim tek neke „tračke” koji bi mi u potpunosti zauzeli pažnju. Opet dođosmo na pesmu sa odličnom idejom, a sa lošom realizacijom. Ne znam koliko ste vi dirnuti ovom kompozicijom, ali meni ne prenosi ama baš nikakvu emociju. Vokal je jedinstven, muzika i aranžman takođe, pa čak i spot. Ono što ja čujem odavde je mrak i atmosferičnost. Očigledno mi treba još vremena da je shvatim i prihvatim u potpunosti. #zbunjujuće

SVETLANA JUKIĆ  OCENA: 5 
Definitivno jedna od najoriginalnijih pesama ove godine. Dašak avangardnog dospeo je i do Evrovizije u vidu ove vrlo zanimljive elektro-pop kompozicije. Ova pesma u sebi sadrži dozu mračnog i misterioznog i to je ono što joj daje na osobenosti. Vrlo interesantno zvuči i Blanšin vokal. Ova pesma je pravi naslednik pesme Rhythm inside iz 2015. godine. Izvesno je da ova numera sadrži veliki potencijal za neki interesantan nastup i nadam se da će to iskoristiti.

ĐORĐE VESKOVIĆ  OCENA: 5 
Belgijanci i ove godine shvataju da je na mladima budućnost trajnosti dobre i kvalitetne muzike, te ona, kao i prethodnih četvoro predstavnika, dolazi iz tamošnjih verzija šoua The Voice. Prethodnih četvoro su ponudili svoju priču, tako i Blanš nudi svoju. Ovaj avangardni savremeni sint-pop odgovara savršeno njenom muzičkom ukusu, te zaista drži pažnju slušalaca od prve do poslednje sekunde. Dobro im pevaju ovi mladi, te im se još jedno finale smeši.

MILICA STANISAVLJEVIĆ  OCENA: 4+ 
Što je dobro kad treba da ocenjuješ pesmu za koju zapravo imaš šta da prokomentarišeš! Prvo, ovo je, nakon pesme Rhythm inside, baš lepo iznenađenje. Sviđa mi se što je i ova pesma u tom maniru – drugačija, ekscentrična, a moderna i zarazna. Ipak, u samoj melodiji mi fali neki „evrovizijski začin”, neka kulminacija da bi to bilo potpuno po mom ukusu, te da bi me oduševila koliko Loik Note svojevremeno. Ovako mi je malo previše „ravna”, ali bože moj. Svakako jako lepo upakovano.

ZDRAVKO TRIVIĆ  OCENA: 5 
Po mom mišljenju, jedna od najinteresantnijih pesama ove godine. Melodijski i po načinu interpretacije me podseća na Kodaline (All I want), ali u nekom osveženom ruhu. Od prvih taktova poseduje onu pravu dozu iščekivanja, te se potom razvija u pravcu koji ne razočarava. Nabijena nekim prigušenim i sugestivnim ritmom, pesma zaista ne zahteva neke vokalne bravuroze. Pri tom je interpretacija čista kao suza i baš po meri. Jako lepo!

SLOBODAN TODOROVIĆ  OCENA: 5 
Još jedna hrabra i avangardna, ali stilski drugačija pesma. Ovaj sint-pop ume da bude malo dosadan ako nije produkcijski dobro spakovan, međutim, City lights je pažljivo osmišljen. Ja bih rekao da je ova pesma skroz umetnička, „samosvojna”, nema koketiranja s mejnstrimom, sa ukusom većine, niti podilazi potrebama Evrovizije. Baš kao što je svojevremeno to učinio Loik Note. Mnogo više cenim ovakve „uratke” kojima umetnici ostaju dosledni sebi. Bravo!

Prosečna ocena redakcije: 4,71
Prosečna ocena čitalaca: 4,54 (24 uvažene ocene)
Konačna ocena: 4,63

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 16. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja.

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2017 | Rezime

Ubedljivi pobednik sedmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Dance alone u izvođenju Jane …